Conform declarației de martor dată în fața procurorului DNA de Onorică Palade, denunțătorul Gabrielei Mazilu, fostul director economic al CET SA Bacău, mita pretinsă de aceasta – în valoare de 650.000 lei – ar fi fost disimulată prin intermediul unui contract de cesiune creanță fictiv către societatea TON SILV TRANS din Comănești, controlată prin interpuși de soțul lui Mazilu. Potrivit declarației lui Palade, banii pretinși de Gabriela Mazilu n-ar fi rămas în totalitate la ea. O bună parte din aceștia urmau să ajungă în buzunarele altor factori decizionali din conducerea fostei societăți de termoficare. Artizanul contractului de transport cărbune energetic încheiat de CET Bacău cu firma lui Palade, L&DL Internațional Moinești, este nimeni altul decât cumnatul primarului Romeo Stavarache, Marius Ion Stănilă, în prezent condamnat pentru șantaj într-un alt dosar penal.
Declarația de martor a lui Onorică Palade, omul din spatele L&DL Internațional, a fost dată la mijlocul lui noiembrie 2014, când acesta a recunoscut că, pentru a i se facilita plățile în cadrul unui contract derulat cu CET SA Bacău, a fost constrâns la plata a 5 la sută din contract (respectiv 650.000 lei) către directorul economic al operatorului de termoficare, Gabriela Mazilu (foto). Potrivit declarației, suma pretinsă de Mazilu nu se oprea în totalitate la ea, Palade afirmând că o parte semnificativă din bani urma să ajungă în buzunarele altor factor decizionali de la conducerea CET SA Bacău, direct implicați în aprobarea plăților contractuale către L&DL Internațional.
„Mazilu Gabriela a spus că din acești bani își va opri și ea o parte iar o parte, fără a preciza cuantumul, îi va da altor persoane care au rol decizional la efectuarea plăților. Aceasta nu a nominalizat aceste persoane, dar mi-a dat de înțeles că nu depinde doar de ea efectuarea plăților însă are puterea de a convinge acele persoane să accepte efectuarea plăților”, a scris Palade în declarația dată în fața procurorului DNA. Acesta a recunoscut că, la indicația Gabrielei Mazilu, a acceptat plata a 650.000 lei către TON SILV TRANS, societate controlată prin interpuși de Ovidiu Mazilu, soțul directorului economic al CET. Palade le-a spus procurorilor că banii au ajuns la TON SILV TRANS în baza unui contract fictiv de cesiune creanță.
„Declar cu certitudine faptul că nici până la data de 12.08.2010 și nici ulterior, între SC L&DL INTERNATIONAL SRL și SC TON SILV TRANS SRL nu a fost generată nicio relație comercială care să genereze plata sumei de 650.000 lei de către SC L&DL INTERNATIONAL SRL. Nu au fost emise facturi și nici încheiate contracte între cele două firme care să dea naștere obligației de plată pentru suma de 650.000 lei. La acea dată SC L&DL INTERNATIONAL SRL se afla în procedura insolvenței însă aveam dreptul de a încheia contracte în numele societății”, a mai scris Palade.
Mecanismul de cesiune a creanțelor, susține în declarație administratorul L&DL Intenațional, a fost imaginat tot de fostul director economic al CET, Mazilu instruindu-l – după câte se pare – pe Palade să încheie astfel de înțelegeri cu creditorii L&DL, operațiuni ce ar fi condus la stingerea datoriilor și, astfel, la disimularea cesiunii de creanță către TON SILV TRANS. „Având în vedere că afacerea mea se baza pe bani împrumutați de la diferite firme sau persoane fizice și că, deoarece nu încasam de la CET SA Bacău, nu puteam restitui aceste împrumuturi, MAZILU GABRIELA m-a învățat să închei cu aceste firme sau persoane contracte de cesiune de creanță pe care să le semneze și CET SA Bacău iar prin aceste contracte să sting obligațiile de plată. Am procedat în acest mod și chiar am fost cu unele persoane la MAZILU GABRIELA care se ocupa de obținerea semnăturilor necesare pentru a fi aprobate aceste cesiuni de creanțe”, afirmă Onorică Palade în declarația dată la DNA.
