Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) va opri programul de verificare a faptelor (fact-checking) în Statele Unite, schimbând direcția politicii de moderare a conținutului, conform unui anunț făcut marți de Mark Zuckerberg, fondatorul companiei.
„Vom înlocui verificatorii de fapte cu note ale comunității, similar cu abordarea X (fostul Twitter), începând cu Statele Unite”, a declarat Zuckerberg pe rețelele sociale. El a criticat verificatorii actuali pentru părtinirea lor politică, afirmând că au „distrus mai multă încredere decât au construit”.
Echipele de moderare a conținutului Meta vor fi relocate din California în Texas, unde, potrivit lui Zuckerberg, „există mai puține îngrijorări legate de părtinire”.
Meta intenționează, de asemenea, să reducă semnificativ cenzura pe platformele sale, cum ar fi Facebook, Instagram și Threads, și să promoveze mai mult conținut politic. Într-o declarație, Zuckerberg a anunțat că vor fi eliminate restricțiile asupra unor subiecte precum imigrația și genul, considerate neconforme cu discursul public majoritar.
De asemenea, compania a semnalat colaborarea cu fostul președinte Donald Trump pentru a rezista presiunilor guvernelor care impun cenzura.
Aceste schimbări vin în contextul plecării lui Nick Clegg, fost viceprim-ministru britanic, din funcția de președinte al Meta pentru afaceri globale, poziție ce va fi preluată de Joel Kaplan, un influent republican.
Cu peste 3 miliarde de utilizatori la nivel global, Meta se poziționează ca o alternativă la reglementările stricte privind cenzura din alte regiuni, inclusiv Europa, descrisă de Zuckerberg drept un spațiu „tot mai ostil pentru inovație”.