Stagnarea lucrărilor în cadrul proiectului de modernizare a străzii Milcov din municipiul Bacău ar avea legătură cu un posibil caz de fraudare a fondurilor europene. Potrivit unor date făcute publice de deputatul Cosmin Necula, în cadrul unei conferințe de presă, constructorul – cu largul concurs al mai multor decidenți din Primăria Bacău – a folosit alte materiale decât cele prevăzute în caietul de sarcini, respectiv oferta declarată câștigătoare de municipalitate. Finalitatea „neconformităților” s-a consumat la ADR Nord-Est, instituție care a refuzat la plată o factură vizând pavele de granit montate pe trotuarul din lungul străzii Milcov. Viceprimarul Vasile Tescaru a recunoscut, într-o declarație dată Bacau.NET, că lucrările întâmpină anumite probleme, dar că firma constructoare trebuie să respecte prevederile contractuale. Până la clarificarea situației, conducătorii auto sunt nevoiți să-și rupă mașinile, zi de zi, pe o șosea ce eclipsează pretențiile Bacăului de oraș european.
Una din problemele spinoase întâmpinate de proiectul de modernizare a străzii Milcov este o conductă pluvială, neconformă cu cea din oferta declarată câștigătoare de Primăria Bacău. Datele prezentate de Necula arată că asocierea de firme condusă de societatea IMROM, din Roman, trebuia să monteze o conductă pluvială la un cost de 230 euro/m, pe o distanță de 1,6 kilometri, investiție cifrată la peste 588.000 lei. Constructorul a optat să monteze o conductă mult mai ieftină, la prețul de 160 euro/m, de aici rezultând o diferență frumușică, de 99.000 euro. IMROM a reușit să monteze aproximativ jumătate de kilometru de conductă, lucrările fiind sistate în cele din urmă, din cauza neconformității respectivului obiectiv.
„Nu doar primarul Stavarache face rău, ci tot PNL-ul și modul în care se lucrează în Primăria Bacău. Se lucrează pe aceleași modele patentate, cu iz penal. E greu să spui că nu ai văzut țeava montată pe jumătate de kilometru, că e alta decât în caietul de sarcini. Sau în cazul pavelelor, că n-ai văzut ce se montează pe trotuare. Cei lăsați în urmă de Stavarache fac aceleași mișculații. Domnul Tescaru, cel
mai mare om de administrație din Bacău, în loc să fi dat lecții ar fi trebuit să meargă pe teren să vadă, la fața locului, cum se lucrează. Managerul de proiect sau viceprimarul Stoican nu s-au interesat de proiect”, a declarat deputatul.
Acesta a mai spus că modernizarea străzii Milcov nu se va termina până la finalul anului, data limită de „tragere” a fondurilor europene aferente execuției bugetare 2007 – 2013. Parlamentarul a adăugat că, din informațiile de care dispune, constructorul intenționează să dea în judecată Primăria Bacău, situație care ar conduce la apariția unui litigiu ce va bloca, în continuare, mersul lucrărilor. „Potrivit soluției tehnice, pe trotuarul de la pasajul Letea până la Cora trebuiau montate pavele de granit pe pat de nisip. După modelul străzii Miorița, care a condus la un autodenunț făcut de fostul viceprimar Șuștac, s-au montat pavele de granit cu adeziv. S-a găsit această soluție, pentru a se mai scoate ceva
bani din proiect”, a afirmat Cosmin Necula, care a adăugat că asfaltul turnat pe carosabil este de proastă calitate, montat în condiții meteo nefavorabile.
Viceprimarul Vasile Tescaru, direct vizat de criticile aduse de Necula, a declarat lucrările vor fi realizate în conformitate cu ceea ce scrie în caietul de sarcini. „E destul de simplu, ce scrie în caietul de sarcini aia se va face. Lucrurile-s clare. Trebuie respectat proiectul întocmai. Din câte știu au și scos țeava din stradă”, a afirmat Tescaru, în cadrul unei conferințe de presă.
