Epopeea administrarii noii gropi de gunoi a municipiului Bacau e departe de a se fi incheiat. In urma unui proiect aprobat de Consiliul Local (CL) pe 12 noiembrie, edilii vor demara procedurile pentru relicentierea municipalitatii ca administrator al depozitului de deseuri. Vechea licenta expira pe 20 decembrie 2012, iar licitatia privind stabilirea unui administrator de profil pentru depozit se afla, de luni bune, pe masa instantelor de judecata.
Municipalitatea bacauana isi va prelungi licenta de administrare a depozitului de gunoi. In sedinta din 12 noiembrie, CL a aprobat un proiect de hotarare in acest sens, in conditiile in care vechea licenta emisa de ANRSC Bucuresti expira la 20 decembrie 2012. Potrivit proiectului aprobat de consilierii locali, Memorandumul de Finantare a construirii depozitului de deseuri, semnat de Guvernul Romaniei si Delegatia Comisiei Europene in 2006, prevedea incredintarea activitatii de administrare unui operator licentiat. Licitatia in cauza se afla pe masa instantelor de judecata de aproape un an, astfel incat celula 1 a depozitului de deseuri nu a putut fi “predata” societatii castigatoare (Iridex Group Import Export SRL). Constransa de imprejurari, Primaria Bacau a fost nevoita sa recurga la improvizatia licentierii.
Groapa de gunoi va fi administrata de Directia Servicii Publice din cadrul municipalitatii, modalitatea provizorie de administrare aprobata de CL fiind gestiunea directa.
Am platit pentru bunuri pe care sta praful
In cadrul unei anchete publicata pe Bacau.net (Cum a platit Primaria Bacau 5 milioane de euro pe echipamente pe care se pune praful) am aratat ca municipalitatea s-a imprumutat de la BERD, pentru achizitionarea unor utilaje care nu pot fi folosite in absenta operatorului licentiat, cerut de legislatia europeana de profil. Autospeciale de transport deseuri, dar si statia de sortare, concasor, tocator etc. zac nefolosite desi municipiul Bacau a platit milioane de euro pentru achizitionarea acestora.
Intr-o declaratie data Bacau.net, sefa Directiei Servicii Publice aprecia ca bunurile in cauza vor fi predate castigatorului licitatiei, dupa finalizarea litigiilor din instanta.
“Parte din echipamentele care sunt acolo (n.r. – la depozitul de deseuri) sunt folosite. E adevarat ca noi, la Directia Servicii Publice, in calitate de administrator al rampei nu utilizam toate acele echipamente. Conditia impusa prin Memorandumul de finantare ISPA este ca acele echipamente sa fie predate administratorului care va rezulta in urma licitatiei. Bunurile sunt stocate si vor fi predate castigatorului licitatiei”, a recunoscut Viorica Marcu, sefa directiei amintite.