Paltin Sturdza a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, alaturi de Hrebenciuc jr. Sturdza fusese retinut joi de procurorii DNA. El este urmarit penal pentru constituire a unui grup infractional organizat, trei infractiuni de cumparare de influenta si de instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.
Beneficiarul celor peste 40.000 de hectare de padure care ar fi fost retrocedate ilegal, Paltin Gheorghe Sturdza, a fost retinut joi pentru 24 de ore, dupa circa 5 ore de audieri, joi, la DNA Brasov, in dosarul in care sunt urmariti penal si parlamentarii PSD Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam.
Vineri dimineața, presupusul moștenitor al „moșiei Ghika” a fost arestat preventiv în urma unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). Paltin Sturdza a fost plasat în arest preventiv, pentru 30 de zile, alături de Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc. Gheorghe Paltin Sturdza este un urmas îndepărtat al boierului Dimitrie Ghika și fiul lui Elie Vlad Sturdza, solicitantul inițial al pădurii.
Directia Nationala Anticoruptie a remis joi un comunicat, arătând că Sturdza este urmarit penal pentru constituire de grup infractional organizat, trei infractiuni de cumparare de influenta si de instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.
Agenda lui Paltin Sturdza, probă de forță în dosar
Una din probele de forță din dosar este chiar agenda lui Paltin Sturdza, document în care apar consemnate mai multe date despre circuitul pus la cale împeună cu Viorel Hrebenciuc în vederea valorificării retrocedării ilegale de pădure. Date prețioase din agenda lui Paltin Sturdza au fost obținute de postul Realitatea TV.
19 aprilie 2013, Paltin Gheorghe Sturdza s-a întâlnit cu Adam Ioan și Viorel Hrebenciuc la un hotel din Bucuresti. In agenda au fost făcute următoarele notări: MEETING HREBE LA HILTON. PROMISIUNILE PAR SERIOASE.
Ziua urmatoare, in 20 aprilie 2013, de la un restaurant din Brașov, Paltin Gheorghe Sturdza a cosemnat: LA ”ROMANTIC” CU ADAMII ȘI MIRELA. DISCUTAT STRATEGII. VOM FACE CONTRACTUL CU BENGESCU.
In 21 aprilie, de data aceasta la un hotel din Bucuresti, Sturdza s-a intalnit din nou cu Viorel Hrebenciuc si a notat in agenda: VORBIT CU HREBE LA hotel….OK. Cateva ore mai tarziu, la cina, Sturdza a consemnat: la masa, acasă cu Adamii cu Mirela, discutat și redactat contract Bengescu.
Cateva luni mai tarziu, in 13 iunie 2013, Paltin Georghe Sturdza a avut o întâlnire cu Viorel Hrebenciuc, Prodan Victor Adrian și Bengescu Dan Costin, notându-și în agenda că „s-a căzut la o înțelegere”.
Parandărătul, spălat prin Cipru
Procurorii spun ca in 24 iunie 2013, pentru a stabili modalitatea concretă în care urma să fie răsplătit Hrebenciuc Viorel pentru intervențiile sale, Paltin Gheorghe Sturdza a avut o întâlnire în Brașov cu Viorel Hrebenciuc și Andrei Hrebenciuc. Anchetatorii spun ca 12 mii de hectare ar fi reprezentat mita pentru Viorel Hrebenciuc.
Terenurile a caror valoare s-ar fi ridicat la 50 de milioane de euro, ar fi urmat sa ajunga de la vanzator, Paltin Sturdza, la Viorel Hrebenciuc. Pentru ca banii sa intre in legalitate, ei ar fi fost spalati prin intermediul unor firme, printre care si una de tip off-shore controlata de catre Andrei Hrebenciuc.
Paltin, urmașul lui Elie
În noiembrie 2005, pădurea a fost revendicată de Elie Vlad Sturdza. Acesta s-a recomandat ca fiind un alt strănepot al lui Dimitrie Ghika și a solicitat 30 de mii de hectare, suprafața însumând cinci domenii forestiere, – Brătulești, Comănești, Ciobănuș, Agăș și Palanca. Comisia Județeană pentru Fond Funciar i-a respins cererea, motivând că este o rudă mult prea îndepărtată și, ca urmare, nu are dreptul la moștenire.
Ulterior, Elie Vlad Sturdza, reprezentat de avocatul Ioan Adam (foto), deputat de Brașov, a dat în judecată administrațiile locale de pe Valea Trotușului, dar și Comisia Județeană Bacău și Direcția Silvică Bacău. A pierdut pe rând la Onești, apoi la Bacău și pe urmă la Sfântu Gheorghe. În timpul proceselor, Elie Vlad Sturdza a decedat, iar lupta pentru codru a fost preluată de fiul său, Paltin Sturdza, scrie portalul de investigații RISE Project.
În final, dosarul a ajuns la Tribunalul Covasna – care a decis, în aprilie 2012, retrocedarea a 43 de mii de hectare de pădure pe Valea Trotușului. Mult mai mult decât a solicitat chiar familia Sturdza. Neașteptata mărire a suprafeței revendicate i-a pus pe jar pe silvicultorii din Bacău. În fapt, instanța de la Covasna a inclus în lotul pădurilor retrocedate și Moșiile Dofteana și Beleghet- care ar fi fost însă ipotecate și pierdute în favoarea Creditul Funciar Român în urmă cu 100 de ani.