Așa-zisele denunțuri formulate de primarul Romeo Stavarache împotriva unora dintre martorii sau denunțătorii din dosarul său penal au fost desființate de șefii din DNA. Procurorul Gheorghe Popovici – șeful Secției de combatere a infracțiunilor de corupție, implicat, între altele, în finalizarea faimosului dosar al lui Sorin Blejnar (fostul șef al ANAF) – arată într-o ordonanță că plângerea formulată de Stavarache are un caracter profund subiectiv, vizând în principal compromiterea materialului probator din dosarul său penal. Primarul Bacăului a contestat la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) atât ordonanța de clasare dispusă de DNA la 16 februarie 2015, cât și ordonanța semnată, la 24 martie, de procurorul șef Popovici. Contestația formulată de Stavarache are termen pe 18 iunie.
Stavarache, pe care DNA îl acuză de comiterea a 5 infracțiuni de luare de mită, a încercat să „traseze” mai multe linii de anchetă pentru procurorii anticorupție, speculând și interpretând diverse informații existente în dosarul său penal. În urma activității de compilare, la începutul lui decembrie 2014, au rezultat mai multe denunțuri îndreptate împotriva afaceristului Costică Rusu, denunțător în dosarul lui Stavarache, a fostului viceprimar al Bacăului, Nicolae Onică, dar și a deputatului PNL Lucian Ciubotaru. „Basmele” denunțate de Stavarache nu i-au impresionat pe procurori, iar la mijlocul lui februarie 2015, o ordonanță clasa cauza pe motiv că faptele cu caracter penal semnalate de primarul Bacăului nu au corespondent în realitate
Edilul nu s-a dat bătut și a făcut plângere împotriva ordonanței de clasare nr. 662/P/2014 la procurorul ierarhic superior, Stavarache semnalând că lucrătorii DNA ar fi omis mai multe detalii care ar fi dus ancheta penală, în dosarul său, într-o cu totul altă direcție (!). La 24 martie 2015, o ordonanță semnată de procurorul Gheorghe Popovici desființa contestația edilului băcăuan. Textul ordonanței este fără echivoc, procurorul acuzându-l pe Stavarache că dorește să dea o anumită interpretare unor mijloace de probă, în mod interesat, astfel încât parte din probatoriul existent în dosarul său penal să fie compromis (click pe imaginile de mai sus).
„Raportat la obiectul plângerii și argumentația acestuia, constatăm că petentul dorește a se da o anumită interpretare unor mijloace de probă, în speță a unor comunicații interceptate în baza mandatelor de supraveghere tehnică și care, în opinia sa, fiind interpretate în maniera pe care și-o dorește petentul, ar conduce la dovedirea nevinovăției sale”, se consemnează în ordonanța din 24 martie. Procurorul Gheorghe Popovici (foto) conchide că „motivarea dată plângerii de către petentul Stavarache Romeo are un puternic caracter subiectiv”, fiind bazată pe „alegații proprii”, dispunând – pe cale de consecință – respingerea ca nefondată a plângerii formulate de edilul Bacăului. Acesta din urmă a contestat la ÎCCJ ordonanțele de clasare pronunțate de procurorii DNA în februarie și martie, plângerea urmând a fi judecată pe 18 iunie.
S-a aliat cu vărul Cenușă în efortul de discreditare a martorilor și denunțătorilor
Strategia de compromitere a denunțătorilor și martorilor din dosarul penal al primarului Stavarache este și mai evidentă în lumina declarațiilor făcute de Liviu Cenușă, fost patron al oficiosului Ziarul de Bacău, publicație prin intermediul căreia – spun procurorii DNA – Stavarache ar fi pretins mite sub acoperirea unor contracte fictive de publicitate. Cenușă, un văr al primarului Stavarache, l-a descris în instanță pe același afacerist Costică Rusu drept „un tâlhar” care a venit cu un scenariu pregătit de acasă pentru a-l incrimina pe edil.
„El întreba mereu de Stavarache și făcea insinuări ca să spun eu că Stavarache e hoț. A venit la mine să mă provoace. Rusu Costică a venit cu un scenariu pregătit de acasă, ca să spun eu că Stavarache a furat. A încercat să mă atragă într-o capcană. Consider că denunțul lui Rusu Costică îl viza pe Stavarache pe care voia să se răzbune”, a declarat Cenușă, citat de cotidianul Deșteptarea. În colimatorul lui Cenușă, inculpat alături de Stavarache în dosarul penal amintit, a intrat și al doilea denunțător, constructorul Viorel Rusu. Acesta a fost acuzat că era la mâna procurorilor și că ar fi „dansat” după cum au cântat aceștia, pentru a-și salva propria piele.
Stavarache l-a „sponsorizat” pe Cenușă cu 400.000 euro în 4 ani. După dosarul DNA, Primăria a uitat de ziarul de casă
Fost tarabagiu prin piețele Sucevei, Cenușă a ajuns în Bacău la câțiva ani după ce Stavarache a câștigat funcția de primar. A fost „instalat” mai întâi în firma Mediabac, care la momentul 2007-2008, edita cotidianul Ziarul de Bacău realizând două obiective dintr-o lovitură: falimentarea societății, pe numele căreia a fost deschis un dosar penal pentru stopaj la sursă, respectiv politizarea ziarului care, dintr-o publicație citibilă, a devenit trompeta de laude și ode la adresa primarului Romeo Stavarache. Laudele n-au venit gratis; ele i-au costat pe băcăuani un purcoi de bani.
După falimentarea Mediabac, activitatea de editare a Ziarului de Bacău a fost mutată pe o nouă firmă – SSC INVEST SRL, controlată de Liviu Cenușă. Primăria Bacău a pompat anual în jurul a 100.000 de euro către ziarul de casă prin intermediul unei societăți – DUOCO SRL – controlată de Cristi Done, director în cadrul SSC INVEST deținută de Cenușă. Banii au început să curgă în 2010, când DUOCO, firmă pe care funcționau chioșcurile de difuzare a presei foliate cu numele „Ziarul de Bacău”, a primit de la Primăria Bacău un contract de 395.000 lei (fără TVA) pentru prestarea de servicii de publicitate.
„Sponsorizarea” ziarului de casă a continuat și în anii următori, suma oferită de Primăria Bacău crescând la peste 400.000 în 2011, 448.000 în 2012, respectiv 491.000 lei în 2013. În total, Primăria condusă de Stavarache a dirijat către ziarul condus de vărul Cenușă peste 1,2 milioane lei. „Izvorul” alimentat din bani publici a secat odată cu ancheta DNA ce-l vizează pe primarul Stavarache. Liviu Cenușă și-a băgat în insolvență/faliment SRL-ul SSC Invest, marca a fost vândută, iar contractele cu Primăria sistate.
Printre mărețele realizări înregistrate de Cenușă la timona presei de casă a lui Stavarache se numără datorii de 500.000 lei către stat pe firma Mediabac, respectiv de 346.000 lei pe SSC Invest. Datoriile contabilizate de SSC Invest către stat sunt cu atât mai suspecte cu cât firma a dispus de lichidități: fie prin ajutorul financiar venit de la Primăria Bacău, prin mecanismul descris mai sus, fie prin diverse „sponsorizări” mascate sub contracte de publicitate fictive date în vileag de procurorii anticorupție.