Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a făcut public Proiectul de Lege privind aprobarea Planului de Amenajare a Teritoriului Naţional (PATN) secţiunea a IV-a – Reţeaua de localităţi, act normativ de importantă majoră, aflat se află în consultare publică până pe 8 decembrie. Potrivit MDRAP, modificările față de actul normativ în vigoare au urmărit „o reclasificare a localităților care să reflecte mai bine situația reală la nivelul teritoriului național. Conform noului proiect de lege, anunță blogul Deferlări.ro, municipiul Bacău este coborât în ierarhia urbană naţională de la rangul I (municipiu de importanță națională, cu influență potențială la nivel european) la categoria a III-a, pol regional secundar, municipiu de importanţă regională, alături de alte 17 oraşe.
Proiectul de lege propus consultării publice instituie clasificarea unităților administrativ teritoriale (UAT) urbane în 7 categorii, iar a celor rurale – în 2 categorii, faţă de legea aflată încă în vigoare (Legea nr. 351/2001), care ierarhiza toate localităţile în 5 categorii. Potrivit Deferlari.ro, în România există 3181 unități administrativ–teritoriale de bază (103 municipii, 217 orașe și 2861 comune), care cuprind 13750 de localități astfel: 320 de localități urbane reședință de oraș / municipiu, 2861 de sate reședință de comună, 473 de localități componente ale orașelor / municipiilor, 470 de sate aparținătoare de orașe / municipii și 9626 de sate componente ale comunelor. În momentul de față, foarte puține municipii și orașe îndeplinesc indicatorii minimali cantitativi și calitativi de definire a localităților, astfel încât este nevoie de o nouă viziune asupra rețelei de localități pentru ca acestea să poată fi sprijinite în procesul de dezvoltare în mod adaptat în funcție de rolul lor teritorial dar și de nevoile lor specifice.
Conform noului proiect de lege, notează blogul citat, municipiul Bacău este coborât în ierarhia urbană naţională de la rangul I (municipiu de importanță națională, cu influență potențială la nivel european) la categoria a III-a, pol regional secundar, municipiu de importanţă regională, alături de alte 17 oraşe (click pe imaginea alăturată). Oneştiul s-ar încadra în categoria a V-a (pol judeţean secundar, cu rol de echilibru la nivel judeţean), Comăneştiul şi Moineştiul sunt propuse la categoria a VI-a (centre urbane cu rol zonal, cu rol de servire teritorială şa nivel subjudeţean). În ultima categorie, cea mai eterogenă (centre urbane cu funcţii specializate), sunt trimise celelalte oraşe ale judeţului (Buhuşi, Slănic-Moldova, Dărmăneşti şi Târgu Ocna). La nivelul regiunii, orașul Iași figurează ca pol regional principal, în timp ce orașele Botoșani, Suceava, Piatra Neamț și Bacău împart „calitatea” de poli regionali secundari. Municipiul Vaslui, conform proiectului amintit, este clasificat drept pol județean principal.
Municipiul Bacău a pierdut în ultimii 10 ani un număr impresionant de locuitori, orașul fiind în topul național al depopulării între reședințele de județ. Cifrele inițiale publicate după recensământul din 2011-2012 arătau că în municipiul Bacău mai trăiesc în jurul a 133.000 de locuitori, față de peste 200.000 către finalul anilor ’90. Datele oficiale, consolidate, publicate în 2013 relevă că în orașul Bacău trăiesc în jurul a 140.000 de persoane, față de 175.000 cât contabiliza municipiul la recensământul din 2002. Potrivit unei centralizări elaborate de Institutul Național de Statistică, municipiul Bacău se află pe locul 7 între reședințele de județ la capitolul depopulării în deceniul cuprins între ultimele două recensăminte de populație (2002 – 2012). Datele INS atestă că orașul Bacău a pierdut peste 40.000 de locuitori, cifră egală cu populația orașului Onești (citește mai multe AICI).