Padurea Runc din Buhusi

3

Padurea Runc de langa Orasul Buhusi, judetul Bacau este INJUMATATITA!

Echipa Bacau .net asteapta de ceva timp publicarea acestui articol strigator la cer. Am asteptat raspunsul oficial al Romsilva Bacau la sesizarea noastra despre padurea Runc de langa orasul Buhusi, judetul Bacau. Publicam pe site-ul online Bacau.net direct sesizarea pe care am facut-o la Romsilva Bacau dar si pozele pe care le-am facut in padurea Runc din judetul Bacau precum si raspunsul celor de la Romsilva pentru a va putea face singuri o parere despre cum stau lucrurile in judetul nostru.

“Zilele trecute am fost sa viziteze cele 2 manastiri aflate langa padurea Runc de langa orasul Buhusi, jud. Bacau. Padurea de acolo este injumatatita. Atasez poze pe care le-am facut la fata locului. Copacii nu sunt marcati nici unul, din cei care sunt taiati, din cate imi dau seama sunt doar fagi taiati si stiu ca acest lemn nu se poate folosi pentru mobila ci doar pentru INCALZIRE!!! Va rog sa faceti tot ce va sta in putere pentru a proteja padurea care din cate cunosc are prima atestare istorica la fel ca si  manastirea Runc – ctitorul acestei manastiri este Stefan cel Mare. Manastirea Runc ar fi fost ridicata in urma luptei de la Orbie, in jurul anului 1457. Sunt paduri seculare de fag si brad care au crescut in sute de ani si sunt taiate si injumatatite pentru a fi folosite pentru lemn de foc in doar cateva zile!!!! ”

Raspunsul a venit la ceva timp de la administratia padurilor Romsilva Bacau:


Apreciem  interesul  dumneavoastra  manifestat  fata  de  starea  fondului  forestier  national  si  in  acest  sens  consideram  ca  acest  interes  trebuie  sa  il  regasim  la  cat  mai  multi  conationali.
Totusi  trebuie  sa  va  informam  ca  padurea  parcurge  niste  cicluri  in  dezvoltarea  sa,  respectiv  de  la  tinerete  la  batranete,   iar  periodic,  trebuie  ajutata  sa  se  regenereze  pe  cale  naturala,  pentru   a  conserva  functiile  sale.
In  zona  din  care  ati  prezentat  fotografiile  va  informam  ca  era  in  desfasurare  o  lucrare  tehnica  de  regenerare  pe  cale  naturala  a  padurii,  respectiv  era  executata  o  lucrare  de  exploatare  in  conformitate  cu  prevederile  amenajamentului  silvic,  aprobat  de  catre  autoritatea  competenta,  respectiv    Ministerul  Mediului  si  Padurilor,  lucrare  care  are  rolul  de  a  crea  conditiile  favorabile  pentru  instalarea  pe  cale  naturala  a  plantulelor  care  vor  contribui  la  crearea  unei  noi  paduri  tinere  de  ale  carei  functii  vor  beneficia  generatiile  urmatoare.
Consideram  ca  ar  fi  fost  util  ca  inainte  de  a  transmite  imaginile  catre  diverse  institutii  si  mass  media  sa  ne  solicitati  explicatii  care  ar  fi  lamurit  lucrurile.
In  acest  sens  va  cerem  sa  faceti  dezmintirile  necesare.
Va  asiguram  ca  echipa  de  silvicultori  a  Directiei    silvice  Bacau  isi  face  datoria.

Cu stima,

RNP ROMSILVA – Directia Silvica Bacau “

Acesta a fost raspunsul oficial pe care l-am primit in urma sesizarii pe care am facut-o. Sincer nu putem sa credem asa ceva pentru ca nu putem intelege cum Romsilva Bacau spune despre padure ca: ” trebuie  ajutata  sa  se  regenereze  pe  cale  naturala,  pentru   a  conserva  functiile  sale ” . Nu putem intelege pentru ca “pe cale naturala” nu sunt taiati copaci tineri si puternici asa cum reiese din poze.  Romsilva spune apoi ca : “In  zona  din  care  ati  prezentat  fotografiile  va  informam  ca  era  in  desfasurare  o  lucrare  tehnica  de  regenerare  pe  cale  naturala  a  padurii,  respectiv  era  executata  o  lucrare  de  exploatare  in  conformitate  cu  prevederile  amenajamentului  silvic,  aprobat  de  catre  autoritatea  competenta,  respectiv    Ministerul  Mediului  si  Padurilor” .

