Miza de milioane de euro pe apa Onestiului

0

Reunit in sedinta extraordinara, Consiliul Local (CL) Onesti a decis sa infiinteze o comisie de analizare a situatiei in care se afla serviciul local de utilitati. Comisia va fi compusa din functionari ai municipalitatii, precum si din alesi locali de la toate partidele reprezentate in forul deliberativ local.

Atributiile comisiei mixte au starnit discutii intre alesi, cei mai multi dintre consilieri declarandu-se contrariati de faptul ca viitoarea comisie va avea, ca atributie, “clarificarea regimului juridic al infrastructurii sistemului de alimentare cu apa si canalizare”.

Situatia juridica a sistemului public de utilitati din Onesti face obiectul unui diferend administrativ derulat, de ani buni, intre Primarie si Apa Canal SA, operatorul de utilitati al orasului.

“Articolul 3 din hotarare nu e de domeniul comisiei. Noi putem sa luam act de o decizie a instantelor, nicidecum sa clarificam situatia juridica a retelei de apa. Consiliul Local nu poate clarifica nimic. Noi vom lua act de ce va hotari instanta, pentru ca am inteles ca exista in derulare un proces”, a declarat Marcel Bujor, consilier local PP-DD. O abordare similara a avut si liberalul Mihai Sova, fost viceprimar in ultimul mandat al lui Emil Lemnaru. El a aratat ca forul deliberativ local nu are atributii de solutionare a litigiilor. “Serviciul este reglementat si nu vad pentru ce ar fi nevoie de aceasta comisie. Sunt 2 puncte in proiectul de hotarare care nu sunt de competenta acestei comisii. Aceasta comisie nu are abilitati pentru rezolvarea litigiilor”, a atras atentia Sova.

“Retelele de apa/canalizare sunt publice”

In cadrul sedintei de CL de luni, 8 octombrie, a luat cuvantul inclusiv Ovidiu Budeanu, patronul operatorului de utilitati Apa-Canal SA. Budeanu a aratat ca odata cu reorganizarea regiei de utilitati, in 1995, aceasta a devenit societate pe actiuni, iar patrimoniul a intrat in domeniul privat al statului. “Cat exista regia autonoma, existau si bunurile publice. S-a fortat reorganizarea ei in SA si bunurile au trecut in domeniul privat al statului. Nu mai erau in cel public”, a declarat afaceristul. El a solicitat sa faca parte din comisia mixta, afirmand ca intreaga tevatura privitoare la reteaua de utilitati isi are originea intr-un proces de inventariere publica prost gestionat de municipalitate, in 2001, acum mai bine de 10 ani.

“Inventarul bunurilor din domeniul public onestean s-a facut eronat. Statia de epurare Javreni apare ca proprietate a municipiului Onesti, desi e in comuna Stefan cel Mare. Inventarul public al municipiului este eronat. Statia de pompare de la Casin apare ca e a Onestiului”, a afirmat el.

Budeanu a fost contrazis pe loc de fostul primar, Emil Lemnaru, in prezent consilier local PSD. Lemnaru a atras atentia ca retelele de utilitati sunt publice si ca eventualele erori din inventar pot fi corectate fara infiintarea unei comisii.

“Retelele sunt in domeniul public si numai Consiliul Local poate sa hotarasca ce va face cu acest sistem. Nu ne jucam cu alimentarea cu apa. Daca sunt litigii, pana la urma ele se vor clarifica de catre instant”, a opinat fostul primar.

Comisie politica

Sistemul de utilitati va fi analizat de o comisie din care vor face parte directorul executiv al Primariei, Robert Ionut Chiriac, precum si Laurentiu Medianu, seful serviciului monitorizare utilitati publice. Comisia va avea si o reprezentare politica pe masura, toate partidele din CL nominalizandu-si membri (Ion Tofan ,Lucian Stan, viceprimarul Nicolae Gnatiuc – PSD; Mircea Agapi si Gheorghe Ene – “Alianta pentru Bacau”; Ciprian Zarzu – PNL; Marcel Bujor – PP-DD).

Pana pe 29 noiembrie, comisia va elabora un raport care va fi expus in plenul CL. Pe baza solutiei identificate de comisie, municipalitatea intentioneaza sa rezolve problema utilitatilor in Onesti.

Istoria nebuloasa a unei privatizari unicat

Municipiul Onesti este singurul oras din Romania in care operatorul de utilitati este o societatea privata. Tranformata din regie in societate pe actiuni, ONEDIL SA a fost privatizata la finalul anilor ’90, fiind preluata de afaceristul Ovidiu Budeanu.

Acesta sustine ca in pretul actiunilor platite este inclusa si valoarea retelelor de utilitati, precum si a activelor detinute de fosta regie (statii de epurare, pompare etc).

In replica, administratia Emil Lemnaru a sustinut – ani de zile – ca retelele de utilitati ar fi publice, Apa-Canal SA preluandu-le doar in administrare (nu in proprietate), odata cu privatizarea ONEDIL SA. Mai mult, in 1998 – cu un an inainte ca Budeanu sa privatizeze societatea – a fost promulgata Legea 213 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia. Potrivit anexei la lege, printre bunurile ce alcatuiesc domeniul public al statutului si/sau al unitatilor administrativ-teritoriale se numara si retelele de alimentare cu apa, canalizare, termoficare, gaze, statii de epurare etc. Municipalitatea onesteana are o evidenta a situatiei juridice a retelelor publice de utilitati de la intrarea in vigoare a Legii 213 si pana astazi.

In 2012, Budeanu a finantat o expertiza contabila extrajudiciara din care rezulta ca odata cu achizitionarea actiunilor de la ONEDIL SA, ar fi intrat si in posesia retelei de utilitati a fostei regii. Inainte de alegerile locale, afaceristul bacauan s-a inscris in UNPR, sustinandu-l neconditionat pe colegul sau de partid, Laurentiu Neghina, intrat in cursa pentru fotoliul de edil sef al Onestiului din partea formatiunii progresiste.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.