Municipiul Bacău se situează pe locul al doilea în topul celor mai scumpe tarife pentru apa potabilă din România, cu un preț de 9,88 lei/mc, exclusiv TVA, după municipiul Buzău. Prețul pentru serviciile de canalizare în Bacău este de 7,38 lei/mc, fără TVA. Astfel, în total, băcăuanii vor plăti, începând din 2025, suma de 18,8 lei/mc pentru apă și canalizare.
Potrivit Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), la data de 1 ianuarie 2025 au intrat în vigoare noile tarife aprobate pentru serviciile de distribuție a apei potabile și canalizare-epurare.
La nivel național, Compania de Apă Buzău practică cel mai mare tarif pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită, respectiv 10,06 lei/mc, fără TVA. În Buzău, tariful pentru serviciile de canalizare-canalizare/epurare este de 6,95 lei/mc, fără TVA. Bacăul este urmat de municipiile Brăila, Prahova și Vaslui, unde prețul apei potabile este de 9,66 lei/mc, exclusiv TVA.
Motivele creșterii tarifelor
Reprezentanții Companiei de Apă Buzău au explicat că tarifele ridicate sunt rezultatul unei strategii tarifare adoptate pentru perioada 2020-2025, menite să asigure cofinanțarea unor investiții realizate din fonduri europene. Inflația a fost, de asemenea, un factor semnificativ, contribuind cu aproximativ 70% la creșterea prețurilor.
Acelasi lucru este valabil si in Bacau. Creșterile tarifare din Bacau vor continua până în 2026, când este prevăzută o ultimă ajustare de 3%. Strategia de tarifare, aprobată de ADIB, a fost concepută pentru perioada 2022-2026, având ca scop acoperirea costurilor operaționale și respectarea cerințelor de mediu și de calitate impuse de Uniunea Europeană.
Diferențe între tarifele din țară
La polul opus, Aquatorontal SRL din Timiș practică cel mai mic tarif pentru apă potabilă, de 3,52 lei/mc, fără TVA. Diferențele de tarife sunt explicate prin specificul sistemelor de distribuție.
„Diferența este dată de sistemele puse în funcțiune. Unele pompează o singură dată și apa ajunge la robinet, în alte situații, cum suntem noi, o pompăm de cinci ori. O scoatem din foraje în stație, din stație la hidrofor, din hidrofor la blocuri, și așa mai departe. Cheltuielile din spate ridică prețul. La anul nu ar mai trebui să fie nicio creștere, cât privește o scădere, să vedem inflația”, a adăugat Dragomir Văsii, potrivit agerpres.ro
Noile tarife la apa din Municipiul Bacau
De la 1 ianuarie 2025, prețurile vor fi următoarele:
- Apă potabilă: 10,77 lei/m³ (de la 8,62 lei/m³ în 2024)
- Canalizare: 8,04 lei/m³ (de la 6,44 lei/m³ în 2024)
Costul total pentru apă și canalizare va crește de la 15,06 lei/m³ în 2024 la 18,81 lei/m³ în 2025, reprezentând o majorare de 24,9%.
TARIFE APA-CANAL aprobate de ANRSC de la 1 ianuarie 2025
nimic pentru cetateni!!!sa va fie rusine
Rușine! Parcă trăim în Sahel!
Așa se măresc salariile!
va baeti joc de noi,ati marit impozitul,gunoiul,apa,sunteti niste talhari!
Apa + canal =18.81 se platesc impreuna nu separat. Locul 1 pe tara , nu locul 2 ,adica campioni !!!