Procurorii: „Ridicarea sechestrului la Lukoil a avut la bază dorinţa de a nu afecta salariaţii”

0

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au făcut o precizare publică privind ridicarea parţială a sechestrului de la Lukoil, afirmând că măsura a avut la bază “dorinţa de a nu afecta salariaţii” şi nu „declaraţiile venite din zona politicului sau din presă”. Directorul companiei a fost plasat sub control judiciar. Grupul Lukoil este bănuit de procurori de evaziune fiscală și spălare de bani. Ridicarea sechestrului pe conturile și carburanții pe care îi are depozitați în Portul Constanța a fost luată în urma audierilor care au avut loc luni la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

Precizările vin în contextul în care Victor Ponta a afirmat despre dosarul Lukoil că procurorul este „suveran şi independent în cercetarea cazului”, însă Guvernul speră într-o soluţie legală care să permită sancţionarea persoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, dar şi continuarea normală a activităţii şi plata salariilor către angajaţi. „Bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România”, a spus şeful Guvernului. Afirmaţiile, urmate de ridicarea parţială a sechestrului pe conturile şi conductele Lukoil, i-au determinat pe procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti să facă o precizare oficială”:

„În contextul creat în ultimele zile în care o parte a presei a lansat afirmaţii ce nu corespund realităţii şi care sunt de natură să arunce în derizoriu munca procurorului şi să afecteze imaginea de ansamblu a activităţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ne simţim datori să precizăm următoarele aspecte în legătură cu dosarul nr. 254/P/2014:

– procurorii nu au ridicat în totalitate măsurile asigurătorii, ci le-au extins asupra altor bunuri, astfel încât să fie garantată în perspectivă acoperirea prejudiciului; ridicarea sechestrului asupra contului a fost parţială şi a avut la bază dorinţa de a nu afecta salariaţii S.C. Petrotel Lukoil SA Ploiesti; pe de altă parte s-a urmărit să se permită continuarea activităţii societăţii astfel încât o parte a profitului obţinut să fie consemnat pentru acoperirea prejudiciului;

– aceste demersuri au rezultat ca fiind necesare din discuţiile purtate cu reprezentanţii societăţii cercetate şi nu urmare unor declaraţii cu caracter public făcute de persoane din spaţiul politic; – în cursul acestor discuţii desfăşurate, în limitele şi în condiţiile legii, au fost identificate modalităţi alternative de instituire a măsurilor asiguratorii care să evite consecinţe sociale şi economice nedorite„, se arată în comunicatul Parchetului.

Instituţia subliniază că integritatea şi probitatea procurorilor, curajul acestora „nu sunt şi nu vor fi afectate în nici un caz de nici un fel de declaraţii venite din zona politicului sau din presă şi rezultă cu prisosinţă din complexitatea cauzelor instrumentate, cel puţin în ultimul an, de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti”.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a decis punerea sub sechestru asigurător a produselor rafinăriei Petrotel Lukoil aflate în depozitele şi conductele Oil Terminal, până la concurenţa sumei de 1,039 miliarde lei, după ce procurorii au făcut percheziţii la sediile mai multor companii aparţinând Lukoil, inclusiv la rafinăria din Ploieşti. Prejudiciul estimat este de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală şi restul din spălare de bani.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.