HUGE Construct, cel mai puternic asociat – în insolvență
Licitația privind modernizarea străzii Milcov a fost adjudecat, către finalul lui 2013, de o asociere de firme condusă de societatea IMROM, din Roman. Asocierea a câștigat contractul cu o ofertă de doar 15,86 milioane lei, în condițiile în care lucrarea a fost estimată de municipalitatea Bacău la peste 23 milioane lei. IMROM conduce o asociere de firme din care mai fac parte societățile HUGE Construct Iași, Electro Univers Iași, precum și C-ON Trust Engineering Bacău.
Conform datelor existente la Registrul Comerțului, în spatele celei mai importante firme din asociere – HUGE Construct – se află un controversat deputat ieșean, Sergiu – Constantin Vizitiu (vezi AICI declarația de avere pe 2013). Până în mai 2013, Vizitiu – unul dintre cei mai bogați parlamentari pe „persoană fizică” (deține o avere impresionantă) – a activat în cadrul PDL, ales fiind într-un colegiu uninominal din județul Vaslui. Ulterior, ieșeanul s-a reorientat către UNPR, partid aflat în arcul guvernamental alături de PSD și PLR-ul lui Tăriceanu.
Abonată la contracte publice, societatea HUGE Construct a intrat în insolvență în februarie 2014, când Tribunalul Iași a dispus deschiderea procedurii în cazul societății de construcții. Potrivit portalului antițepari.ro, societatea ieșeană a înregistrat nu mai puțin de 142 de incidente la plată prin intermediul biletelor la ordin, valoarea totală a acestora fiind de peste 1,9 milioane lei. Conform aceluiași portal, Sergiu Vizitiu a patronat firma până în 2012, când s-a retras din administrație urmare a dobândirii funcției de deputat. Declarația de avere din 2013 atestă că parlamentarul putred de bogat activa încă în funcția de director general al societății.
Vizitiu a făcut obiectul unei ediții a emisiunii „Dosar de politician”, realizată de ziaristul Silviu Mănăstire în februarie 2013. Mănăstire a descoperit că parlamentarul, trecut la UNPR între timp, și-a împrumutat în nume personal firmele cu bani grei, de ordinul milioanelor de lei. „Averea sa declarată îl face să fie unul dintre cei mai prosperi deputaţi PDL. Vizitiu deţine 10 terenuri intravilane în judeţul Iaşi, 8 apartamente, 7 case şi 1 spaţiu comercial. În mai 2012, deputatul a vândut un teren şi o construcţie situate într-o comună din judeţul Iaşi la preţul de 54.000 EUR. Adevărata surpriză o găsim însă la capitorul împrumuturi, semn că deputatul este darnic de felul său. Acesta a acordat firmelor în care este acţionar împrumuturi în nume personal în valoare totală de 3,4 milioane de lei (1 milion de dolari), în plus a mai acordat împrumuturi în nume personal către cinci persoane fizice, în valoare totală de 4.000.000 RON şi 226.000 EUR . Vizitiu dispune astfel de sume de bani cash impresionante pentru un muritor de rând”, se arăta în emisiunea amintită (citește mai multe AICI).
Înainte să intre în insolvență, firma de construcții a deputatului Vizitiu a înregistrat cifre de afaceri semnificative, de ordinul a 10 milioane euro. În 2012, HUGE Construct a derulat afaceri de peste 44 milioane lei, contabilizând un profit de peste 800.000 lei. în 2013, aceeași societate a realizat o cifră de afaceri de 30 milioane lei, dar și o pierdere considerabilă, de peste 2 milioane lei. La începutul anului următor, HUGE Construct a intrat în insolvență, cu datorii cumulate de 45 milioane lei în cei doi ani menționați (2012, 2013 – vezi AICI).
Liderul asocierii, IMROM (Roman), este o firmă ceva mai mică decât insolventa HUGE Construct. Cu o cifră de afaceri de 24 milioane lei (2013), IMROM este administrată de Mihai Haivas, administrator unic al firmei. IMROM este deținută de 19 acționari, grupați într-o listă de acționari potrivit datelor de la Registrul Comerțului. Firma romașcană este o abonată a contractelor publice licitate de Primăria municipiului Roman.