Conducerea centrală a Partidului Mișcarea Populară (PMP), alături de delegați din toate organizațiile județene ale Moldovei, au participat miercuri după-amiază la constituirea „Pactului pentru Moldova”, în cadrul unui eveniment desfășurat la Sala Ateneu din Bacău. Ținta liderilor Mișcării Populare a fost guvernarea USL dar, în principal, premierul Victor Ponta, acuzat că prin măsurile promovate de actualul Executiv „a îngropat și luminița de la capătul tunelului”. În sală au fost prezenți foști și actuali membri ai PDL, precum și conducerea Partidului Ecologist (PER), formațiune cu care Mișcarea Populară a încheiat un protocol de colaborare.
„Pactul pentru Moldova” s-a vrut un pretext pentru aducerea sub o „voce comună” a organizațiilor Mișcării Populare din județele Moldovei, regiune identificată de șeful PMP Bacău, Valerian Vreme, drept cea mai săracă din Uniunea Europeană. Sărăcia Moldovei, în contrast cu numele de prestigiu oferite de regiune în domeniul culturii naționale, a fost calul de bătaie al vorbitorilor. Săraci, dar spirituali! „A venit vremea unui pact. Regiunea Nord Est este la coada Europei la nivelul de trai. Victor Ponta a îngropat și luminița de la capătul tunelului. Acciza lui Ponta va rămâne singurul semn al trecerii lui pe la Palatul Victoria”, a declarat deputatul Vreme, fost deputat PDL în mandatul 2008 – 2012.
Vasile Gherasim, de asemenea fost deputat PDL Bacău în mandatul 2008 – 2012, în prezent secretar general al PMP, a declarat că pentru prima dată în istoria României o guvernare face „jaf cu legea”. Fostul deputat a exemplificat prin decizia de trecere a Transgaz și Transelectrica în subordinea primului-ministru, dar și prin decizia de construire a autostrăzii către Alexandria (Teleorman), fieful baronului pesedist Liviu Dragnea. „Corupția va fi singura instituție puternică în actuala guvernare. Ea este politică de stat și acum”, a opinat Gherasim, adăugând că miza „pactului pentru Moldova” este una economică.
Fost președinte al PDL Bacău și senator democrat-liberal, Gabriel Berca a făcut apel la coagularea unei opoziții reale, „fără blaturi și fără aranjamente”, lăsând de înțeles că în mai multe zone din țară, între care și județul Bacău, așa-zisa opoziție a fraternizat cu puterea. De departe cel mai „tare” discurs s-a dovedit a fi cel rostit de fostul ministru al Educației în Guvernul Boc 2, Daniel Funeriu. Acesta a declarat că „Traian Băsescu este cel mai bun prim-ministru pe care România nu l-a avut încă”, aluzie la o afirmație din sală conform căreia șeful statului va fi următorul prim-ministru al țării. „Am fi fost doar buni profesioniști fără victoriile politice ale lui Traian Băsescu”, a conchis Funeriu.
La lansarea pactului au mai participat Elena Udrea (foto), deputat ales în colegiul Roman (recent demisionată din PDL), Teodor Baconschi, fost ministru de Externe, precum și Eugen Tomac, președintele PMP. Sala Ateneu a fost umplută până la refuz, alături de politicieni fiind prezenți și mai mulți membri ai Fundației „Mișcarea Populară”. În sală au putut fi reperați consilieri județeni PDL (Laurențiu Ganea), liderul PER, Cristinel Manolache (consilier local), dar și foști membri ai Partidului Forța Civică (Adrian Mironescu, Laurențiu Chiciu).