Megadosarul de corupție privind retrocedarea ilegală a 43.000 de hectare de pădure din județul Bacău dă la iveală noi surprize. După Viorel Hrebenciuc, fosta eminență cenușie a PSD Bacău, și Tudor Chiuariu, fost deputat PNL de Bacău, presa centrală vehiculează un al treilea parlamentar al cărui nume apare în interceptările din stufosul dosar lucrat de DNA Brașov. Potrivit unui articol publicat luni de Evenimentul Zilei, deputatul băcăuan Lucian Ciubotaru (PNL) ar fi fost „accesat” de inculpați, aceștia sugerând – în mai multe convorbiri interceptate – că prin intermediul parlamentarului pot deschide mai ușor ușa prefectului Claudiu Șerban, în încercarea de a debloca retrocedarea celor 43.000 de hectare de pădure. Inculpații Ioan Adam și Paltin Sturdza, ambii arestați preventiv, au codificat numele deputatului PNL, Ciubotaru fiind apelat în diverse discuții sub titulaturile „Ciubotă”, „Bota” sau „Ciuboțică”. Parlamentarul a declarat pentru portalul de știri Bacau.NET că a fost „convocat” la DNA Brașov în urmă cu o săptămână și că are calitatea de martor în dosar, procurorii încercând să afle mai multe despre împrejurările în care Hrebenciuc și Sturdza au încercat să pună mâna pe pădurea din județul Bacău.
„Ciubotă”, „Ciuboțică” sau „Bota” sunt apelativele sub care deputatul PSD Ioan Adam și Paltin Sturdza, presupusul moștenitor al celor 43.000 de hectare de pădure, îl indicau, în diverse convorbiri telefonice, pe deputatul băcăuan Lucian Ciubotaru (foto). Numele acestuia se regăsește în mai multe interceptări aflate în dosarul de corupție lucrat de DNA Brașov, inculpații apelând – prin intermediul unui emisar („Voicu”) – la deputat, în încercarea de a facilita intrarea la prefectul de la acea dată, Claudiu Șerban, spre a debloca retrocedarea imensei suprafețe de pădure. Conform unui articol publicat de Evenimentul Zilei, Sturdza ar fi apelat, în paralel, la două grupări din PSD și PNL pentru a intra în posesia pădurii, parlamentarii PSD – azi în arest preventiv – ridiculizând „impotența” liberalilor, dar și onorariul colosal – de 2,5 milioane euro – solicitat de avocatul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiției, actualmente senator PNL.
Potrivit datelor DNA, scrie portalul EVZ.ro, fostul ministru al Justiției a fost angrenat în această rețea de doi afaceriști: Ioan Gheorghe Varga și Daniel Constantin Călugăr. Motivul: era membru marcant al PNL și coleg de partid cu prefectul județului Bacău din acea perioadă, Claudiu-Octavian Șerban. În plus, Varga s-a lăudat într-o întâlnire din martie 2013, la Hotel Decebal din Bacău, că are discuții cu Crin Antonescu- președinte al PNL în acel moment, și cu un ministru liberal. Într-o discuție dintre Adam și iubita lui Paltin Sturdza, Gabriela-Rodica Zaharia, reiese că prințul ar fi avut mai multe întâlniri cu deputatul Lucian Ciubotaru, după care cu prefectul Octavian- Claudiu Șerban, ambii membri PNL, discuțiile fiind intermediate de o persoană pe nume „Voicu”. „Aveam planșele și ne uitam și i-am zis: «Băi, du-te la liberali de-ai tăi, primari sau PSD! Chiar dacă sunt PSD dă-i în p … mă’sii, dacă te apropii de ei»”, spunea Adam.
În acest context, Adam îl sfătuia pe Paltin Sturdza să-l numească „Bota” pe deputatul liberal Lucian Ciubotaru, pe care voiau să-l atragă în demersurile pe lângă prefect.
Adam: Ai vorbit cu …te-a sunat Ciubotă (nota DNA: Deputatul PNL de Bacău- Lucian Manuel Ciubotaru)? Sturdza: Nu.
Adam: Bota, să-i zicem Bota… deci nu… nu a venit, înseamnă că nu i-a asigurat. Fii atent ce mi-a zis că vor să-ţi spun ţie întâi! Să ştim o chestie… că nu ştie exact lupta de putere acolo… şi mi-a zis: „Băi, putem avea încredere în firma acestuia?”.
Sturdza: Cine a spus?
Adam: Ciubotaru.
Sturdza: Da?
Adam: Păi, m-a întrebat şi am spus: „Bă, tu trebuie să îmi garantezi că dacă firma aia, cu 500… pe hectar…”.
Sturdza:..aha..
