Tribunalul Bacău va judeca marți, 23 iunie, contestațiile formulate de cei 6 inculpați reținuți pentru 30 de zile în dosarul de cămătărie de la Buhuși. Aceștia au fost plasați în stare de arest preventiv în urma unei decizii pronunțate de Judecătoria Buhuși la 16 iunie. Mecanismul infracțional a fost „țesut” în jurul a doi soți – Mihaela și Vasile Ciucur – aceștia fiind ajutați în operațiunile de cămătărie de lucrători din cadrul oficiului poștal Buhuși. Potrivit anchetatorilor, poștașii – în frunte cu diriginta oficiului poștal din oraș – le-au creat cămătarilor siguranța recuperării banilor, prin reținerea de la distribuire a ajutoarelor sociale, pensiilor sau alocațiilor persoanelor împrumutate de aceștia. Lucrătorii poștali primeau de la cămătari sume cuprinse între 10 și 15 lei pentru fiecare cupon încasat, în condițiile în care poștașii „adunau”, lunar, până la 4000 de lei din recuperarea cametelor pentru soții Ciucur.
Anchetatorii care au destructurat rețeaua de cămătărie de la Buhuși au descoperit că mecanismul infracțional era arhicunoscut în plan local, dar că cetățenii tratau situația drept una firească. Cămătarii, susțin oamenii legii, s-au folosit de persoane vulnerabile social, cărora le-au acordat împrumuturi cu dobândă între 50 și 100 la sută, la un termen de 6 luni.
Persoanele împrumutate consimțeau ca restituirea împrumuturilor să se realizeze prin reținerea drepturilor lor bănești (pensii, ajutoare sociale, alocații de stat pentru copii) la nivelul poștei din Buhuși. Soții cămătari Ciucur au beneficiat, în acest sens, de sprijinul mai multor angajați din cadrul Oficiului Poștal Buhuși, plasați de instanța de judecată în arest preventiv.
«S-a ajuns ca, la nivelul comunităţii locale, situaţia infracţională creată şi dezvoltată de „cămătari” şi de „poştaşi” să fie cunoscută şi acceptată ca una firească. Pur şi simplu, cei care doreau să ia bani cu împrumut şi erau beneficiari de ajutoare sociale sau de alocaţii, luau împrumuturi cu dobândă şi acceptau ca restituirea să se facă prin reţinerea drepturilor băneşti la nivelul poştei, banii fiind remişi direct aşa zişilor creditori. „Poştaşii” le-au creat „cămătarilor” siguranţa recuperării banilor, aceştia din urmă neavând nevoie să mai apeleze la acte de şantaj, pentru că ştiau sigur că banii “vin de la Poştă”», se arată în motivarea deciziei prin care Judecătoria Buhuși a instituit măsura arestului preventiv în cazul „lotului” cămătarilor.
Activitatea derulată de poștași, vizând recuperarea cametelor de la împrumutați, s-a realizat contra cost. Potrivit anchetatorilor, poștașii primeau de la cămătari sume cuprinse între 10 și 15 lei, în schimbul fiecărui cupon încasat. Lunar, poștașii înmânau cămătarilor sume cuprinse între 800 și 4000 de lei.
«Cu bună ştiinţă, în frunte cu chiar diriginta Oficiului Poştal, inculpaţii au ignorat obligaţiile de serviciu şi s-au implicat într-un mecanism infracţional de recuperare a sumelor de bani datorate cu titlu de camătă de către beneficiarii acestor drepturi băneşti (…) În ceea ce priveşte inculpaţii Aramă Constantin şi Romaşcu Gheorghe, lucrători în cadrul Oficiului Poştal Buhuşi, aceştia au recunoscut săvârşirea faptelor ce li se impută, respectiv, înmânarea unor sume de bani reprezentând ajutoare sociale, pensii şi alocaţii de stat, altor persoane decât beneficiarii de drept, încălcându-şi astfel obligaţiile de serviciu şi acordând sprijin inculpaţilor Ciucur Vasile, Ciucur Ramona-Marinela şi Stan Viorel în recuperarea sumelor de bani împrumutate cu dobândă.
Pentru activitatea lor, desfăşurată încă din primăvara anului 2014, inculpaţii primeau de la “cămătari” sume cuprinse între 10 şi 15 lei pentru fiecare cupon încasat, în condiţiile în care înmânau acestora, lunar, sume cuprinse între 800 şi 4000 de lei, conform propriilor declaraţii», mai precizează documentul citat.
Judecătoria Buhuși a admis propunerea Parchetului local de reținere, pentru 30 de zile, a grupului infracțional constituit din soții-cămătari Ciucur, respectiv Filip Liliana (diriginte oficiu poștal), Poiană Maria, Aramă Constantin şi Romaşcu Gheorghe (toți lucrători în cadrul oficiului poștal Buhuși). Conform deciziei, arestarea preventivă este valabilă până la mijlocul lui iulie (15.07.2015). Inculpații au contestat măsura impusă de judecătoria buhușeană, acțiunea acestora urmând să se judece marți, 23 iunie, la Tribunalul Bacău.