Primaria Bacau continua, si in aceasta iarna, “traditia” acordarii de ajutoare la incalzire pentru bacauanii bransati la sistemul public de termoficare. Este a treia iarna consecutiva in care edilii promoveaza un astfel de proiect. In anii precedenti, acordarea ajutoarelor a generat scandaluri politice de rezonanta. Acestea s-au dovedit, in final, simple furtuni intr-un pahar cu apa.
Spre deosebire de iernile trecute, sefii municipalitatii au ajustat limita de venituri pe membru de familie pana la care ajutoarele de incalzire se pot acorda. Astfel, conform unei hotarari aprobate in sedinta extraordinara a Consiliului Local (19 octombrie), ajutoarele vor fi acordate familiilor ai caror membri inregistreaza un venit net lunar de pana la 786 lei/membru. In iarna 2010, limita fusese stabilita la aproximativ 1300 lei/membru, aproape dublu fata de limita financiara pe membru de familie aprobata de CL in 2012.
Conform proiectului votat de alesi, ajutoarele la incalzire vor fi acordate in intervalul 1 noiembrie 2012 – 31 martie 2013. Solicitantii trebuie sa domicilieze in municipiul Bacau si sa fie bransati la sistemul public de termoficare (sau sa solicite bransarea la acesta). Persoanele singure vor beneficia, de asemenea, de ajutoare la incalzire, in cazul in care inregistreaza venituri medii lunare de pana la 1086 lei.
Pentru a facilita accesul solicitantilor la cererile pentru ajutoare de caldura, edilii au infiintat 7 centre pentru colectarea lor. Centrele au functionat si pe parcursul ultimelor 2 ierni.
Ajutoare contestate
Pomana la caldura facuta de municipalitate a costat bugetul local sume consistente. Acest lucru nu i-a impiedicat, insa, pe edili sa continue “traditia” acordarii ajutoarelor.
Alesii locali ai PDL au semnalat, ca si in anii trecuti, ca executivul local face o imensa discriminare acordand ajutoare doar bacauanilor bransati la CET, in conditiile in care 70 la suta din populatia Bacaului dispune de surse independente de incalzire, mai ales centrale de apartament.
Acordarea ajutoarelor la incalzire, adica pomparea unor sume de bani semnificative din bugetul local in vistieria CET pare sa fie o stratagema prin care Primaria incearca sa mentina in viata societatea de termoficare, bantuita in ultima perioada de spectrul prabusirii financiare.
De altfel, CET a trecut prin mai multe prefaceri in ultimele luni. Administratorul public Leonard Padureanu a fost instalat la conducerea Consiliului de Administratie, iar Neculai Olaru – consilier judetean USL-PNL – in functia de director general. Organigrama de la CET a suferit modificari substantiale, noua echipa de conducerea punand bazele unui nou serviciu ce are ca scop marirea pietei locale de energie.
Scop nedeclarat – mentinerea CET in viata
Miza acordarii ajutoarelor de incalzire vizeaza, prin urmare, sustinerea materiala a CET (cu “subventia” acordata de Primarie prin plata caldurii), pe de o parte, iar pe de alta mentinerea – intr-un fragil echilibru – a numarului de clienti casnici pe care societatea de termoficare `i deserveste. Asta, in imprejurarea in care municipalitatea deruleaza de ani buni un program de conectare la sistemul public de termoficare a scolilor si institutiilor publice, a blocurilor ANL, dar si a unor societati private (vezi cazul Aerostar), totul pentru tinerea in viata a CET.
Cu pretul unei discriminari dezvaluite de presa, dar netaxata de electorat (!), conducerea Primariei plateste caldura clientilor casnici ai CET, in ideea in care proiectul de retehnologizare a sistemului public de termoficare trebuie sa aiba o finalitate. Or, acest deziderat nu poate fi atins cu un furnizor de caldura aflat aproape in faliment sau cu un sistem de termoficare in colaps. Ramane de vazut daca strategia edililor este una viabila. Mai ales daca luam in calcul faptul ca, in pofida ajutoarelor acordate de Primarie in iernile trecute, numarul familiilor care au renuntat la centralele de apartament in favoarea CET este cvasi-insignifiant.