Majoritatea din CL ( USR/PNL/PMP/Pro Romania ) a aprobat chiria de 280.000 euro pentru relocarea Cresei nr.3
In cadrul unei sedinte extraordinare ce a avut loc joi, 19 august, consilierii locali ai municipiului Bacau ( PNL-USR-PMP si Pro Romania ) au aprobat relocarea Cresei nr.3 din strada Pictor Andreescu nr.5 pe strada Tolstoi nr.4. Relocarea se va face pentru 2 ani, intrucat Cresa nr.3 va intra in renovare – conform unui contract pe fonduri europene prin POR – “Modernizare si reabilitare Creşa nr. 3”. Cladirea din strada Tolstoi nr.4 apartine firmei Conextrust SRL.
In cadrul Cresei nr.3 sunt inscrisi 100 de copii. Centrul Bugetar de Crese administraza Cresa nr.3 si a facut mai multe solicitari cu privire la starea de degradare a cladirii din strada Pictor Andreescu nr.5: „Pentru funcționarea creșei în condiții optime și pentru asigurarea unei stări tehnice corespunzătoare și a unui climat optim desfășurării activității specifice creșei sunt necesare a se executa o serie de categorii de lucrări pentru modernizarea spațiilor.”
Astfel, pentru relocarea Cresei nr.3, Primaria Bacau a cautat un alt spatiu unde sa mute copiii timp de 2 ani, cat se executa lucrarile de modernizare din strada Pictor Andreescu.
Un singur spatiu era potrivit – spatiile Primariei Bacau ( unde nu se achita chirie ) si alte 5 spate private ( mai mici ) nu au corespuns criteriilor
Angajatii Primariei Bacau, impreuna cu prefectul Bulai, cu administratorul public Pistea si cu directorul Centrului Bugetar de Crese au decis ca spatiile primariei si alte 5 spatii private nu corespund criteriilor :
„După vizitarea acestor spaţii împreună cu persoanele delegate din cadrul D.S.P. BACĂU s-a constatat că acestea nu corespund normelor igienico-sanitare.” se arata in proiectul de hotarare
Singurul spatiu care a trecut de verificarile comisiei a fost spatiul din strada Tolstoi nr.4:
„Din toate spaţiile vizionate, imobilul din Bacău, str. Tolstoi nr. 4, județul Bacău, având o suprafaţă de aproximativ 900 mp, corespunde cerinţelor igienico-sanitare privind circuitele interioare, lucru constatat şi de vizita în teren a doamnei doctor Voinea Linda din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Bacău.” se mai arata in proiectul de hotarare
Cladirea privata se inchiria inainte la jumatate de pret
Potrivit informatiilor publice, Centrul Bugetar de Crese s-a ocupat de negocierea chiriei ajungand la o suma nejustificata: 9.702 euro + TVA pe luna – adica aproximativ 280.000 de euro pentru 2 ani.
Potrivit surselor noastre, spatiile de birouri din acea cladire se inchiriau la 4-5 euro mp, ceea ce ar reprezenta mai putin de jumatate ( 11 euro mp inchiriaza acum Primaria Bacau ).
Mai mult decat atat, din informatiile noastre spatiul ar avea 784 mp, nu 900 mp cum a anuntat Primaria Bacau, ceea ce face un pret pe mp de 12,3 euro /mp.
Chiriasii din sediul de pe Tolstoi nr.4 au fost notificati sa elibereze birourile pe 30 iulie, inainte ca sedinta de CL din 19 august sa aiba loc ( sedinta in care s-a aprobat relocarea si chiria ).
Cladirea din strada Tolstoi nr.4 necesita renovari majore. Cine la plateste?
Cladirea unde se va reloca Cresa nr.3 se afla intr-o stare destul de proasta, dupa cum puteti vedea in fotografiile de mai jos. Am cerut informatii atat la primar cat si la Primaria Bacau ( 544 ) insa pana la aceasta ora nu ni s-a dat nici un raspuns. Cine va achita factura de renovare a acestei cladiri astfel incat copiii sa poata merge la cresa in conditii sigure?
Consilierul independent Chirilescu: „Imobilul selectat este la 2km distanță de actuala locație și se află în vecinătatea zonei industriale, peste calea ferată, într-o zonă fără transport public în comun”
Consilierul Chirilescu a atras atentia in CL ca spatiul ales de primarie este unul extrem de scump, in vecinatatea zonei industriale, intr-o zona fara transport public. Mai mult decat atat, Chirilescu spune ca cererea de oferta prin care s-a stabilit pretul este una netransparenta :
„Am intervenit în ședință și i-am amintit domnului primar că a anunțat în urmă cu câteva luni că intenționează să mute sediul actual al Poliției Locale, întocmai din cauză că a considerat că e o chirie prea mare, de 6,45 euro/mp, cu valoare de cca 5700 de euro pe lună, în timp ce oferta selecționată de către aparatul primăriei este de 11 euro/mp și un cost lunar aproximativ de 11.500 de euro, la un preț aproape dublu, după care am solicitat să reanalizăm proiectul respectiv pentru a identifica o soluție mai ieftină, deoarece suma atrasă din fonduri europene era de aproximativ 1.230.000 de lei (conform autorizației de construire), iar suma ce ar fi trebuit achitată pe chirie ajungea la aproximativ 1.350.000 de lei.
De asemenea, am atras atenția consilierilor și executivului că imobilul selectat este la 2km distanță de actuala locație și se află în vecinătatea zonei industriale, peste calea ferată, într-o zonă fără transport public în comun.Cum vor ajunge bunicii la creșă să îi ia pe copii? Doar cu mașina personală.” a precizat Dorin Chirilescu