Senator al municipiului Bacău, Dragoș Luchian a organizat vineri o conferință de presă în care a incriminat votul de miercuri, din Senat, vizând ridicarea imunității senatorilor Darius Vâlcov și Dan Șova. Luchian a opinat că majoritatea din Senat, cu largul concurs al șefului C.P. Tăriceanu, l-a făcut scăpat pe Șova și că în acest caz ar fi trebuit aplicate prevederile constituționale. Acestea precizează că ridicarea imunității poate fi realizată cu votul majorității celor prezenți la ședință.
Pe un ton mai curând resemnat, Luchian s-a arătat dezamăgit de Parlament, afirmând că în ultimii 15 ani Legislativul s-a degradat accentuat, iar imaginea instituției este – astăzi – la pământ. Senatorul băcăuan s-a mai plâns că Parlamentul a devenit o anexă a Guvernului și că a votat, miercuri, pentru încuviințarea ridicării imunității senatorilor Vâlcov și Șova.
„Am votat pentru avizele în favoarea justiției, inclusiv pentru avize când a fost vorba de colegi de-ai mei. Am votat pentru justiție întotdeauna și voi vota pentru justiție”, a afirmat Luchian, adăugând că în cazul votului asupra ridicării imunității lui Dan Șova planează o problemă de neconstituționalitate.
„În cazul lui Șova e o problemă de neconstituționalitate. Domnul Tăriceanu a profitat de regulamentul intern al Senatului, neadaptat la deciziile Curții Constituționale. A fost o scăpare pentru zile negre. S-a dorit ca Dan Șova să fie scăpat. În Senat, se știa de dimineață că Vâlcov va fi sacrificat și Șova scăpat”, a opinat senatorul.
Luchian a mai declarat că lumea politică este spectatoarea unui circ al justiției și că președintele Iohannis ar putea fi mai ferm în direcția eliminării din viitoarea Constituție a prevederilor vizând imunitatea parlamentarilor. „Asistăm la un circ cu aceste cereri de ridicare a imunității, care includ scene cu rugăciuni, mir, mătănii și cruci. Cred că domnul președinte Iohannis ar trebui să dea un semnal mai clar pentru eliminarea din Constituție a imunității”, a comentat alesul.
Senatorul băcăuan a prezentat presei „programul de guvernare” al PNL, afirmând că cele 20 de pagini sunt un rezumat al unui document mai amplu, de peste 200 de pagini. Programul abundă în promisiuni ce acoperă toate domeniile de activitate – de la turism, până la aeronautică (!).
Liberalii susțin că sunt în măsură să dea 6 la sută din PIB pentru Educație și Sănătate, în condițiile în care bugetul de stat e o treime din PIB. „Te poți baza și pe creșterea PIB-ului. Cu un PIB mai mare îți poți permite și procente mai bune la educație și sănătate”, a conchis Dragoș Luchian, într-o argumentare aproximativă pe marginea surselor de finanțare a celor două domenii cheie.