Blocul de apartamente de pe strada Făgăraș, construit de Primăria Bacău pentru medicii ce ar fi urmat să lucreze la Spitalul Municipal, rămâne pustiu la 4 ani de la finalizarea construcției. O majoritate ad-hoc, PNL-UNPR, s-a pronunțat în cadrul Consiliului Local (CL) Bacău împotriva unui proiect de hotărâre ce viza „deschiderea” imobilului de locuințe spre toți medicii care activează în municipiul Bacău, în funcție de necesarul de locuințe de serviciu solicitat de aceștia. Controversatul imobil apare în dosarul penal al primarului Romeo Stavarache, DNA acuzându-l pe edilul șef că a pretins 10 la sută din valoarea contractului atribuit societății care a finalizat lucrările de construire a blocului. Proiectul de hotărâre respins de insolita majoritate din CL a fost susținut în plen inclusiv de deputatul Cosmin Necula, acesta afirmând că blocul de locuințe nu are culoare politică și că medicii Bacăului merită mai mult respect din partea municipalității. În zadar, însă.
George Bogatu și Svetlana Zaharia, consilierii locali ai PSD, au susținut – în ședința CL Bacău de marți (30 iunie) – că blocul de apartamente de pe strada Făgăraș, construit de Primărie pentru medicii ce ar fi urmat să deservească Spitalul Municipal, trebuie deschis și pentru alte categorii de medici, ce activează în prezent în unitățile spitalicești din municipiul Bacău. Concret, au propus cei doi aleși, blocul în cauză – nelocuit de 4 ani de zile – poate adăposti și medici ce activează în cadrul Spitalului TBC (aflat în subordineaPrimăriei Bacău) sau a Spitalului Județean de Urgență, în condițiile în care Spitalul Municipal este nefinalizat, iar până la terminarea lucrărilor mai sunt necesari câțiva ani.
Proiectul a fost susținut, în plenul CL, de deputatul Cosmin Necula (foto), președintele organizației municipale a PSD. Parlamentarul a susținut că imobilul de locuințe „nu are culoare politică” și că medicii care activează la Spitalul Județean de Urgență tratează, în proporție de 55 la sută, cazuri medicale din municipiul Bacău, context în care municipalitatea (Primăria Bacău), proprietarul blocului de pe str. Făgăraș, este obligată să țină seama de necesarul de locuințe de serviciu solicitat de aceștia.
„Dacă acest proiect va trece, va fi o victorie a Consiliului Local, o victorie a unei stări de normalitate ce trebuie instituită pe raza acestui oraș. Medicii Bacăului nu au culoare politică. Avem nevoie de medici, mai ales că mulți au ales să plece în străinătate în căutarea unui trai mai bun. Această discuție despre apartamentele medicilor s-a transformat într-o chestiune politică, ale cui sunt spitalele, cine se tratează în ele. Să vă gândiți că medicii de la Spitalul TBC sau Spitalul Județean de Urgență tratează, în proporție de 55 la sută, cetățeni ai municipiului Bacău. Spitalele nu au culoare politică”, a pledat Necula.
Secretarul Popovici: „Proiectul dumneavoastră e foarte legal”
Ovidiu Popovici (foto), secretarul municipiului Bacău, a declarat în plenul CL că proiectul propus de cei doi aleși PSD este „foarte legal” devreme ce face referire directă la „prevederile legale în vigoare”. Potrivit afirmațiilor lui Popovici, social-democrații s-au referit la „locuințele de serviciu”, caz în care beneficiarii acestora sunt obligați să aibă o relație de muncă directă cu municipalitatea, proprietarul apartamentelor. „Este un proiect bine întocmit din punctul meu de vedere. Ați amintit în finalul proiectului de prevederile legale, iar reperul juridic sunt în acest caz locuințele de serviciu. Proiectul dumneavoastră este foarte legal, ați specificat de prevederile legale, de aceea l-am pus pe ordinea de zi”, a declarat secretarul municipalității.
Aleșii PSD au susținut aprobarea proiectului inițiat, apreciind că hotărârea CL Bacău prin care blocul a fost „dirijat” către medicii de la Spitalul Municipal poate fi amendată, nefiind de actualitate. „Blocul este de ani de zile nelocuit, nici nu știu când va fi pus în funcțiune. E hazlie situația. Ne cramponăm de un apartament-două pentru un bloc care acum e gol. Avem nevoie de medici specialiști”, a declarat consilierul George Bogatu.
PNL și UNPR au votat împreună
Puși în fața unei situații ingrate, liberalii au avansat ideea promovării unui alt proiect de hotărâre, la o viitoare ședință a CL, care să-i aibă drept inițiatori pe toți cei 23 de aleși locali (!!!). Ilie Bîrzu (foto) a declarat că „grupul PNL este pentru locuințe pentru medicii din Bacău”, dar că pe viitor trebuie constituit un holding medical între Spitalul Județean de Urgență și Spitalul Municipal, la momentul în care acesta din urmă va fi pus în funcțiune.
