Mai multe instituţii ale statului român sunt, din nou, ţinta unor atacuri informatice, anunță România TV. Serviciul Român de Informaţii este în alertă. Specialiştii SRI au declanşat operaţiunea de anihilare a acestor atacuri. Mai multe instituţii cheie ale statului sunt afectate.
“Confirm faptul că vorbim de un atac cibernetic şi SRI, autoritate naţionala în domeniul cyber inteligence, este în alertă. Doar unele din aceste atacuri sunt de natură să afecteze securitatea naţionala a României. În momentul de faţă nu pot să fac foarte multe declaraţii, dar pot să spun că au ca sursă grupări de criminalitate informatică, grupări extremiste, teroriste. Aceste acţiuni sunt încă în derulare, nu pot intra în detalii”, a confirmat, pentru RTV, Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI, existența alertei cibernetice.
Reamintim că în 2013, România a fost ținta a două atacuri cibernetice extrem de puternice prin intermediul unui aplicaţii de tip malware (malware-ul este o aplicaţie software creată pentru a fi instalată şi a rula pe un sistem informatic fără consimţământul proprietarului), creată pentru a spiona şi colecta informaţii geopolitice confidenţiale. La momentul respectiv, estimările specialiștilor SRI arătau că atacul are un impact mare din cauza nivelului tehnologic superior, care îi permite să se disimuleze mai bine şi să preia sub control reţeaua compromisă, în scop exfiltrării (opusul infiltrării, n.r.) de informaţii.
„Serviciul (SRI-n.r.), în calitate de autoritate naţională în domeniul cyber-intelligence, acordă o atenţie prioritară acestui domeniu, în strânsă cooperare cu celelalte instituţii ale statului român, cu partenerii externi, precum şi în parteneriat cu domeniul privat”, declara Sava, în februarie 2013.
„Experţii Kaspersky Lab au publicat un nou raport de cercetare ce analizează o serie de incidente de securitate în cadrul cărora au fost utilizate exploit-urile PDF din Adobe Reader (CVE-2013-6040) descoperite recent şi un nou program malware, foarte specializat, numit MiniDuke. MiniDuke a fost folosit săptămâna trecută pentru a ataca mai multe organizaţii guvernamentale şi instituţii din întreaga lume”, preciza un comunicat al Kaspersky Lab România, subsidiara grupului rus Kaspersky.
Potrivit analizei Kaspersky Lab, mai multe ţinte importante au fost deja compromise de atacurile MiniDuke, inclusiv instituţii guvernamentale, din Ucraina, Belgia, Portugalia, România, Cehia şi Irlanda. Un alt atac cibernetic major a fost operaţiunea de spionaj cibernetic denumită „Octombrie Roşu”, care a vizat informaţii secrete privind politica externă, resursele naturale din Marea Neagră şi secrete economice şi politice din zona Mării Negre.
Denumită „Octombrie Roşu”, operaţiunea se folosea de viruşi creaţi de hackeri chinezi, care erau plantaţi în reţelele informatice spionate cu ajutorul unor programe create de hackeri ruşi.