Deputatul Cosmin Necula a anunțat, într-o conferință de presă, că va formula plângere penală în cazul așa-zisei ecologizări a haldei de fosfogips de pe platforma Amurco. Parlamentarul a declarat că toți aleșii locali ai PSD care au girat preluarea muntelui de fosfogips în proprietatea municipalității băcăuane nu vor mai face parte din viitoarea listă de consilieri. El a atacat în termeni duri „tandemul toxic Stavarache-Luchian”, afirmând că acesta a făcut jocul controversatului om de afaceri Ioan Niculae, preluând în proprietatea orașului o problemă de mediu care ținea strict de Amurco. Prezent la conferință, aparent din întâmplare, juristul Amurco, Vasile Neculcea, a confirmat că obligațiile de mediu în privința muntelui de fosfogips se află în curtea Primăriei Bacău, dar că proiectul de ecologizare a fost o șansă ratată, cu care municipiul Bacău nu se va mai întâlni prea curând.
Necula a declarat că plângerea penală are drept obiectiv readucerea în „parametri legali” a problemei muntelui de fosfogips și tragerea la răspundere a celor care au girat preluarea haldei în proprietatea municipalității, în condițiile în care obligațiile de mediu aparțineau – în exclusivitate – poluatorului Amurco, companie parte a grupului InterAgro, controlat de controversatul Ioan Niculae. Parlamentarul a lansat un atac dur la adresa conducerii Primăriei Bacău din 2011-2013, declarând că „prin pixul domnului viceprimar Luchian, ecologizarea s-a transformat într-o acceptare, fără condiții, a haldei de fosfogips”.
„Dacă înaintașul PNL Mircea Cancicov a donat Bacăului un parc, cuplul toxic Stavarache – Luchian lasă moștenire Bacăului un munte toxic. Proiectul de ecologizare a fost frumos ambalat, astfel încât consilierii să-l prizeze pe nemestecate. Ulterior, cuplul toxic amintit a acționat astfel încât sarcinile de mediu aparțin în prezent doar Bacăului, iar Amurco nu mai are nicio obligație”, a spus Necula, adăugând că ecologizarea haldei cu mâlul provenit din decolmatarea Insulei de Agrement este „o poveste menită să acopere chestiunile penale de la haldă”.
Deputatul a declarat că aleșii locali PSD care au girat proiectele de hotărâre prin care muntele de la Amurco a ajuns în proprietatea orașului Bacău nu se vor mai regăsi pe lista de consilieri la alegerile locale din iunie. El a declarat că va face plângere penală întrucât există suficiente elemente și date, iar în urma acțiunii penale muntele de fosfogips va reveni la poluatorul Amurco. „Ecologizarea era obligația personală a domnului Niculae, cel care a privatizat societatea. Domnia sa a făcut demersuri personale, fiind direct implicat în aceste nenorociri”, a afirmat Necula.
Aflat în trecere spre locul de muncă, juristul societății Amurco – Vasile Neculcea (foto, stânga) – a intervenit la finalul conferinței de presă, confirmând că obligațiile de mediu în privința haldei de fosfogips sunt, în prezent, în curtea Primăriei Bacău. Neculcea a recunoscut că DNA lucrează la un dosar penal, existând solicitări de documente de la Amurco, încă de acum un an și jumătate, pe subiectul ecologizării haldei. Juristul a deplâns nereușita proiectului de ecologizare, afirmând că acesta era unul fezabil și că municipiul Bacău a ratat o șansă cu care nu se va mai întâlni prea curând.
Necula a dezvăluit că a discutat problema ecologizării haldei de fosfogips cu fostul ministru al Mediului, Rovana Plumb, însă aceasta l-a îndemnat să se țină cât mai departe de proiect, întrucât acesta ar avea mari probleme de legalitate.
