Curtea de Apel Bucureşti a decis joi, 20 decembrie, la ora 14.15, admiterea cererii formulate de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, ca urmare a solicitării Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă ( D.G.I.P.I.) din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, privind declararea ca indezirabili pe o perioadă de 10 ani pentru următoarele persoane : ZHENG SIYONG (preşedinte al Federaţiei localităţii TAIZHOU – Fujian în România), ZHENG YOU, LI NING, ZHENG SHULIANG, pentru considerente de securitate naţională. Potrivit Ordonaţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194 din 2002 privind regimul străinilor în România, modificată şi completată prin Legea 157/2011, declararea ca indezirabil este o măsură care se dispune împotriva unui străin, care a desfăşurat, desfăşoară ori există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică.
Măsura dispusă de instanţa de judecată este executorie, conform legii, şi va fi pusă în aplicare de urgenţă de către Inspectoratul General pentru Imigrări, potrivit competenţelor instituţionale. În temeiul prevederilor articolului 97 alin. 3 din O.U.G. nr. 194 /2002, s-a dispus măsura luării în custodie publică a cetăţenilor străini în cauză, până la îndepărtarea lor de pe teritoriul României, dar nu mai mult de 18 luni. Potrivit documentării şi a informaţiilor obţinute în acest caz de Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (D.G.I.P.I.), cetăţenii chinezi au constituit un grup organizat, cu preocupări circumscrise criminalităţii organizate, prezenţa acestora pe teritoriul ţării facilitând demersurile pe linia generării unor circuite financiare ilegale autosustenabile, cu impact direct în planul vulnerabilizării climatului de ordine publică şi a mediului de securitate intern.
Retea de 1000 de firme
Mecanismul financiar ilegal creat de cei patru cetăţeni chinezi, alcătuit din peste o mie de firme, a avut drept scop principal prejudicierea bugetului statului român, prin operaţiuni de export cu mărfuri achiţizionate “la negru”, înregistrate prin mai multe societăţi comerciale, în scopul recuperării taxei pe valoare adăugată, spălare de bani, operaţiuni de import cu eludarea taxelor vamale, externalizare ilegală de fonduri, activităţi ce au fost derulate prin implicarea unor terţi.
Coordonarea activităţilor ilegale la nivelul Municipiului Bucureşti şi a altor judeţe era realizată de către membrii grupării cât şi de persoane interpuse, fiecare având un rol bine determinat şi utilizând o gamă extrem de diversificată de metode, pentru îndeplinirea scopurilor propuse, acţiuni care au avut ca efect imediat slăbirea încrederii şi siguranţei civice, prin folosirea unor acte de corupţie, violenţă, şantaj, reuşind să prejudicieze bugetul consolidat al statului.
Totodată, modalităţile folosite constau în importul de mărfuri produse în China, folosindu-se cu precădere serviciile anumitor comisionari vamali şi cointeresarea materială a organelor de control, cu scopul favorizării operaţiunilor de contrabandă, eludarea taxelor vamale şi a prevederilor legale cu privire la drepturile de autor. Ulterior, sumele obţinute erau reinvestite, prin alte firme cu acţionariat chinez, pentru achiziţionarea unor mărfuri de pe piaţa românească. Mai mult, cei patru au fost implicaţi în activităţi de culegere de informaţii pe teritoriul României, în domeniul economic, context ce a favorizat constituirea şi consolidarea grupului infracţional.