Peste 400.000 de elevi vor primi in aceasta luna tichete educationale in valoare de 500 lei

0

In decembrie 2023, aproximativ 410.000 de elevi vor beneficia de tichete educaționale în valoare de 500 de lei, având posibilitatea de a utiliza acești bani pentru achiziționarea de rechizite și haine. Această inițiativă reprezintă un sprijin semnificativ pentru copiii aflați în situații vulnerabile. Conform informațiilor furnizate de edupedu.ro, tichetele educaționale vor ajunge la elevi până la mijlocul lunii decembrie.

La data de 26 noiembrie, s-a încheiat termenul limită pentru depunerea cererilor de acordare a tichetelor educaționale. Ordonanța de urgență a Guvernului prevede că listele finale ale beneficiarilor vor fi întocmite prin intermediul unei aplicații informatice dezvoltate de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Aceste liste vor fi transmise de la STS la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, fiind accesibile oricărui beneficiar prin intermediul unei aplicații informatice speciale în termen de 10 zile lucrătoare de la procesarea și structurarea bazei de date, conform OUG nr. 83/2023. Din anul 2023, elevii vor primi carduri noi pentru tichetele educaționale, indiferent dacă au beneficiat anterior de astfel de suport. Aceste carduri sunt valabile timp de 5 ani.

Banii, în sumă de 500 de lei, se livrează într-o singură tranșă.

Conform prevederilor legale în vigoare, în anul școlar 2023-2024 sunt eligibili să primească tichete educaționale următorii:

  • preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:
    • au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani);
    • au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
    • venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 de lei.
  • elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.

Unitățile de învățământ din care provin elevii transmit reprezentantului legal/tutorelui destinatarului final tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate de pe raza teritorială unde aceștia își au domiciliul sau reședința. Pentru destinatarii finali nedeplasabili, unitățile școlare au obligația de a asigura serviciul de livrare a tichetului electronic la domiciliul sau reședința acestora. Unitățile de învățământ actualizează săptămânal stadiul repartizării tichetelor sociale pentru sprijin educațional către destinatarii finali în interfața web din aplicația informatică dezvoltată în acest sens de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Ministrul a precizat că tichetele educaţionale sunt destinate procurării de materiale şcolare şi îmbrăcăminte.

Un program care vizează circa 410.000 de copii, anual, care provin din familii cu venituri reduse. Pentru preşcolari, condiţia este ca venitul mediu pe membru de familie să fie 633 de lei, iar pentru elevii din ciclul primar şi gimnazial 50% din salariul minim brut” – Adrian Câciu

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.