Ordonanta de Urgenta privind amanarea acordarii unui numar de certificate verzi a fost publicata in Monitorul Oficial, in seara zilei de 7 iunie. Fata de proiectul initial, supus dezbaterii publice, textul final al OUG prezinta modificari majore. De exemplu, a fost introdusa o prevedere potrivit careia nu va beneficia de certificate verzi energia produsa in centrale electrice fotovoltaice situate pe terenuri care, la data intrarii in vigoare a acestui act normativ, erau in circuitul agricol. De asemenea, nu se vor mai acorda certificate verzi pentru „cantitatile de energie electrica livrate suplimentar de unitatile dispecerizabile fata de cantitatile de energie electrica din notificarile fizice orare transmise de producatorii de energie electrica din surse regenerabile la operatorul de transport si sistem”.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, anuntate in luna aprilie ca vrea sa interzice producatorilor de solara sa instaleze panouri fotovoltaice pe terenuri agricole. Intrebat ce se intampla cu investitorii si companiile care au cumparat deja terenuri pentru dezvoltarea unor proiecte fotovoltaice, Nita a raspuns: „sa fie sanatosi!”. Pentru producerea unui MW prin panouri solare sunt necesare 2 hectare de teren.
Adrian Ion, vicepresedintele Asociatiei Industriei Fotovoltaice din Romania, a spus ca „in acest moment, la cum arata Legea, industria fotovoltaica a devenit neatractiva”. Pentru energia produsa de centrale fotovoltaice au fost amanate doua certificate din sase. Insa, de anul viitor se vor acorda cate trei certificate, din care doua vor fi amanate. In plus, a fost pusa o bariera in calea investitiilor prin prevederea potrivit careia nu se vor putea amplasa panouri fotovoltaice pe terenuri agricole.
„Multi nu le-au scos din circuitul agricol si va fi o cursa contracronometru pana la 1 iulie pentru incerca sa le scoata”, a precizat Adrian Ion. Acesta a precizat ca investitiile au fost facute conform autorizatiilor de constructie si in baza vechii legislatii.
Citeste mai multe AICI