Grigore Filip, presedintele director general al companiei Aerostar, a declarat marti, pentru Agerpres, ca avionul performant SMURD, de tip Piper PA-42 Cheyenne III, „este doar hangarizat la Bacau”. Raportul preliminar transmis miercuri guvernului precizeaza ca avionul SMURD, care in perioada 2012 – 2013 a efectuat mai multe misiuni speciale de transport pentru transplant organe si sange perfuzabil, nu a putut fi utilizat in data de 20.01.2014, deoarece acesta se afla in lucrari de mentenanta obligatorie la Aerostar Bacau.
„L-am primit fara nicio obligatie, nu am pretins nici macar o plata pentru hangarizare. Nu a fost adus pentru reparatii, deoarece Aerostar nu are specialisti pregatiti sa efectueze aceste operatii ori pe cele de mentenanta specifice unui asemenea aparat de zbor, ci numai pentru a sta la noi pana se va gasi piesa de schimb defecta. Nu e responsabilitatea noastra nici reparatia, nici procurarea piesei de schimb. Am decis hangarizarea sa din spirit de intrajutorare, tinand cont ca este un avion scump, dar si foarte necesar in momente medicale importante, iar daca ar fi stat in aer liber exista riscul de a se produce si alte deteriorari”, a explicat Filip.
Avionul SMURD Piper Cheyenne de generatia a III-a, fabricat in Statele Unite ale Americii, a fost achizitionat din Austria la mana a doua, avand 5.500 de ore de zbor efectuate, cu banii de la romanii care au directionat 2% din impozitul pe venit catre Fundatia SMURD, dar si din sponsorizari. Aparatul de zbor este in folosinta din iulie 2013, fiind dotat cu echipamente medicale noi, conform standardelor europene, pentru misiuni umanitare de salvare a pacientilor in stare grava, pe timp de zi si noapte, chiar si in conditii meteo complexe. In conditii meteo nefavorabile, avionul – spun specialistii in aviatie bacauani – este un mijloc de transport mult mai sigur si permite executarea unor misiuni care nu pot fi realizate cu elicopterele SMURD.
Avionul este botezat „Monica Cardos”, primul medic SMURD cazut la datorie in urma prabusirii elicopterului SMURD Mures in anul 2003 la Cojocna, judetul Cluj. A fost folosit de SMURD in sute de cazuri, intre care, spunea Raed Arafat, inclusiv in cursul unor operatiuni de transplant efectuate pana acum. De altfel, Raed Arafat afirma, inca de anul trecut, ca acest avion va sta si la dispozitia echipelor de prelevare. Oficialul Ministerului Sanatatii a promis ca va publica o lista a zborurilor efectuate de acest avion SMURD. Pentru transportul organelor au fost folosite si alte doua aeronave, una de tip Seneca, veche de peste 20 de ani si o alta, Britten Norman Islander (BN I) implicata in accidentul de luni, intrata in serviciu in urma cu 40 de ani, ce apartine Agentiei Nationale de Transplant.
Pilotul Adrian Iovan si o studenta in anul al V-lea la Institutul de Medicina Militara din Bucuresti si-au pierdut viata dupa ce avionul de mici dimensiuni, de tip BNI 2, la bordul caruia se afla un echipaj medical, decoland de pe Aeroportul Baneasa, a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, intr-o zona muntoasa impadurita si greu accesibila, aflata la granita judetelor Cluj si Alba. In avion se mai aflau patru medici care mergeau la Oradea, unde urmau sa preleveze ficatul de la un donator mort in urma unui accident vascular cerebral.
Raed Arafat, subsecretar in Ministerul Sanatatii, declara imediat dupa producerea accidentului aviatic din Muntii Apuseni ca avionul cumparat de SMURD cu banii donati de romani este in reparatii la Aerostar, lipsindu-i o piesa. ”Avionul nou a fost folosit in mai multe operatiuni de transplant pana acum. In acest moment, este in revizie la Aerostar Bacau pentru ca ii lipseste o piesa”, a declarat Arafat.
*Sursa foto: Desteptarea