Modificarea kilometrajului, interzisa prin lege. Operatorii economici vor raporta la RAR reparatiile si reviziile

0

Incepand cu 29 mai, a intrat in vigoare legea care interzice modificarea kilometrajului unei masini si impune operatorilor economici sa raporteze catre RAR reviziile si reparatiile autoturismelor.

Toate valorile indicate de odometrele maşinilor înregistrate sau înmatriculate în România, respectiv de contoarele responsabile cu măsurarea distanţei parcurse se vor regăsi într-un dosar electronic gestionat de Registrul Auto Român şi care va deveni activ de anul viitor.

Care sunt noile reglementări

Prin noile reglementări se interzice modificarea voită şi neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul, iar proprietarul maşinii este obligat să repare sau să înlocuiască acest dispozitiv la un service autorizat. Dacă apar defecţiuni, în plus, la vânzarea unei maşini, proprietarul va trebui să înmâneze cumpărătorului un certificat eliberat de RAR, în baza informaţiilor din registrul electronic.

Documentul, eliberat contra cost, va conţine istoricul citirii odometrului şi date despre implicarea vehiculului într-un accident care a produs avarii grave la sistemul de frânare sau la alte sisteme de siguranţă. Operatorii economici autorizaţi sunt obligaţi să transmită către Registrul Auto, la fiecare control efectuat, informaţii despre reparaţiile efectuate şi valorile indicate la kilometrajul maşinii. Nerespectarea prevederii se sancţionează cu amenzi între 2000 şi 5000 de lei. Producătorii, importatorii şi distribuitorii care nu transmit la RAR informaţiile legate de campaniile de rechemare a maşinilor din motive tehnice, cu risc important pentru siguranţa rutieră, riscă amenzi de până la 30.000 de lei, transmite Rador.

Ce spune legea modificarii kilometrajului

Potrivit articolul 2 din legea 142/2023: Articolul 2: (1) Este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acţiune de natură să influenţeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurşi de un autovehicul. (2) În sensul prezentei legi, prin manipularea odometrului se înţelege practica frauduloasă de modificare voită şi neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul. (3) În cazul în care odometrul este defect sau nu funcţionează corespunzător, proprietarul/utilizatorul menţionat în certificatul de înmatriculare/înregistrare al autovehiculului este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere la operatori economici autorizaţi în acest sens. Articolul 13 spune că, în termen de 4 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, ministrul transporturilor şi infrastructurii emite un ordin pentru punerea în aplicare a prezentei legi.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.