Ce este foarte putred este ca Romsilva Bacau se incurca in afirmatii ca de exemplu :”o  lucrare  tehnica  de  regenerare  pe  cale  naturala  a  padurii,  respectiv  era  executata  o  lucrare  de  exploatare”. Pai ori e regenerare ori e EXPLOATARE ? Romsilva ar trebui sa se hotarasca pentru ca oricine isi da seama ca o regenerare a padurii pe cale naturala prin exploatare nu se poate!!!! Cat timp ne mai mintiti? Stim si noi cum creste padurea si nu creste daca o tai ! Asta e cert! Nu am absolvit silvicultura dar nici nu e nevoie de asta ca sa-ti dai seama cum se pot taia copacii tineri, puternici si NEMARCATI din padurea Runc sub pretextul ca pe “cale naturala” ajuti la regenerarea padurii tinere si a plantulelor (PLANTÚL//A ~e f. bot. Planta mica, abia iesita din samânta.)  Intrebari pentru Romsilva Bacau:

– Padurea care s-a format in mii si zeci de mii de ani are nevoie de ajutorul celor de la Romsilva pentru regenerare? Singura, cum a supravietuit atatea zeci de mii de ani, nu ar supravietui? Si daca o ajutati de ce taiati copaci cum se poate vedea si in poze? Copaci de altfel tineri, frumosi si nemarcati ??? E peste logica noastra sa intelegem cum ajuta taierea copacilor nemarcati din poze la regenerarea pe cale naturala a padurii si a plantulelor.

– Biodiversitatea din padurea Runc a fost dezechilibrata de injumatatirea acestei paduri de la Runc! Cum ajutati la recreerea ei ?

– Cum ajutati plantulele(planta mica abia iesita din samanta)? Prin defrisarea mediului in care traieste? Mediul din padure nu ar trebui CONSERVAT ca sa ajute plantulele si padurea tanara la regenerarea si cresterea ei ?

Echipa Bacau .net este profund dezamagita de raspunsul celor de la Romsilva Bacau dar mai ales de ce se intampla in padurea Runc de langa orasul Buhusi, judetul Bacau. Singurul mod de a face ceva se pare ca a ramas un simplu like la acest articol pentru ca prietenii nostri si cei care cunosc si iubesc padurea sa ia la cunostinta cum se injumatatesc cu buna stiinta padurile in judetul Bacau pentru incalzire! Ne pare extrem de rau dar nu putem face nimic mai mult in aceasta privinta. Padurea Runc va fi taiata sub ochii nostri sub pretextul ca Romsilva o ajuta sa se regenereze pe cale naturala sau face lucrari care ajuta la cresterea plantulelor (planta mica iesita din samanta) prin exterminarea copacilor si a mediului inconjurator necesar plantelor sa se dezvolte.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

3 COMENTARII

  1. Raspunsul dat de DS BACAU este unul logic…si din poze observ un gorun si ceva fag ajunsi la varsta exploatabilitatii(aprox.120 ani) si fag INCA in stadiu de PARIS care necesita rarituri(„in floarea varstei” cum spui tu).
    Iar pentru declansarea regenerarii naturale…trebuie exploatata corect padurea…si daca ai sa mergi in iulie 2012 ai sa vezi plantulele.
    Cat despre marcajul arborilor…trebuia sa pozezi CIOATA..nu busteanul.
    Si despre folosinta fagului „doar” pentru foc,cum spui tu, sa sti ca se face si mobila din acest lemn…intereseaza-te despre lemnul de fag, curbat cu aburi.
    CITITI CARTI DE SPECIALITATE CA SA INTELEGETI CEVA DESPRE „DEFRISARE”

  2. Din poze se vede …cum se VEDE PRIN PADURE…atat au taiat din ea.Altadata nu era asa, nu se vedea prin padure. o vor taia pe toata fara nici un drept

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.