Patronul Romprest, vizat într-un caz de evaziune fiscală de 18 milioane de euro. Procurorii au pus sechestru pe conturile lui Florian Walter

0

Patronul firmei de salubrizare Romprest, o societate care are zeci de contracte cu statul, este vizat într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu total de 18 milioane de euro. Procurorii fac percheziţii astăzi acasă la omul de afaceri Florian Walter, dar şi la sediul companiei din Bucureşti. Printre instituţiile care au contracte cu firma Romprest este şi Primăria Sectorului 1, dar și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS) Bacău. Procurorii au decis să pună sechestru pe conturile firmei de salubrizare, dar şi pe cele ale lui Florian Walter.

georgiana hossuPe întregul lanţ comercial anterior înregistrării în evidenţele Romprest SA s-a identificat aceeaşi tipologie. Se organizau scriptic circuite de tranzacţionare succesivă a serviciilor constând în punerea la dispoziţie de personal muncitor, servicii care ajutau la diminuarea obligaţiilor fiscale. În fapt, muncitorii erau folosiţi la negru. Nu exista o evidenţă a personalului muncitor subcontractant, nu existau situaţii de lucrări. Furnizorii aveau, la rândul lor, furnizori care nu declarau livrări sau care ţineau înregistrări neconforme cu realitatea. Nu existau rapoarte zilnice de activitate, nu existau locuri de desfăşurare a activităţilor de curăţenie specifice, numărul de persoane executante sau calificarea acestora”, a spus Giorgiana Hossu, procurorul-şef al DIICOT, într-o conferinţă de presă. 

Procurorul-şef al DIICOT a vorbit şi despte firmele fantomă cu care Romprest avea contracte.

Reprezentanţii legali ai societăţilor comerciale erau, în fapt, complici sau „săgeţi” care aveau doar sarcina de a completa şi semna acte contabile, de a completa acte bancare, de a retrage sume în numerar, activităţi pentru care încasau un comision de la liderii grupului organizat. De asemenea, contabilitatea nu exista la cele mai multe dintre societăţile comerciale”, a spus Giorgiana Hossu.    

În numai două luni s-a fraudat bugetul de stat cu suma de 20 de milioane de lei şi o să vă spun şi prin ce operaţiune. În anul 2012, reprezentantul Romprest SA a creat un circuit fictiv format din patru societăţi comerciale pentru a ascunde provenienţa reală a unei mari cantităţi de clorură de calciu – în fapt de provenienţă intracomunitară – şi pentru a-şi crea avantajele fiscale constând în TVA şi impozit pe profit. În acest circuit fictiv a fost cooptată o societate coordonată de numitul Capră Nicolae, în calitate de furnizor al mărfii. Scriptic, aproximativ 3.000 de tone de clorură de calciu au fost livrate în două luni, între cele patru societăţi comerciale, fără documente, fără mijloace de transport, fără delegaţi. Practic, în aceste două luni, Romprest a prejudiciat bugetul de stat cu 20 de milioane de lei”, a exemplificat Hossu.   

„Au fost create circuite financiare fictive pentru ca sumele de bani să fie recirculate în cascadă către societăţile comerciale, cu scopul final ca acestea să fie retrase în numerar. Conturile din care erau retrase în numerar aparţineau unor societăţi comerciale cu comportament de societate de tip fantomă şi erau retrase cu diferite justificări: de la achiziţii de fier vechi, până la achiziţii de cereale sau creditări de societate şi restituiri de creditare de societate”, a completat procurorul-şef al DIICOT. În acest caz, oamenii legii efectuează 37 de percheziții. Prejudiciul se ridică la 18 milioane de euro.

Romprest cară și gunoiul din județul Bacău. Contractul semnat în chiar ziua descinderilor DIICOT

Romprest Camion GunoiÎn primăvara acestui an societatea controlată de Walter a câștigat licitația pentru colectarea și transportul deșeurilor din județul Bacău. Licitația a fost organizată de ADIS Bacău, procedura fiind grevată de mai multe contestații. Procedura de concesionare a serviciului de colectare și transport a fost lansată de ADIS în martie 2014, un prim termen pentru deschiderea ofertelor fiind fixat în mai.

Ulterior, licitația a suferit mai multe amânări și suspendări, apreciate ca nejustificate de SOMA-Teknoservice (concurentul Romprest), până către finalul lui iulie, când ADIS a descalificat oferta asocierii amintite, declarând câștigătoare – practic prin eliminare – oferta Romprest (citește mai multe AICI). Compania controlată de Walter a venit cu tarife astronomice în licitație, de câteva ori mai mari decât cele practicate până în prezent de firma de salubritate SOMA, care avea în derulare contracte cu mai multe unități administrativ-teritoriale din județ.

Contractul cu Romprest a fost semnat miercuri la Bacău, în chiar ziua în care DIICOT a descins la locuința omului de afaceri Florian Walter. Semnarea contractului s-a derulat în sala de ședințe a Direcției Agricole, în prezența mai multor primari din județul Bacău, dar și a conducerii operatorului de salubritate Romprest.

 

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.