Marți, 26 aprilie, de la ora 17:00 băcăuanii pot lua parte la una dintre cele mai impresionante manifestări dedicate sărbătorilor pascale: procesiunea ,,Drumul Crucii”.
Artistul ceramist Daniel Les, Asociatia Drumul Crucii în colaborare cu Asociația Bărbaților Creștini și Asociația Servus – Baia Mare, vă invită în Săptămâna Mare la un marș ce comemorează drumul spre Golgota si crucificarea Mântuitorului nostru. Acest marș va avea loc în 7 orașe din România. Denumit sugestiv ”Drumul Crucii – Cu moartea pe moarte călcând”, evenimentul a ajuns în acest an la ediţia a XII-a. Marşul este o reprezentare dramatică a Drumului Crucii parcurs de Domnul Iisus Hristos înainte de moartea Lui. Personajele istorice: Iisus Hristos, soldaţii romani, Pilat din Pont, Baraba, Maria – mama lui Iisus, mironosiţele şi alte personaje, vor purta costume de epocă.
– traseul va fi pe centru.
– plecarea din zona Primăriei.
– sunt 70 artisti, iar rolul Mariei va fi interpretat de Rona Hartner
– scena răstignirii va avea loc la statuia lui Ștefan cel Mare.
Evenimentul are rolul de a-i scoate pe români din graba cotidianului, a pregătirilor pentru masa de Paşte, şi de a le aminti că Paştele este sărbătoarea Învierii lui Iisus.
Procesiunea este gândită ca un spectacol de stradă care redă într-o manieră artistică cele 14 opriri pe care Iisus le-a făcut până la crucificare. .
Anul acesta Drumul Crucii se va desfășura după cum urmează:
Luni, 25 aprilie, orele 13 – Alexandria
Luni, 25 aprilie, orele 17 – Giurgiu
Marti, 26 aprilie, orele 17 – Bacau
Miercuri, 27 aprilie orele 16:30 – Iasi
Joi, 28 aprilie, orele 13 – Gherla
Joi, 28 aprilie, orele 16 – Dej
Vineri, 29 aprilie, orele 15 – Zalău
Drumul Crucii – Via Dolorosa sau Via Crucis – amintește neîncetat omului măsura dragostei lui Dumnezeu față de el. În vechiul oraș Ierusalim, în Vinerea Mare, credincioșii pășesc pe urmele Mântuitorului, pe străduțele înguste. În zeci de orașe din lume această procesiune se repetă an de an sub forma unor reprezentații de stradă.
Dan Leș, inițiatorul acestui proiect, este un cunoscut promotor al patrimoniului românesc și a valorilor autohtone atât în România, cât și în străinătate. „Uitându-mă la cei care goneau într-o Vineri Mare, m-am întrebat ce ar face oamenii dacă Iisus ar trece cu o cruce printre ei.” Şi astfel a luat fiinţă, în urmă cu 11 ani, procesiunea Drumul Crucii, care angrenează o echipă de 70 de persoane şi care străbate ţara în Săptămâna Mare.