Primarul Romeo Stavarache, suspect într-un nou dosar instrumentat de DNA. Firma care a modernizat Pasajul Letea a lucrat fără acte

0

Primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache, este suspect într-un nou dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind cercetat pentru modul în care, împreună cu alţi angajaţi ai primăriei, a cheltuit unele sume de bani atât de la bugetul local, cât şi din cel al UE. Ancheta DNA vizează proiectul de reabilitare a Pasajului Letea (Podul Narcisa) din Bacău, în dosarul instrumentat de procurorii anticorupție fiind implicați zeci de angajați ai municipalității băcăuane. 

stavarache balconPotrivit unor surse judiciare, primarul Romeo Stavarache este acuzat de procurorii anticorupţie de comiterea a două infracţiuni, respectiv tentativă de abuz în serviciu şi complicitate la o tentativă de fraudare a fondurilor europene, în ambele cazuri fiind vorba despre aceeaşi investiţie: reabilitarea şi modernizarea Pasajului Letea.

Incredintare directa Instal Design - prejudiciu DNAÎn cazul primei infracţiuni, edilul de Bacău ar fi iniţiat şi susţinut în Consiliul Local, în decembrie 2013, un proiect de hotărâre pentru alocarea unor fonduri suplimentare în vederea continuării lucrărilor la proiectul de reabilitare a pasajului, în sumă de 434.046 lei. Procurorii spun că suma a fost plătită de Primăria Bacău după executarea și recepționarea lucrărilor și că acestea nu mai puteau fi decontate societății Instal Design, constructorul implicat în proiectul de reabilitare a pasajului. Banii au fost plătiți, totuși, în baza unei încredințări directe (cumpărare directă – click pe imagine) la mijlocul lui ianuarie 2015, suma fiind apreciată de DNA drept „folos necuvenit” plătit societății de construcții.

În privinţa celei de-a doua acuzaţii, DNA susţine că Stavarache ar fi solicitat Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est acordarea de fonduri suplimentare de la bugetul Uniunii Europene pentru acoperirea unor cheltuieli suplimentare la aceeaşi investiţie. În ambele cazuri, procurorii anticorupţie ar fi constatat că respectivele cheltuieli nu ar fi fost eligibile şi că nu ar exista documente justificative pentru lucrările făcute suplimentar de către constructor.

Pe lângă primarul Romeo Stavarache, alţi peste 20 de angajaţi ai Primăriei Bacău, inclusiv şefi de servicii, sunt cercetaţi în dosar, toţi având, până la acest moment, calitatea de suspect. Modernizarea Pasajului Letea a fost estimată la 7,2 milioane lei, lucrarea fiind adjudecată de un consorțiu de firme condus de controversata societate pod_narcisa_bacaubăcăuană Instal Design, în schimbul unei oferte de 4,86 milioane lei. Proiectul a fost finanțat cu fonduri de la Uniunea Europeană, în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană, lucrările fiind derulate în perioada 2013-2014.

Cuantumul lucrărilor suplimentare executate de Instal Design a depășit suma de 1,27 milioane lei (aproximativ 300.000 euro). Firma de construcții a dat în judecată Primăria Bacău, în februarie 2015, reușind să recupereze 881.000 lei (200.000 euro).  „La data de 13.08.2014, a fost încheiat Procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor nr. 6137 privind lucrarea „Reabilitare Pasaj Letea, Municipiul Bacău”, executata în cadrul contractului nr. 69112/28.12.2012, prin care comisia de recepţie propune recepţia la terminarea lucrărilor şi constată şi faptul ca au fost executate lucrări suplimentare în valoare de 1.275.362,19 lei fără TVA, conform listei A şi listei B”, se precizează în decizia Tribunalului Bacău prin intermediul căreia Instal Design s-a ales cu 881.000 lei.

Lucrările suplimentare au fost realizate fără acte

Cu toate că au dat dreptate, în final, societății Instal Design, judecătorii Tribunalului au admis faptul că lucrările suplimentare „au fost efectuate numai în baza unui Referat privind lucrările suplimentare întocmit de proiectant şi în baza unor Dispoziţii de şantier, fără a fi încheiat un contract pentru lucrări suplimentare sau un act adiţional pentru lucrări suplimentare la contractul iniţial”.

***

Tribunalul Bacău, Sentinţa Nr. 313, 27 februarie 2015 (Dosar: 84/110/2015)

„Debitorul a depus la dosar întâmpinare prin care solicită  respingerea cererii formulata de reclamanta S.C. INSTAL DESIGN S.R.L. arătând că, pentru lucrările suplimentare din lista A, creditoarea a emis Factura fiscala, seria INS, nr. 168 din 21.11.2014, in valoare de 881.441,02 lei cu TVA, însă, aşa cum rezulta din înscrisurile depuse la dosarul cauzei, aceste lucrări suplimentare au fost efectuate numai în baza unui Referat privind lucrările suplimentare întocmit de proiectant şi în baza unor Dispoziţii de şantier, fără a fi încheiat un contract pentru lucrări suplimentare sau un act adiţional pentru lucrări suplimentare la contractul iniţial, în care sa se prevadă drepturi şi obligaţii pentru părţile contractante, respectiv în ce constau aceste lucrări suplimentare şi care este valoarea lor. 

Cu privire la dispoziţiile de şantier, arată că acestea nici măcar nu poartă semnătura şi stampila instituţiei în calitate de beneficiar, pentru a se putea invoca ca acestea au fost emise sau însuşite de către autoritatea contractanta. Având în vedere că beneficiarul este o instituţie publică plata nu se putea efectua numai în baza unei Facturi fiscale, fara a fi încheiat, în prealabil, un contract/act adiţional, prin care instituţia să-şi asume o serie de obligaţii faţă de cealaltă parte contractanta”.

*Vom reveni, pe larg, într-un articol viitor.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.