Ministerul Sanatatii a publicat patru documente care detaliaza teoretic in ce va consta pachetul de servicii medicale de baza oferit in spital, in policlinici, la medicul de familie si in cadrul asistentei medicale primare. Tot ce inseamna medicina de urgenta va intra in acest pachet de baza. Pachetul de baza va fi gratuit atat pentru cei care-si platesc contributia la stat, cat si pentru cei care nu o platesc. Lista negativa contine peste 300 de diagnostice pentru care se solicita spitalelor sa reduca gradual internarile. Printre aceste diagnostice se numara: pneumoniile virale, diabetul de tip 2 necomplicat, ateroscleroza cerebrala, diverse afectiuni cardiace, astmul, ulcerul necomplicat si alte afectiuni gastrice necomplicate, hepatita alcoolica sau osteoartroza.
Cea mai importanta propozitie din documentul publicat de Ministerul Sanatatii si intitulat “Pachet Spital” face referire la faptul ca “in patologia internata in spitalele din Romania sunt in continuare o serie de afectiuni a caror rezolvare poate fi realizata prin alte tipuri de servicii decat internari in sectii de acuti”. Observatia este corecta si destule dintre cazurile internate in spitale, in special in sectiile non-chirurgicale, ar putea fi foarte bine tratate la medicul de familie sau in ambulator, rezultand o economie semnificativa.
Este apoi enumerata o lista de peste 300 de diagnostice pentru care se solicita spitalelor sa reduca gradual internarile, aceste diagnostice putand fi tratate si in afara spitalului. Multe dintre acestea sunt afectiuni usoare (precum obezitatea datorata excesului caloric, tulburari de adaptare, cefalee, conjunctivita cronica, otite, rinite, hemoroizi etc.) folosite de obicei de spitale pentru a-si mari incasarile de la CNAS.
Printre bolile mai cunoscute trecute pe aceasta aparenta lista negativa se numara:
- pneumoniile virale,
- diabetul de tip 2 necomplicat,
- ateroscleroza cerebrala,
- cardiomiopatii ischemice si boli valvulare,
- astmul,
- ulcerul necomplicat,
- hepatita alcoolica si pancreatita alcoolica,
- osteoartroza,
- diareea si infectiile intestinale,
- hepatitele virale tip B si C,
- tiroidita autoimuna,
- bronsite si BPOC,
- gastroenterite,
- colecistita cronica,
- coxartroza, gonartroza,
- osteoporoza postmenopauza,
- infectii urinare cu localizare nespecificata,
- fracturi multiple de coaste
Sursa: Hotnews
Citeste mai multe AICI