Marti, 14 septembrie, a avut loc o intalnire a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Bacau (ADIB) unde s-a prezentat un studiu comandat catre Elsaco, cu privire la pierderile pe care le inregistreaza CRAB si ce masuri pot fi luate in acest sens.
Concluzia este una ingrijoratoare si anume ca peste 60% din apa care intra in retea se pierde, adica ramane nefecturata. Din cele 34 de milioane de m3 de apa care intra in retea, peste 20 de milioane de m3 de apa nu aduc venit, reprezentand 60% din total. Jumatate din pierderi se inregistreaza in Municipiul Bacau. Conform celor care au realizat studiul, pierderile nu se datoreaza consumului mai mare din orasul Bacau, ci din cauza retelelor foarte vechi si degradate de apa si canalizare.
Presedintele CJ Bacau, Valentin Ivancea, a explicat ca proprietarii retelelor de distributie – UAT-urile – trebuie de urgenta sa investeasca in reabilitarea si mentenanta sistemului pentru a reduce acest pierderi:
„Cifrele sunt fără echivoc:CRAB înregistrează pierderi de 20 milioane metri cubi de apă/an, din care JUMĂTATE, RESPECTIV 10 MILIOANE METRI CUBI, SUNT CAUZATE EXCLUSIV DE REȚELELE DE DISTRIBUȚIE ÎNVECHITE ȘI UZATE DIN MUNICIPIUL BACĂU. Reabilitarea și mentenanța acestor rețele revine în sarcina proprietarilor lor, adică a UAT-urilor (municipii, orașe, comune: direct spus, primăriile) – CRAB doar operează aceste rețele, în baza contractului de delegare, și poate interveni, punctual, în situații cauzate de activitatea de operare (respectiv avarii, reparații curente etc).
Am observat cum cei din conducerea Primăriei Bacău vorbesc despre eficientizarea CRAB, fac postări (fără urmări) pe Facebook, dar nu fac nimic concret pentru a reabilita rețelele avute în proprietate și care cauzează pierderi uriașe de apă – aşa cum relevă Bilanțul amintit – ce periclitează stabilitatea economică a operatorului. De aici pleacă totul.” a spus Ivancea
Valentin Ivancea considera ca solutia pentru a micsora aceste pierderi nu este scumpirea apei ci investitiile in sistemul de apa si canalizare:
„SOLUȚIA NU ESTE SCUMPIREA APEI PRIN MAJORAREA TARIFELOR LA NESFÂRȘIT (cum prevede auditul Primăriei Bacău!), ca să acoperim – din pix (contabilicește) – pierderile induse CRAB de rețelele învechite aparținând municipiului Bacău. Nici concedierile de angajați pe umerii cărora, în campania electorală, unii plângeau cu lacrimi de crocodil, iar astăzi îi vor duși din CRAB.
SOLUȚIA ESTE diminuarea pierderilor prin reabilitarea şi întreținerea conductelor de către proprietari, creşterea cantității de apă facturată şi, astfel, sporirea veniturilor operatorului. Înlocuind conductele uzate, nu personalul CRAB, eficientizăm furnizarea apei în județ & municipiul Bacău. Oricât de subiectivi am fi, în final apa e transportată de conducte, nu de oameni!” a mai precizat Ivancea
Solutia pe care o propune Ivancea, pe langa investitiile prin POIM care vor rezolva o parte din problema, este implementarea unui regulament care sa determine proprietarii de rețele uzate să prezinte un plan anual de reabilitare și întreținere, începând cu sectoarele de rețea în care se înregistrează cele mai mari pierderi de apă.