Municipiul Bacău și multe alte unități administrativ-teritoriale din județul Bacău – precum Onești sau Buhuși – sunt pe punctul să piardă sume de ordinul milioanelor de euro din fondurile europene atrase pe diverse proiecte finanțate prin intermediul POR (Programul Operațional Regional). Principala cauză a pierderii banilor europeni o reprezintă nefinalizarea la termen a proiectelor, situație în care respectivele UAT-uri sunt obligate să suporte din propriile fonduri terminarea lucrărilor. Conform unei analize publicate de site-ul Finanțare.ro, specializat în tematica fondurilor europene, în toată țara există peste 500 de proiecte care vor sfârși prin a pierde finanțarea europeană. Cap de afiș în municipiul Bacău – modernizarea Insulei de Agrement, proiect ce înregistrează un grad de realizare de doar 45 la sută, în condițiile în care trebuia finalizat la 26 decembrie 2015. Potrivit site-ului citat, Primăria Bacău va trebui să acopere din fonduri proprii peste 23 de milioane lei pentru a duce la bun sfârșit proiectul.
Finanțările europene prin intermediul POR vizează, cu precădere, proiecte din sfera infrastructurii, așa că nu e de mirare că municipiul Bacău figurează în „lista rușinii” cu mai multe artere rutiere ce se află-n lucru de ani de zile. Un exemplu concret – reabilitarea zonei Miorița – Vadu Bistriței, proiect nerecepționat nici până în prezent și care avea ca termen limită de realizare data de 27 octombrie 2015. Potrivit listei publicate de Finanțare.ro, municipalitatea trebuie să acopere suma de 944.000 lei în cadrul proiectului. În situații similare se află și reabilitarea străzii Ștefan cel Mare (termen limită – 7 decembrie 2015, valoarea de acoperit de către beneficiar – 1,37 milioane), dar și artera IL Caragiale – Milcov (termen limită – 27 noiembrie 2015, valoare de acoperit – 18 milioane lei, în condițiile unei valori totale a proiectului de 30 milioane lei).
Adevărata bombă a proiectelor finanțate prin POR este, însă, modernizarea Insulei de Agrement, proiect evaluat la 52 milioane lei, având un grad de realizare de doar 45 la sută, în condițiile în care termenul de finalizare este 26 decembrie 2015. Potrivit datelor oficiale, municipalitatea trebuie să acopere suma de 23,48 milioane lei. Printre UAT-urile cu probleme mari în susținerea proiectelor europene se numără municipiul Onești și orașul Buhuși, ambele cu lucrări ce necesită sume importante pentru a fi terminate. Astfel, orașul Buhuși va suporta peste 500.000 lei din fonduri proprii pentru terminarea proiectului de modernizare a cartierului de Vest, prin instalarea unui sistem de monitorizare video (proiectul trebuie terminat la 22 decembrie 2015).
La Onești, municipalitatea trebuie să acopere peste 540.000 lei în cadrul proiectului de amenajare a zonei centrale, precum și 363.000 lei în cadrul unui proiect vizând construirea unui cămin pentru persoane vârstnice (proiect ce trebuie finalizat la 29 decembrie 2015). Pe lista cu proiecte cu risc de neimplementare se numără și modernizarea observatorului astronomic „Victor Anestin”. Derulat de Consiliul Județean Bacău, proiectul trebuie finalizat până la 30 decembrie 2015. Deși gradul de implementare al proiectului este ridicat, CJ va trebui să acopere din fonduri proprii 2,36 milioane lei, conform sursei citate.
Lista cu proiecte europene cu risc de neimplementare până la 30 decembrie 2015:
[gview file=”https://www.bacau.net/wp-content/uploads/2015/12/Proiecte_cu_risc_de_neimplementare_lista_finala.pdf” height=”500px” width=”650px” save=”1″]