Politicienii Bacaului bajbaie dupa un loc la masa deciziilor privind regionalizarea

0

Asa-zisa „elita” politica a Bacaului pare a nu avea loc la masa deciziilor privind reorganizarea administrativa a tarii. Cartile regionalizarii se fac fie la Bucuresti, fie in Iasi (pentru regiunea Nord-Est din care jud. Bacau face parte). Prin Relu Fenechiu (PNL) si Gheorghe Nichita (PSD), politicienii Iasului se lupta de unii singuri pentru „patronajul” Moldovei.

Benea, conferintaPe harta jocurilor de putere regionala, Bacaul a devenit un punct neimportant. A trecut vremea cand, in Moldova, ora exacta se dadea de la Bacau, iar politicienii judetului reuseau sa-si impuna agenda la Bucuresti. Cel mai elocvent exemplu privitor la diminuarea masiva a influentei Bacaului il reprezinta mult-discutata regionalizare, eveniment istoric ce  pare sa treaca pe langa „elita” politica a judetului. Intr-o conferinta de presa recent organizata, Dragos Benea – seful judetului – declara ca nu vede oportuna, in regiune, o competitie Iasi – Bacau.

„Nu are rost sa iscam o dualitate Bacau – Iasi. Trebuie sa facem proiecte si sa scoatem regiunea Nord-Est din aceasta caracterizare de cea mai saraca regiunea a UE. Nu cred ca e important unde va fi capitala regiunii. Nu voi escalada o dualitate Bacau – Iasi. Nu vad rostul”, a afirmat presedintele CJ Bacau (foto). Din mai mutle motive, Benea are dreptate. Cel mai important dintre ele este ca Bacaul nu poate fi implicat intr-o cursa deja castigata de Iasi. Ar fi o bila neagra pentru liderii politici bacauani si un previzibil esec. Fenechiu s-a erijat de luni bune in patronul neoficial al regiunii, in ciuda faptului ca in Moldova PSD are in portofoliu 4 consilii judetene din 6, in timp ce PNL doar unul singur. Liderul PNL Iasi a declarat, de curand, ca nu se pune problema ca resedinta (capitala) regiunii sa nu fie la Iasi.

stavaracheAdversar traditional al lui Fenechiu in PNL, primarul Bacaului, Romeo Stavarache (foto) a sfarsit ca membru in comisia de partid ce elaboreaza proiectul liberalilor de regionalizare. Nimic mai neimportant,  in conditiile in care „patronul” regionalizarii este Liviu Dragnea, politician PSD cooptat in Guvern tocmai pentru a „rezolva” delicatul proiect. In duelul cu Fenechiu, Stavarache a iesit perdant net, dovada ca PNL Bacau, organizatie condusa de primarul liberal, n-a impus niciun om in actuala guvernare, nici macar un secretar de stat amarat. Aliatul lui Stavarache in Bacau, Dragos Benea, admite, nu fara o umbra de regret: „USL a functionat mai bine si mai rotund la Iasi, decat la Bacau”. Aluzie la paruiala lui Stavarache cu fostul presedinte al PSD Bacau, Viorel Hrebenciuc, la ora constituirii USL in Bacau.

Ceva mai inteligenti si mai aplicati, politicienii PSD si PNL din Iasi (Nichita, Fenechiu, Vosganian…) si-au delimitat in liniste sferele de influenta in USL Iasi: Nichita a pastrat municipiul; Fenechiu, prin protejatul Cristian Adomnitei, a luat in pastorire consiliul judetean. Nu acelasi lucru s-a intamplat in Bacau, unde infiintarea USL a fost insotita de un jalnic spectacol politicianist pus in scena de liderul PNL Bacau. Din aceasta perspectiva, declaratiile lui Romeo Stavarache – privitoare la perspectivele inscrierii sale in cursa pentru sefia viitoarei regiuni Nord-Est – par desprinse de realitate“Bacaul poate juca un rol important in viitoarea structura a regiunii, atat ca structura administrativa, cat si din punct de vedere al resurselor umane. Im doresc ca in viitoarea conducere a regiunii sa fie cat mai multi bacauani. Daca mi se va propune, nu exclud faptul ca voi candida”, spunea – in urma cu mai multe saptamani – edilul bacauan. In politica, functiile nu se preiau prin rugaminti, ci prin lupta.

