Primăria Bacău solicită peste 2 milioane lei de la asocierea de firme care s-a „ocupat”, până la mijlocul acestui an, de modernizarea străzii Milcov, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene. Potrivit unei cereri reconvenționale depuse în instanță, suma pretinsă de primărie reprezintă „lucrări de remediere și plata penalităților de întârziere aferente”. Acțiunea municipalității survine unui demers similar inițiat în instanță de societatea IMROM (Roman), liderul asocierii IMROM SA Roman – SC HUGE Construct SRL Iași – SC Electro Univers SRL Iași, care pretinde plata a peste 700.000 de lei în contul unor lucrări executate dar nedecontate de Primăria Bacău. Cererea reconvențională formulată de municipalitate evidențiază o suită de nereguli existente în cadrul proiectului. Constructorul, susțin juriștii primăriei, s-a abătut de la proiect, utilizând materiale neconforme, fapt evidențiat de un control efectuat de Inspectoratul de Stat în Construcții.
După ce societatea IMROM, liderul asocierii de firme care a lucrat la modernizarea străzii Milcov, a acționat în instanță Primăria Bacău, solicitând plata unor lucrări efectuate dar nedecontate, municipalitatea a replicat printr-o cerere reconvențională, acțiune prin care pretinde de la IMROM 2 milioane lei constând în „lucrări de remediere” și „penalități de întârziere”. Cererea formulată de Primăria Bacău evidențiază o suită de probleme descoperite la șantierul străzii Milcov, după rezilierea contractului cu IMROM, în aprilie 2015. Astfel, precizează juriștii municipalității, asocierea de firme condusă de societatea din Roman a derulat mai multe lucrări utilizând materiale neconforme cu specificațiile existente în caietul de sarcini și documentația de atribuire. Între acestea se numără montarea unei conducte pluviale neconforme, fapt ce a condus la întârzieri semnificative în cadrul proiectului.
„Întârzierile majore din execuție nu s-au produs din motivul invocat de constructor, că nu i s-a răspuns la corespondență, principala cauză a tergiversării și apoi a stagnării lucrărilor a fost achiziția țevii din PAFSIN Dn 600 având o altă tehnologie de fabricație față de cea dată în caietul de sarcini, solicitându-se punctul de vedere atât proiectantului cât și administratorului rețelei de apă a municipiului Bacău – SC CRAB SA Bacău (…) De asemenea, la un control al Inspectoratului de Stat în Construcții, în procesul verbal de control, a fost menționat faptul că «nu sunt respectate prevederile caietului de sarcini – Rețea de alimentare cu apă – în privința calității materialelor aprovizionate.
Tuburile PAFSIN aprovizionate și montate pe o lungime de 100 m sunt produse prin înfășurare și nu prin centrifugare conform specificațiilor din proiect» (…) Referitor la țeava din PAFSIN pentru alimentare cu apă în lungime de 1610 m, constructorul nu a luat nici o măsură pentru procurarea celei cu caracteristicile indicate în Caietul de sarcini și în propunerea tehnică ofertată, acest fapt punându-ne în situația de a nu accepta la plată țeava montată pe o lungime de aproximativ 300 m”, se precizează în cererea reconvențională formulată de Primăria Bacău.
În a doua parte a lui martie 2015, se mai arată în cerere, municipalitatea ar fi primit 3 rapoarte de neconformitate de la supervizorul lucrărilor executate pe Milcov, acestea făcând referire la nerespectarea cerințelor de calitate în cazul betonului necesar pentru montarea bordurilor, gradul de compactare a săpăturii, granulometria agregatelor folosite, precum și grosimea proiectată a fiecărui strat component al sistemului de trotuare. Potrivit municipalității băcăuane, constructorul nu s-a preocupat pentru rezolvarea neconformităților, iar în final IMROM a solicitat rezilierea contractului de execuție a lucrărilor la data de 15 aprilie 2015. „După efectuarea expertizei tehnice, din concluziile și recomandările experților a rezultat faptul că lucrarile cuprinse în ultima situație de lucrări, precum și o parte din lucrările executate în anul precedent nu mai corespund din punct de vedere tehnic, deci va fi nevoie de remedieri pentru ca lucrările rămase de executat să corespundă cerințelor de calitate”, se arată în cererea reconvențională citată prin care municipalitatea băcăuană solicită asocierii de firme condusă de IMROM plata a 2.073.658 lei reprezentând lucrări de remediere, respectiv penalități de întârziere aferente contractului. Mai mult, precizează același document, municipiul Bacău înregistrează – prin neîncadrarea în termenele contractului de finanțare cu fonduri UE – un prejudiciu estimat la 10,7 milioane lei cu TVA.
