Medicii care lucrează în sistemul de stat nu mai pot primi de la pacienți plăți suplimentare sau donații de la pacienti, potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, anunță avocatnet.ro.
Hotărârea a fost pronunțată pe 4 iunie 2015 și a fost publicată în Monitorul Oficial pe 5 august, dată de la care a devenit obligatorie. „Fapta medicului angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate, care are calitatea de funcționar public, în accepțiunea dispozițiilor art. 175 alin. 1 lit. b teza a II-a din Codul penal, de a primi plăți suplimentare sau donații de la pacienți, în condițiile art. 34 alin. 2 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege având ca urmare incidența dispozițiilor art. 21 alin. 1 teza I-a din C. pen”, se arată în decizia pronunțată de Înalta Curte.
Decizia a venit ca urmare a unei sesizări făcută de Curtea Militară de Apel București, care, la rândul ei, fusese sesizată să soluționeze apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Naționala Anticorupție – Secția pentru combaterea infracțiunilor de corupție săvârșite de militari și inculpatul M.I. împotriva unei sentințe penale din martie 2014 prin care inculpatul fusese achitat.