Valerian Vreme, deputat PDL BcLa fel de indepartati de procesul regionalizarii sunt si democrat-liberalii bacauani. Acestia au, insa, mai multe scuze: PDL e partid de Opozitie; a iesit sifonat in urma parlamentarelor; liderul PDL Bacau – G. Berca – s-a pomenit consilier prezidential; organizatia judeteana e intr-o debusolare totala. Interimarul de la sefia PDL Bacau, Valerian Vreme, a declarat ca pentru anumiti lideri USL reorganizarea administrativa este un rau nedorit. „Mazare (n.r. – Radu Mazare, primar Constanta) a facut referendum impotriva regionalizarii. Cum se va duce acum sa-i convinga pe oameni ca e buna regionalizarea?”, s-a intrebat Vreme (foto), adaugand ca regionalizarea implica o schimbare in profunzime a tarii iar USL nu e pregatita sa gestioneze acest proces.

MRU Republica MoldovaPrezent in Bacau la sfarsitul saptamanii trecute, fostul premier Mihai Razvan Ungureanu (foto) a intrat in corul „pareristilor” regionalizarii, opinia lui MRU fiind ca tema reorganizarii administrative ar fi una falsa, menita a acoperi problemele economice ale tarii. “Nu exista un studiu de impact al regionalizarii. Regionalizarea nu inseamna sa trasezi pe harta linii de interese. Niciun stat nu s-a reorganizat administrativ in saracie. E un consum bugetar foarte mare, apar noi institutii. Sub guvernarea USL, Romania este stabilizata in saracie, doar ca saracia creste”, a aratat el, apreciind ca premierul Ponta este prizonierul baronilor din teritoriu ai PSD si PNL.

Discutiile din 2 aprilie, de la Academia Romana, par sa fi degajat ideea impartirii teritoriului national in regiuni ce urmeaza conturul regiunilor de dezvoltare inaugurate in 1999. Conform vicepremierului Liviu Dragnea, regionalizarea este mai necesara ca oricand. „De ce trebuie sa facem regionalizarea in acest an? Va spun foarte sincer, foarte deschis: intr-adevar, nici Comisia Europeana, nici Uniunea Europeana nu ne forteaza cu aceste regiuni, dar, in acelasi timp, sunt niste adevaruri nescrise, nerostite. Va fi aproape imposibil ca, dupa ce incepe noul exercitiu financiar 2014-2020 [n.r. al UE], sa mai putem schimba actuala structura administrativa, pe baza careia noi negociem in acest an Acordul de parteneriat si sa spunem, la mijlocul urmatoarei perioade de programare, ca sistemul administrativ trebuie schimbat, pentru ca atunci trebuie sa incepem un proces serios de reacreditare a tuturor institutiilor si structurilor din mecanismele de absorbtie a fondurilor europene”, a declarat Dragnea.

Conform unui sondaj de opinie, in regiunea Nord-Est (judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui), municipiul Iasi a iesit in topul preferintelor pentru viitoarea capitala de regiune, insa si orasele Bacau si Suceava au adunat procente mari. „Ca durata, in viziunea noastra, acest proces (n.r. – regionalizarea) e strucurat in doua etape. Prima sa se finalizeze dupa modificarea Constitutiei si alegerile conducerilor noilor structuri. Credem ca dupa 2014, sau in maxim 2 ani de zile, toate structurile regionale vor fi operationalizate. In 2016 sa fim deja cu toata structura institutionala bine asezata. La data alegerilor locale sa alegem prin votul cetatenilor si structurile regionale”, a mai spus vicepremierul Liviu Dragnea, artizanul procesului de reorganizare administrativa.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.