Premierul Victor Ponta s-a declarat ingrijorat, la sedinta USL de marti, de numarul ridicat de accidente rutiere si de victime inregistrat in perioada Pastelui, el aratand ca trebuie inasprita legislatia rutiera, pe de o parte, si intarita autoritatea politistilor care aplica legea, pe de alta parte. „Am o mahnire personala cand vad, si mi se pare inacceptabil, numarul de accidente, morti, oameni care si-au pierdut viata in aceasta saptamana, care ar trebui sa fie una fericita”, a spus Ponta, potrivit Mediafax.
El a admis ca zona de infrastructura trebuie imbunatatita, dar a subliniat ca si pe autostrada Bucuresti-Constanta s-au inregistrat accidente: „Avem o mare problema de implementare a autoritatii legii in domeniul rutier. Sunt hotarat sa incercam o inasprire a legislatiei si o intarire a autoritatii celor care sanctioneaza abateri pe drumuri publice. E inadmisibil sa ma uit cati oameni isi pierd viata in aceste zile”, a spus Ponta. Premierul a aratat ca modificarea legislatiei in domeniul rutier in sensul inaspririi sanctiunilor si intaririi autoritatii politistilor reprezinta o prioritate guvernamentala.
El a adaugat ca doreste o implementare mai dura a legislatiei rutiere, aratand ca problema Romaniei tine de faptul ca exista prea multa „lejeritate” a participantilor la trafic fata de sanctiunile legale aplicate de politisti, permisele se dau la „oricine” si „toata lumea” este instructor: „Exista o initiativa a Federatiei Internationale de Automobilism care prevede o strategie de politici publice pentru diminuarea accidentelor rutiere. Nu e problema Romaniei, e a omenirii, a Europei. Dar nu vreau sa traim cu minciuna ca totul e de la infrastructura. Nu poti avea reguli ca Franta si Germania neavand aceeasi infrastructura, dar in Romania avem o problema de implementare a regulilor, o problema de autoritate”.
Premierul Victor Ponta a mai declarat ca nu i s-ar parea excesiv ca in anumite situatii sa fie confiscate masinile si motocicletele, ca sanctiune pentru abateri rutiere grave. Ponta a spus ca acest lucru ar fi posibil daca actuala Constitutie ar fi modificata, urmand sa contina o prevedere in acest sens: „In Romania nu se poate decat daca va fi de acord presedintele Comisiei Constitutionale sa modificam la Constitutie acest lucru. Sunt tari care confisca masina cu care s-a incalcat grav legea rutiera. Noi nu avem voie conform Constitutiei actuale, dar mie nu mi s-ar parea excesiv in anumite situatii si va spun ca fost motociclist ca ar trebui sa confiscam si motociclete, nu doar masini”.
El a aratat ca Romania este o tara care recunoaste mai greu autoritatea celor care aplica legea si a aratat ca mai sunt multe de lucrat in ceea ce priveste respectarea legii si a regulilor rutiere.
Citeste mai multe AICI