Aleșii județului nu știu ce se întâmplă cu banii dați de instituție către societatea ce administrează Centrul de Afaceri și Expoziții situat la ieșirea din Bacău spre Onești. Consiliul Județean (CJ) Bacău este acționar minoritar în cadrul S.C. Centrul de Afaceri și Expozițional Bacău S.A. (CAEx), postură din care a contribuit, de mai multe ori, în ultimii ani la constituirea și majorarea capitalului social al firmei. La ultima ședință a CJ, aleșii au dezbătut un proiect vizând majorarea capitalului social al SA-ului cu suma de 36.000 lei. Recent, acționarul majoritar al companiei – municipalitatea Bacău – aprobase o hotărâre similară, având ca obiect majorarea cu 400.000 lei a capitalului social al Centrul de Afaceri și Expozițional Bacău S.A. Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi întrucât nici conducerea CJ, nici specialiștii din aparatul instituției n-au putut indica modul în care va fi cheltuită suma de bani ce ar fi trebuit virată de CJ către SA-ul amintit.
Discuțiile în contradictoriu au pornit de la o solicitare venită din partea consilierului PDL Constantin Drăgănuță, care a cerut detalii cu privire la modul în care banii virați de CJ Bacău sunt cheltuiți de către CAEx. Drăgănuță a declarat că deși CJ Bacău deține acțiuni în societatea, până în prezent conducerea firmei nu a prezentat instituției un raport economic detaliat. „La ce este folosită această majorare de capital social? Poate ni se spun și nouă niște date despre cum a ieșit această societate din anul trecut. Nu mi se pare normal să majorăm capitalul social doar pentru a plăti salariile la societate”, a opinat consilierul pedelist. Gabriela Mitrea, directorul economic al CJ Bacău, a recunoscut că nu are informații privitoare la situația economică a CAEx. „Nu cunosc situația din Centrul de Afaceri și Expoziții. Știm că trebuie să ne majorăm participația la capitalul social. Banii nu știm unde se duc”, a declarat Mitrea.
În discuții a intervenit atât președintele CJ, Dragoș Benea, cât și doi consilieri județeni PNL, Costică Marcu și Neculai Olaru. Aceștia din urmă au pledat, cu vehemență, pentru aprobarea proiectului, Marcu declarând că Centrul de Afaceri este pe profit, dar că cheltuielile cu utilitățile ar fi astronomice. „Efortul principal la Centrul de Afaceri și Expoziții merge pe utilități. Acolo sunt cheltuielile cele mai mari, la gaz și energie electrică. El a avut un profit micuț, dar noi sperăm că 2014 va fi un an economic mai bun”, a spus Marcu, susținut de Olaru care a declarat că CJ trebuie să se achite de obligațiile ce-i revin din postura de acționar minoritar. Șeful județului a propus retragerea proiectului de pe ordinea de zi și promovarea lui la proxima ședință a CJ, programată în prima parte a lui martie. „Se putea cere în comisie un astfel de raport de activitate pe ultimii ani. Domnul Drăgănuță vrea un răspuns pe care, în 5 minute, nu poate să-l dea nimeni din Consiliul Județean”, a motivat Benea.
Deși propaganda politică întreținută de administrația locală a etichetat Centrul de Afaceri și Expoziții drept un motor al afacerilor în zona Moldovei, situația economică a firmei ce administrează complexul este departe de a fi una profitabilă. Ba dimpotrivă. În 2012, anul ultimei raportări financiare, Centrul de Afaceri și Expozițional SA a înregistrat o pierdere netă de peste 750.000 lei, la care se adaugă datorii de aproape 330.000 lei. Cifra de afaceri realizată de firmă este ridicolă în raport de eticheta de „motor al afacerilor”: doar 170.000 lei. Veniturile realizate, în sumă de 217.000 lei, sunt de aproape 5 ori mai mici decât cheltuielile care s-au cifrat în 2012 la aproape 1 milion de lei. Este de așteptat ca trendul descendent să se mențină și în 2013, an mai prost economic decât 2012, chiar dacă numărul „evenimentelor” organizate la Centrul de Afaceri și Expoziții a fost mai mare.
Societatea este condusă de Corneliu Pricope, șeful organizației municipale a PNL și protejat al primarului Romeo Stavarache. Oarecare ca politician, Pricope se dovedește aproape nul ca manager. Firma încadrează 9 angajați, parte din ei provenind din PNL, partid-pepinieră care a „dat” mai mulți angajați în diverse societăți publice controlate de municipalitatea Bacău (Art Bacău SRL, Sport Club Bacău SA, Compania de Apă, CET). Județul și Municipiul Bacău s-au asociat încă din 2005 pentru susținerea investiției de la Centrul de Afaceri, iar în 2011 a devenit funcțională societatea care administrează complexul construit din fonduri europene. Societatea figurează ca având un capital social de 1,15 milioane lei. Rețeta majorărilor de capital social a fost aplicată, cu insucces, și la Sport Club Bacău SA, firmă prin intermediul căreia municipalitatea Bacău a finanțat din banii contribuabililor – cu sume de ordinul milioanelor de euro – o echipă de Divizia C, promovată de curând în al doilea eșalon valoric al țării.
Prin Centrul de Afaceri se scurg bani in buzunarele politicienilor nostri de frunte, indiferent din care partid fac parte: PNL, PSD,…..