În această săptămână, polițiștii băcăuani au fost parteneri ai Universității ”George Bacovia” din Bacău în cadrul manifestărilor științifice organizate sub egida Conferinței internaționale ”Devianță și Criminalitate. Evoluție. Tendințe și perspective – DECRET”.
În cadrul manifestărilor conferinței, luni, 18 noiembrie a.c. polițiștii băcăuani au participat la un workshop având ca temă ”Siguranța pe internet”. În cadrul workshop-ului polițiștii de prevenire și de investigații criminale au pus accent pe informațiile transmise în cadrul Campanieide prevenire fraudelor informatice care au ca mod de operare investițiile online în acțiuni/criptomonede, dar și înșelăciunile de tip ”spoofing” sau ”deepfake”. Polițiștii au detaliat metoda „investment fraud” (crearea de către membrii grupării infracționale a unor site-uri realizate foarte bine vizual și tehnic, care fie sunt noi, fie imită site-uri adevărate, pentru a convinge potențialii clienți de veridicitatea investițiilor), dar și despre metoda ”Like” (infractorii cibernetici convingeau utilizatorii să aprecieze anumite postări pe social media, de obicei fiind vorba despre cinci clipuri pe Youtube sau TikTok și ulterior să investească mari sume de bani).
Marți, 19 noiembrie polițiștii de prevenire, criminalistică și rutieră au participat la seminarul demonstrativ în Laboratorul de Criminalistică – Tehnici inteligente pentru o Criminalistică inteligentă și la seminarul demonstrativ în Laboratorul de Antrenare Anchetatori în Studiul Comportamental – Noldus Information Technologu – sistem software inovator în depistarea comportamentului simulat al persoanelor cercetate în cauzele penale, informații importante în evoluția profesională a oricărui polițist.
Miercuri, 20 noiembrie a.c., polițiștii de prevenire au organizat în colaborare cu Universitatea” George Bacovia” din Bacău, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău, Inspectoratul Școlar Județean Bacău și Direcția de Sănătate Publică Bacău două workshop-uri dedicate adolescenților și familiilor acestora. „Vocea Generației Tale” și „UNSPOKEN – Ce (nu) spunem în familie despre droguri?”.
Cele două evenimente au fost interactive, dedicate tinerilor, explorând teme precum anturajul, relațiile cu familia și luarea deciziilor, dar și familiei, având în prim-plan riscurile consumului de droguri în rândul adolescenților și rolul comunicării deschise în prevenție.
Totodată, polițiștii băcăuani au răspuns invitației Penitenciarului Bacău și au participat la workshop-ul ”Siguranță și Responsabilitate socială în era digitală. Perspective și provocări”. Workshop-ul a constituit un element important în formarea și perfecționarea profesională a personalului cu atribuții în domeniul reintegrării sociale a persoanelor private de libertate.
Un alt moment al manifestărilor științifice și parte componentă a Conferinței internaționale ”Devianță și Criminalitate. Evoluție. Tendințe și perspective – DECRET” a fost manifestarea ”PREVNET”, rețeaua locală a serviciilor de prevenire și asistență, în care Inspectoratul de Poliție Județean Bacău, împreună cu celelalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne au prezentat participanților, invitaților, dar și studenților prezenți, aspecte importante din practica polițiștilor criminaliști, precum și campaniile de prevenire implementate la nivel local.
Inspectoratul de Poliție Județean Bacău, prin Serviciul Criminalistic a prezentat echipamentele achiziționate în cadrul proiectului „Dismantling tax evasion criminal groups with professional equipment in Bacau County” (Destructurarea rețelelor de evaziune fiscală cu echipament profesional în județul Bacău). Echipamentele vor crește capacitatea operațională a polițiștilor prin utilizarea de tehnologii și metode de lucru avansate, atât în intervențiile de cercetare la fața locului, cât și în activitățile efectuate în condiții de laborator.
Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au prezentat sfaturi și măsuri de siguranță pentru prevenirea implicării în accidente rutiere, pe fondul consumului de alcool sau droguri, aspecte privind noile alerte în domeniul securității cibernetice, dar și mesajele campaniei „România Votează”.
Rezultatele cele mai importante ale participării polițiștilor la această manifestare științifică constau în consolidarea rolului cercetării științifice în prevenirea și combaterea devianței, prin abordarea și diseminarea unor teme relevante și recente de către specialiști în diferite domenii de activitate, precum și identificarea unor exemple de bună practică și perspective noi asupra modului optim de control social. De asemenea, evenimentul a fost unul de bun augur pentru întărirea relațiilor interinstituționale și pentru promovarea abordării în sistem integrat a problemelor sociale existente.