Adam: … poate să aibă el încredere în ea… şi am zis: „Băi…”.
Studza: … păi, el l-a adus…
Adam: … păi nu, că el a zis: „Bă, că trebuie să verificăm…”. Tu te referi la ălea … care cu 500 pe hectar, da?
Sturdza: Da, adică vrei să spui că …ă…Ciuboţică….ă..?
Adam: Ciuboţică mi-a zis: „Bă, zice, oare putem avea încredere?
Sturdza: Păi da, el a ajuns la mine prin omul meu, nu?
Adam: Că a zis că tu te-ai supărat la Bucureşti, că nu era … (şoptit) cu prefectul… şi am zis: „Bă, era normal, că doar s-a săturat şi ăsta de minciuni…”.
Hrebenciuc, „forța finală” la Romsilva
Pe data de 13 iunie 2013, Paltin Sturdza a avut o întâlnire cu Hrebenciuc și Chiuariu și a notat în agendă că „s-a căzut la o înțelegere”. DNA arată că Hrebenciuc l-a convins pe Chiuariu să nu se mai implice în chestiunea pădurilor. Pe 24 iunie 2013, Paltin-Sturdza s-a întâlnit la Brașov cu Andrei și Viorel Hrebenciuc, unde au discutat despre răsplată. Atunci, Andrei i-a dat prințului, cadou, o carte.
Potrivit DNA, două argumente au înclinat balanţa în favoarea alegerii lui Hrebenciuc: relațiile excelente pe care le avea în Moldova și faptul că putea influența șefii de la Romsilva, prin intermediul senatorului Ilie Sârbu (PSD). Unul dintre directorii locali care trebuia să răspundă la ordin era Viorel Ghelasă, şeful Directiei Silvice și vicepreședinte PSD Bacău. „Și ăștia toți spun că, la Ghelasă, forța finală e Hrebenciuc”, explica Adam. La rândul său, Hrebenciuc a confimat acest lucru: „Prefectul semnează tot ce-i dă Ghelasă, ca să știți… Niciodată nu promit ce nu pot face, niciodată”.
Ce spune „Ciuboțică”: „Sturdza încerca să scape de comisionari. N-am discutat niciodată cu Adam pe acest subiect”
Contactat de portalul de știri Bacau.NET, deputatul Lucian Ciubotaru – nume de cod „Ciuboțică” – a admis că în urmă cu o săptămână a dat declarații în fața procurorilor DNA Brașov, în deja faimosul dosar al retrocedării ilegale „Sturdza – Hrebenciuc”. Ciubotaru a spus că are calitatea de martor în dosar, oamenii legii fiind interesați să dezlege ițele încâlcite ale retrocedării. „Am fost la DNA Brașov marțea trecută. Eu cu Adam (n.r. – Ioan Adam) nu am vorbit niciodată pe subiectul retrocedării de la Bacău. Acel «Voicu» a fost în audiență la cabinetul meu de parlamentar, rugându-mă să-l ajut. Pe parcurs mi-am dat seama că Sturdza încerca să meargă pe o cale legală, având o hotărâre definitivă a instanței la mână. Sturdza încerca să scape de comisionari. Ați văzut ce coloși apar în dosar. Eu sunt în afara jocului. Cei de la DNA Brașov m-au chemat să aduc lămuriri și am plecat așa cum am venit. Dacă ar fi fost vreo problemă, vă dați seama că eram reținut”, a declarat deputatul Lucian Ciubotaru.
La sfârșitul lui octombrie 2014, Paltin Sturdza, Andrei Hrebenciuc și Viorel Hrebenciuc au fost arestați preventiv. Hrebenciuc senior a demisionat din funcția de deputat PSD în plină campanie pentru alegerile prezidențiale. În arest preventiv a ajuns și deputatul Ioan Adam, după o lună, la finele lui noiembrie 2014. Înaintea Crăciunului, instanța supremă a dispus plasarea în arest la domiciliu a lui Andrei Hrebenciuc, menținând starea de arest preventiv pentru inculpații Paltin Sturdza, Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam. La sfârșitul săptămânii trecute, avocatul Tudor Chiuariu, senator PNL, a fost plasat sub control judiciar de DNA, acuzat fiind de trafic de influență, spălare de bani și aderare la grup infracțional organizat.
Potrivit unui comunicat dat publicității de DNA, măsura controlului judiciar instituită în cazul lui Chiuariu vizează perioada 10 ianuarie – 8 februarie 2015, senatorul liberal fiind constrâns să respecte mai multe obligații de ordin judiciar (să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului; să nu se apropie şi să nu comunice, direct sau indirect, pe nici o cale cu persoanele menţionate în ordonanţa procurorilor etc).