Rezultatele slabe scoase de PNL în județul Bacău la europarlamentarele din 25 mai generează primele reacții politice. Într-un mesaj postat pe contul de Facebook, deputatul Lucian Ciubotaru a anunțat că va demisiona din funcția de vicepreședinte al organizației județene a PNL. Ciubotaru a lăsat de înțeles că gestul său va fi urmat, îndeaproape, de alți vicepreședinți ai filialei, demisiile în bloc având ca motivație prestația lamentabilă a organizației în campania de la europarlamentare. Printre vicepreședinții PNL Bacău se numără și parlamentarii organizației, aceștia fiind implicați în campania dusă de PNL la nivelul județului, în colegiile uninominale. Pentru prima oară după 2004, liberalii au eșuat în municipiul Bacău obținând un scor sub nivelul scos de partid în județ.
Într-un mesaj patetic dar realist, Ciubotaru admite că PNL a înregistrat un scor prost la europarlamentare, în condițiile în care „target-ul” organizației județene a fost de 25-27 la sută. PNL a obținut în județul Bacău un scor de 17,4 la sută, partidul fiind tras în jos chiar de prestația jalnică din municipiul de reședință, altădată un fief de tradiție al liberalilor (15,7 la sută). În acest context, a scris deputatul, se impune o „restartare” a organizației județene a PNL.
„In prima sedinta a biroului politic judetean voi prezenta alaturi de alti colegi DEMISIILE de onoare din functiile de vicepresedinti ai filialei PNL Bacau si voi solicita colegilor votul asupra unei motiuni de dizolvare a biroului politic in integralitatea lui pentru neindeplinirea angajamentelor luate. Pentru viitorul filialei PNL Bacau este un gest necesar, demn, de onoare, un gest care arata seriozitate si respect fata de alegatori. Ar fi un semn de luciditate si de barbatie politica, acela ca liderii PNL Bacau sa arate public faptul ca inteleg sa isi asume aceasta atitudine prin care electoratul ne sanctioneaza”, a scris Ciubotaru pe contul său de Facebook.
Parlamentarul a apreciat eșecul de la europarlamentare drept un „ceas deșteptător”, a cărui menire este de a „trezi” din letargie PNL Bacău. „Trebuie sa invatam din greseli si trebuie sa avem demnitatea sa ni le asumam. Am credinta ca putem consolida si reconstrui echipa si putem porni din nou, cu un suflu proaspat si mai puternic spre cucerirea redutei supreme: presedentia Romaniei”, a conchis Ciubotaru în mesajul său.
Campania PNL, acasă în Bacău: fără vlagă și centrată doar pe primar
Adevărata natură a problemelor din PNL a ieșit la suprafață pe 10 mai, când Crin Antonescu – fără candidații cei mai importanți la europarlamentare – a vizitat organizația Bacău. Într-un simulacru de eveniment electoral, organizat la Teatrul de Vară, liberalii băcăuani – în frunte cu primarul Romeo Stavarache – și-au elogiat istoria, înaintașii, realizările lui Brătianu etc. Au făcut-o, însă, în fața unei săli pline de scaune goale (vezi foto). Un eveniment de proporții, menit a impulsiona campania electorală a partidului, a fost privat de sarea și piperul specifice unor întâlniri de acest fel.
În campanie, liberalii s-au pliat exclusiv pe imaginea primarului municipiului Bacău, sub pretextul că acesta s-ar regăsi pe lista PNL de candidați la europarlamentare. Stavarache a ocupat un loc neeligibil, din start, iar ideea de a defila în tot județul cu fața primarului de Bacău, necunoscut multora dintre localnici, a fost una greșită din punct de vedere electoral. Poate mai indicat ar fi fost ca în județ să-și intre în mână și-n rol primarii liberali, mult mai cunoscuți de către comunitățile locale, decât primarul reședinței de județ.
Caracterul uninominal al campaniei PNL a ieșit la iveală, cu pregnanță, în municipiul Bacău unde Stavarache și PNL s-au duelat cu tandemul Cosmin Necula – Victor Ponta, oamenii cocoțați pe afișele PSD. Deși niciunul dintre cei doi pesediști nu a candidat la euroalegeri, PSD a surclasat în municipiul Bacău PNL-ul lui Stavarache, obținând un procent dublu: 33,2 la sută. Diferența enormă, în condițiile în care PSD nici măcar nu a avut un candidat „de Bacău” la euroalegeri, e de natură a demonstra că fosta locomotivă electorală Romeo Stavarache a ajuns o drezină obosită. Și învechită.
Marea problemă a PNL Bacău: dosarele ce vor bubui Primăria
Pentru filiala băcăuană a PNL declinul abia începe. Asta dacă oamenii importanți ai partidului nu acționează, imperativ, în direcția unui plan de avarie. Mai mulți apropiați ai primarului Stavarache (cumnatul Marius Stănilă, cumătrul Constantin Apostol, vărul Liviu Cenușă etc) au mari probleme cu legea, mai exact cu DNA Bacău, care-i investighează în mai multe dosare de corupție. Firmele unor apropiați ai primarului și ai PNL Bacău (Liviu Goian, Liviu Cenușă) au fost percheziționate de lucrătorii anticorupție, iar în sediul Primăriei Bacău anchetatorii par să fi devenit la fel de obișnuiți ca funcționarii angajați.
Stavarache însuși este inculpat într-un dosar trimis în judecată de DNA Bacău, iar în peisajul administrației băcăuane se vorbește și de alte cazuri aflate pe masa procurorilor anticorupție și care-l vizează pe edilul Bacăului sau persoane aflate-n anturajul său. Unele din dosare, blocate la mantinelă vreme de ani de zile, sunt aproape „coapte”. În condițiile în care figuri de frunte din PNL Bacău sunt la un pas să plătească pentru faptele lor, este de așteptat ca întreaga organizație să aibă de suferit la capitolul imagine publică, mai ales în lipsa unei alternative onorabile, oneste și necorupte.
Pe acest fond, e limpede că trendul descendent relevat de scorul obținut de PNL la europarlamentare este o realitate și că municipiul Bacău a încetat să mai fie o „citadelă” liberală. El se transformă, încet dar sigur, într-un oraș cu electorat preponderent social-democrat.