Ecologizare „penală”
Proiectul de ecologizare a haldei de la Amurco a făcut subiectul unui amplu reportaj difuzat duminica trecută în cadrul emisiunii „România, te iubesc” de la Pro TV. Jurnaliștii au descoperit că ceea ce inițial s-a dorit a fi o bună intenție, respectiv „scăparea” Bacăului de un focar de poluare, s-a transformat pe parcurs, cu largul concurs a conducerii Primăriei Bacău, într-un serviciu făcut afacerilor lui Ioan Niculae. Conform reportajului, printre persoanele direct implicate în afacerea preluării, fără obligații, a haldei de fosfogips în proprietatea municipalității s-au numărat primarul Romeo Stavarache, fostul viceprimar Dragoș Luchian, dar și funcționari precum secretarul Ovidiu Popovici sau administratorul public Leonard Pădureanu (vezi reportajul AICI).
Proiectul a demarat în decembrie 2011, pe parcursul lui 2012 suferind mai multe alterări. Acestea au culminat cu promovarea unor proiecte de hotărâre a Consiliului Local prin care s-a eliminat articolul ce ar fi dus la reîntoarcerea haldei, în patrimoniul Amurco, în eventualitatea în care proiectul de ecologizare nu ar fi fost finanțat cu fonduri europene (citește AICI). Valoarea acestuia se cifra la aproximativ 30 de milioane de euro, fonduri de care Amurco nu dispunea (de unde și inițiativa depunerii unui proiect pe finanțare UE). Din afacerea ecologizării haldei a făcut parte după câte se pare și împrumutarea, gratis, a unor jucători de fotbal de la Astra Giurgiu, club controlat de Ioan Niculae, către Sport Club Bacău, echipă de fotbal condusă la acel moment de Liviu Goian, un apropiat al primarului Romeo Stavarache, inculpat alături de acesta într-un dosar DNA vizând comiterea mai multor infracțiuni de corupție.
În septembrie 2013, după ce manopera fusese realizată, fostul viceprimar Luchian – devenit între timp senator – a făcut o interpelare la Ministerul Mediului, solicitând un răspuns privitor la mersul proiectului de ecologizare a haldei. Conform răspunsului semnat, la acea dată, de Rovana Plumb, proiectul de ecologizare nu respecta mai multe criterii de legalitate în relație cu finanțarea pe fonduri europene. „Pe parcursul evaluarii acestui proiect, au fost supuse analizei o serie de documente referitoare la obligatiile de mediu aferente sitului contaminat de pe platforma SOFERT. In urma analizei detalitate a acestor documente, nu au fost obtinute, pana la acest moment, asigurari suficiente cu privire la indeplinirea conditiilor de eligibilitate necesare pentru finantarea din fonduri europene a proiectului. In aceste conditii, ministerul (…) se afla in imposibilitatea de a aproba proiectul”, preciza răspunsul semnat de fostul ministru al Mediului și citat de Bacau.NET (vezi AICI).
Merita tot interesul sa postati si interpelarea transmisa de Luchian si nu doar raspunsul Rovanei Plumb.
E maxima asta:”Men?ionez, de asemenea, c? niciunul dintre consilierii locali PSD care a girat ?n intervalul 2011-2013 aceste proiecte de hot?r?re nu va face parte din viitoarea list? de candida?i la Consiliul Local”. Vroia sa-l pun, din nou pe liste pe Bogatu??? Sau Florea? De asta au jucat teatru PSD-istii in CL cand si-au dat demisia?Faceau pe fecioarele…
Probabil ca Necula a aflat de abia acum subteranele subiectului. Sa nu dam in om numai pt ca vrea sa faca ceva, fie si tardiv, in legatura cu asta.
halda a fost primita ca donatie in 29.12.2011. dl Necula este deputat din noiembrie 2012. de ce i-au trebuit 4 ani sa faca aceasta plangere penala? dumnealui a aflat de acest contract de donatie si de aceasta halda abia in urma reportajului difuzat duminica de Protv? sa fie asta doar o alta manevra menita a-i aduce mai multe voturi pentru fotoliul de primar al Bacaului? De ce acum in pre-campanie electorala? Si daca exista un dosar in lucru la DNA, dl Necula ce vrea sa mai demonstreze? Luchian si Stavarache sunt oricum scosi din cursa electorala pe bula lor. Deci….??? De ce abia acum?
Sper ca veti publica comentariul, desi …..