„Gândirea noastră a PNL este ca împreună să inițiem un proiect de hotărâre și să avem cadrul legal pentru a da locuințe medicilor. Noi propunem crearea unui holding între Spitalul Municipal și Spitalul Județean de Urgență și să avem astfel un cadru de acordare a locuințelor de serviciu. Propun inițierea proiectului chiar la următoarea ședință a CL”, a susținut Ilie Bîrzu.
Proiectul de hotărâre inițiat de aleșii PSD a fost respins, în cele din urmă, pe fondul abținerii de la vot a consilierilor PNL – UNPR, adică a majorității calificate din Consiliul Local Bacău. În situația dată, demersul social-democraților a picat, întrunind doar 2 voturi „pentru”.
Stavarache ar fi cerut comision 10 la sută din blocul de pe Făgăraș
Celebrul bloc al medicilor de la Spitalul Municipal apare în dosarul penal în care DNA îl acuză pe primarul Bacăului, Romeo Stavarache, de comiterea a 5 infracțiuni de luare de mită. Conform unui material publicat de portalul de știri Bacau.NET, blocul de 10 etaje ar fi trebuit construit de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL). În prima parte a lui 2009, pe fondul prăbușirii pieței imobiliare, ANL s-a „spălat” pe mâini cu blocul de pe strada Făgăraș (foto), sistând finanțarea lucrărilor pe motiv că locuințele rezultate nu ar mai fi avut cumpărători. În cursul mai multor întâlniri, la unele dintre ele participând şi Liviu Cenușă, Romeo Stavarache i-ar fi propus constructorului Viorel Rusu (Conextrust) preluarea acestei investiţii de către Primăria Bacău, solicitându-i pentru sine – conform DNA – un procent de 10 la sută din valoarea contractului, solicitare pe care omul de afaceri a acceptat-o.
Suma totală plătită de Viorel Rusu conform solicitărilor lui Stavarache s-a ridicat la 1,25 milioane lei. Cum contractul de lucrări derulat de Conextrust s-a cifrat la 11,31 milioane lei, procentul plătit ca mită de Rusu atinge valoarea de 11,12 la sută, apropiat de cei 10 la sută pretinși de Stavarache în discuțiile inițiale. În condițiile în care blocul de pe strada Făgăraș are 10 etaje (foto), mita cerută de edilul băcăuan atinge valoarea unui etaj al imobilului (peste 260.000 euro). Blocul a fost recepționat în 2011, însă de 4 ani stă nelocuit în condițiile în care, potrivit DIGI 24, aproape 5000 de familii din Bacău așteaptă o locuință din partea municipalității. În cadrul unei conferințe de presă organizată la sfârșitul lui mai, deputatul Cosmin Necula a anunțat că cei doi aleși locali ai PSD vor fi retrași din CL Bacău dacă proiectul de hotărâre privind acordarea de locuințe medicilor, în blocul de pe strada Făgăraș, va fi respins.
„Din punctul nostru de vedere, nu putem sta cu acel bloc nefolosit de ani de zile. Spitalul Municipal este departe de a fi finalizat, iar noi credem că e incorect ca acel bloc să fie ținut degeaba, neocupat. Dacă majoritatea PNL din cadrul Consiliului Local nu va aproba propunerea noastră, aleșii PSD își vor da demisia din CL. Medicii de la Spitalul Județean de Urgență tratează, în proporție de 50 la sută, pacienți din municipiul Bacău, chiar dacă spitalul este județean. Noi credem că au dreptul la o locuință în acel bloc”, afirma Necula la acel moment (vezi AICI).
Lucrările la Spitalul Municipal au debutat în toamna lui 2007. Acestea nu sunt finalizate nici până astăzi, deși – inițial – spitalul trebuia terminat în 18 luni. Municipalitatea Bacău a primit bani de la mai multe guverne pentru
finalizarea lucrărilor, însă acestea sunt încă în derulare. Guvernele Tăriceanu, Boc sau Ponta au direcționat sume de ordinul milioanelor de euro, din fondul de rezervă, către șantierul spitalului. Ultima sumă dată de Guvern datează din perioada USL, când Executivul a finanțat lucrările cu 10 milioane lei, bani proveniți din fondul de rezervă. Suma a rămas necheltuită, în contextul în care firma de construcții din Brașov, ICCO Construct, a intrat în insolvență. Primăria Bacău a contractat mai multe împrumuturi pentru susținerea lucrărilor de la Spitalul Municipal, cel mai important credit fiind efectuat în 2009, de la BCR, când municipalitatea s-a împrumutat cu 15 milioane euro.
Rămas pustiu, blocul de pe Făgăraș a ajuns să fie ocupat de rândunele. La umbra balcoanelor imobilului de locuințe, mai multe păsări și-au făcut cuiburi și refugii (click foto).