Primăriile, obligate să bugeteze naveta profesorilor

0

Aproximativ 65.000 de cadre didactice, din randul personalului didactic de predare si personalului didactic auxiliar, fac zilnic naveta intre localitatea de resedinta si localitatea in care predau. Cea mai mare pondere din randul cadrelor didactice ce efectueaza zilnic naveta se inregistreaza la scolile din mediul rural, precizeaza Guvernul. Autoritățile administrației publice locale au obligația să includă începând cu anul 2015, în bugetul local, sume pentru naveta cadrelor didactice care locuiesc în altă localitate decât cea în care lucrează. Transportul se poate face atât cu autoturismul personal, cât și cu mijloacele de transport în comun.

Guvernul a adoptat miercuri normele metodologice privind decontarea cheltuielilor de naveta pentru cadrele didactice. „Noutatea este obligativitatea ca autoritatile locale sa prevada in buget sumele necesare decontarii navetei”, a declarat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, dupa sedinta executivului. Hotararea de guvern prevede ca decontarea cheltuielilor pentru naveta la si de la locul de munca este destinata cadrelor didactice si personalului didactic auxiliar care nu dispun de locuinta in localitatea unde au postul.

Potrivit actului normativ, naveta beneficiarilor poate fi efectuata cu mijloace de transport ale operatorilor de transport autorizati – transport in comun: microbuze, autobuze, tren, ambarcatiune sau autoturismul proprietate personala sau detinut legal. Transportul profesorilor cu mijloacele de transport ce apartin scolii sau primariei se va efectua gratuit, conform programului si pe rutele stabilite prin hotarare a autoritatii deliberative, precum si cu respectarea orarului/programului unitatii de invatamant, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Profesorii sunt obligati sa prezinte lunar documentele justificative pentru decont, insotite de cererea tipizata pentru decontarea lunara a navetei. Decontarea se face integral, in luna urmatoare depunerii documentelor.

Consiliul de administratie al scolii este cel care analizeaza si verifica legalitatea solicitarilor, aproba lunar cererile solicitantilor si fundamenteaza necesarul lunar de finantare, individual si pentru toate cadrele didactice din scoala. Directorul scolii transmite apoi necesarul de finantat, sub forma de solicitare, primarului, respectiv presedintelui consiliului judetean, dupa caz, in termen de 5 zile lucratoare de la incheierea lunii pentru care se face fundamentarea, in vederea deschiderii de credite pentru efectuarea platilor, precizeaza Executivul.

Potrivit prevederilor art. 37 de OUG 37/2014, finantarea acestor cheltuieli se asigura din veniturile proprii ale bugetelor locale si din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata, pentru echilibrarea bugetelor locale.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.