Mihai Haivas (IMROM): „Mi s-au dat indicații de la cine să cumpăr”
Constructorul de pe Milcov a declarat, în exclusivitate pentru Bacau.NET, că a întâmpinat dificultăți majore în derularea contractului, principalele piedici venind chiar din partea Primăriei Bacău. Mihai Haivas (marcat cu roșu), administratorul societății IMROM, a spus că „dezastrul” de pe Milcov a început odată cu arestarea preventivă a primarului Romeo Stavarache și că societatea sa a „consumat” 2 milioane lei, nemaiavând fonduri pentru continuarea lucrărilor. „Problemele au început când l-au arestat pe Stavarache. Stă DNA-ul călare pe ei și nu mai semnează nimeni nimic. Am «mâncat» până acum 20 de miliarde vechi și m-am oprit că nu mai am de unde. Nu cred că meritau băcăuanii un asemenea comportament. Mi s-au pus numai piedici, numai frâne. Ba să cumperi de la ăla, ba să iei de la ăla. Mă obligau să cumpăr de la anumiți oameni materiale”, a declarat Haivas, la 11 octombrie, pentru portalul de știri Bacau.NET (citește mai multe AICI).
IMROM pretinde sume importante de bani de la municipalitatea Bacău, în contul unor lucrări executate, dar neplătite de autorități. La 23 aprilie 2015, societatea din Roman a reziliat contractul având ca obiect modernizarea străzii Milcov, Primăria Bacău fiind pusă în situația de a organiza o nouă licitație pentru finalizarea lucrărilor. Conform acțiunii depuse de IMROM la Tribunalul Bacău, societatea administrată de Haivas solicită municipalității returnarea garanției de bună execuție, cifrată la 400.000 lei, precum și suma de 712.000 lei constând în „lucrări executate, nerecepționate și neplătite și a materialelor folosite până la data de 23.04.2015”. Administratorul societății romașcane a mai declarat pentru portalul de știri Bacau.NET că a făcut și o plângere penală, înaintată Parchetului Judecătoriei Bacău, reclamând infracțiunea de furt (barăcile societății au dispărut după părăsirea șantierului de către aceasta).
Contractul privind reabilitarea infrastructurii urbane zona IL Caragiale – Milcov – intersecție strada Letea a fost încheiat în decembrie 2013, ordinul efectiv de începere a lucrărilor fiind dat la 27 martie 2014. Termenul de execuție a lucrărilor a fost fixat la 13 luni, asocierea de firme condusă de IMROM fiind obligată să încheie lucrarea până în vara lui 2015. Potrivit unui comunicat dat publicității de Primăria Bacău în mai 2015, din contract au mai rămas de executat în jurul a 40 la sută din lucrări. Finalizarea proiectului pare acum tot mai îndepărtată, în condițiile în care noua licitație, vizând contractarea lucrărilor rămase de executat, urmează a fi lansată. Conform unui anunț postat pe Facebook de primarul Romeo Stavarache, termenul limită de finalizare a lucrărilor este acum 31 iulie 2016. „Până în momentul de față, s-au finalizat expertiza tehnica și caietul de sarcini pentru lucrările ce au mai rămas de executat. Sperăm să nu mai avem contestațiii, iar lucrările să fie reluate în acest an. Termenul de execuție a lucrărilor este de două luni. Dacă timpul ne va permite, putem începe asfaltarea imediat ce vom afla constructorul care va câștiga licitația. Termenul la care va fi închis proiectul conform instrucțiunilor în vigoare, va fi de 31 iulie 2016”, a scris Stavarache pe Facebook la 13 octombrie 2015.