Eurodeputatul PSD Dragoș Benea a subliniat importanța politicilor de coeziune în cadrul Uniunii Europene, în timpul ședinței comune a Comisiilor REGI și COTER, desfășurate joi, în prezența vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene, Raffaele Fitto. Benea a evidențiat necesitatea ca alocările și măsurile pentru coeziune să rămână relevante, respingând ideea unui centralism excesiv care ar limita accesul regiunilor și comunităților la fondurile structurale.
El a remarcat, de asemenea, că pandemia, dezastrele naturale și războiul din Ucraina au demonstrat rolul crucial al rezilienței teritoriale în consolidarea unei Europe unite și puternice. În premieră, cele două comisii europene sunt prezidate de români – Dragoș Benea la REGI și Emil Boc la COTER.
„Am subliniat, în majoritatea intervențiilor mele, că politicile de coeziune trebuie să rămână unul din pilonii definitorii ai construcției europene, iar pentru asta trebuie să facem în așa fel încât alocările ce vizează coeziunea, precum și măsurile stabilite în relație cu acest domeniu, să fie – în continuare – relevante la nivel european. Am reiterat acest deziderat joi, cu prilejul ședinței anuale comune a Comisiilor REGI (Parlamentul European) și COTER (Comitetul Regiunilor), desfășurate în prezența vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene, Raffaele Fitto, însărcinat cu portofoliul Coeziune și reforme. Pentru întâia oară de la aderarea României la Uniunea Europeană, cele două comisii sunt prezidate de români – subsemnatul, la #REGI și primarul Clujului, Emil Boc, la COTER, Comisia pentru politici de coeziune teritorială din cadrul Comitetului Regiunilor, organism consultativ al UE, format din reprezentanți ai celor 27 de state membre, aleși la nivel local și regional.
Și, pentru că până la urmă nimic nu este întâmplător, o frumoasă coincidență face ca însuși Raffaele Fitto să fi fost, în urmă cu exact 20 de ani, președinte al COTER, la începuturile carierei sale în structurile politico-administrative europene. În cadrul ședinței REGI & COTER, am evidențiat faptul că instrumentele Politicilor de Coeziune trebuie să-și păstreze vigoarea și, chiar dacă avem nevoie de o simplificare a acestora, nu putem intra în logica unui centralism excesiv, prin care să reducem numărul de programe operaționale de la 530 la doar 27 de programe naționale. Asta ar echivala cu o reducere dramatică a pârghiilor de care dispun comunitățile locale și regiunile atunci când vor să acceseze fonduri de coeziune structurală: debirocratizarea nu trebuie să echivaleze cu eliminarea acestor posibilități de finanțare, sub pretextul așa-zisei simplificări.
De asemenea, pandemia și consecințele sale nefaste, dezastrele naturale din ultimii ani, coroborate cu urmările negative ale războiului din Ucraina, au demonstrat că reziliența teritorială nu este doar un concept golit de conținut și că, dimpotrivă, o Europă puternică se sprijină pe regiuni & comunități puternice, ce dispun de infrastructuri capabile să reziste tuturor șocurilor. Or, așa cum nu dorim o Europă cu două sau trei viteze, nu dorim nici adâncirea decalajelor de dezvoltare între regiuni, ci estomparea lor cât mai rapidă, concomitent cu îmbunătățirea nivelului de trai pentru cetățenii europeni. Am avut în persoana primarului Emil Boc o gazdă primitoare la COTER și un partener deschis de dialog, iar ceea ce găsesc și mai important este că – prin coordonare și conlucrare – putem susține eficient interesele României la Bruxelles. Abordări pe care avem datoria să le reproducem și la noi acasă, nu doar peste hotare!” a transmis eurodeputatul Dragos Benea
cu ce ne ajuta pe noi