Comunele Ardeoani si Nicolae Balcescu conduc detasat in topul arieratelor inregistrate de unitatile adminitrativ teritoriale (UAT) din judet. Cele doua primarii acumuleaza, conform unei statistici elaborate de Ministerul Finantelor, arierate in cuantum de peste 9,6 milioane lei. Volumul total al arieratelor contabilizate de UAT-urile din judetul Bacau se ridica la peste 14,2 milioane lei. Conform statisticii amintite, arieratele recunoscute de primariile din Romania se cifreaza la 53 milioane de euro.
Peste 53 de milioane de euroreprezinta arieratele recunoscute de primariile din Romania (sume contractate dar neachitate), la care se mai adauga si arieratele aflate in curs de clarificare, adica alte 360 milioane lei (peste 81 mil. euro), potrivit datelor de la Finante. Arieratele au reprezentat subiectul unor discutii extrem de tensionate in negocierile cu FMI, in ciuda masurilor luate de autoritatile guvernamentale pentru a le stinge.
Exista si o Ordonanta care prevede ca stingerea acestora e prioritara. Ea stabileste ca fondurile din TVA si impozitul pe venit sunt alocate pentru achitarea arieratelor, „precum si” pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala, prioritara fiind insa stingerea datoriilor. Ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial. Documentul prevede ca, pana la sfarsitul acestui an banii sa se repartizeze pentru achitarea arieratelor, „precum si” pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala. Este prevazut in acelasi timp ca fondurile sunt alocate prioritar pentru stingerea arieratelor.
In judetul Bacau inregistreaza arierate 20 de UAT-uri (din totalul de 93), cele mai consistente apartinand comunelor Ardeoani si Nicolae Balcescu (cumulat, peste 9,6 milioane lei). Printre localitatile cu arierate se mai numara Slanic Moldova, Buhusi, Asau, Orbeni, Podu Turcului, Saucesti, dar si Sascut, Corbasca, Prajesti sau Parjol. Volumul total al arieratelor, conform datelor furnizate de Ministerul Finantelor, se ridica la 14,24 milioane lei.
In februarie 2013, in baza mecanismului de creditare gandit de Guvern, Primaria Bacau a facut un imprumut de 6,4 milioane lei de la Ministerul Finantelor, in vederea achitarii unor arierate rezultate in urma achizitiei aparaturii medicale destinate Spitalului Municipal. Potrivit informatiilor date publicitatii de aceeasi institutie, la nivelul lui octombrie 2013, Primaria Bacau si Consiliul Judetean inregistrau un grad de indatorare de 27 la suta, respectiv 49,6 la suta. Limita legala a nivelului datoriei publice locale este de 30 la suta (citeste mai multe AICI).