Contractele de transport cărbune, încheiate pe vremea lui Stănilă
Contractele de aprovizionare cu cărbune energetic a CET SA Bacău au reprezentat, ani buni, o adevărată mană cerească. Și o sursă de combinații dincolo de limita legii. Acestea au fost încheiate în perioada când în funcția de director comercial al CET figura Marius Ion Stănilă (foto), cumnatul primarului Romeo Stavarache, în prezent condamnat pentru șantaj într-un dosar mai vechi. Relațiile contractuale dintre CET și L&DL Internațional datau din 2009, când firma lui Palade a câștigat un contract gras privind transportul cărbunelui energetic către societatea de termoficare din Bacău. Deși în procedură de insolvență la acel moment, L&DL a obținut în august 2009 un contract de 12,7 milioane lei (peste 3 milioane de euro) pentru transportul a 100.000 tone de cărbune. În 2010, directorul comercial al CET, Marius Stănilă, declara presei locale că L&DL se ocupă doar de transportul cărbunelui, acesta provenind de la Ploiești.
„Am incheiat un contract numai pe transport cu L&DL. Cărbunele vine de la SNC Ploiești. O parte îl aduc cu CFR, o parte cu firme private pentru că nu am cum să intru cu CFR pe liniile ferate de la CET. Am primit o ofertă imbatabilă, de 29 de lei pe gigacalorie. La discuții a venit Onorică Palade, managerul general al firmei. Am făcut contract imediat”, afirma Stănilă citat – la acea dată – de cotidianul Deșteptarea. La data încheierii contractelor cu CET, societatea lui Onorică Palade era în insolvență, lucru recunoscut de Palade în declarația dată DNA în noiembrie 2014. Odată cu prăbușirea firmei, Palade și-a „tras” un alt SRL, băgat la înaintare în contractele cu CET – Proserv Trust, cu sediul în sectorul 2 din București. Administratorul societății, Neculai Munteanu, a făcut obiectul inculpării într-un dosar de evaziune fiscală. Om de încredere al lui Onorică Palade, Munteanu figurează drept martor în dosarul în care DNA o acuză pe Gabriela Mazilu de luare de mită.
Ingineria cu cesiuni de creanță, dezvăluită încă din martie 2012
Contractele de compensare a creanțelor urzite în cadrul CET SA Bacău au făcut obiectul unor investigații de presă încă din primăvara lui 2012, deci acum 3 ani. La acel moment, cotidianul Deșteptarea publica o anchetă sub titlul „Compensarea de creante, inginerie cu iz penal: Cum se scurg banii publici in buzunarele mafiei de la CET”, articol a cărui apariție a generat un val de nemulțumiri la vârful operatorului de termoficare. Potrivit datelor publicate de presa locală în urmă cu 3 ani, CET Bacău a încheiat 6 contracte de compensare de creanțe cu diverse firme sau persoane expres indicate de Onorică Palade. Valoarea compensărilor se ridica, la momentul respectiv, la 2,4 milioane lei (aproximativ 600.000 euro). La acel moment, administratorul judiciar al insolventei L&DL Internațional declara că plățile făcute de CET către agenții economici agreați de Palade nu au nicio acoperire reală, fiind fictive. „Toate aceste tranzacții sunt puse sub sancțiunea nulității absolute. Nu știu să vă spun de ce s-au făcut. În documentele ridicate de la societatea L&DL aceste tranzacții nu s-au văzut pur și simplu”, declara – în martie 2012 – juristul Ioan Rotaru (LD Expert Grup, administratorul judiciar al firmei lui Onorică Palade).
Cea mai consistentă compensare de creanță, către un KGB-ist de la Iași
Cea mai mare compensare de creanță făcută de CET în numele L&DL Internațional a vizat plata a 800.000 de lei către o firmă ieșeană – DORIASI SRL – controlată de un personaj controversat, Ion Drăniceru (foto), despre care presa ieșeană a relatat că ar fi activat în cadrul KGB în urmă cu mai mulți ani. Episodul compensării presupusei creanțe către DORIASI a fost relatat de Palade în declarația dată la DNA în noiembrie 2014. Discuțiile au fost purtate cu managerul de la acea dată al CET, Sorin Capăt, în urma acestora directorul general al societății de termoficare aflând de combinațiile puse în operă de Gabriela Mazilu. Cu toate acestea, Capăt a agreat semnarea unei convenții de plată, către DORIASI, în valoare de 700.000 lei.
Click pe imagini pentru a vizualiza declarația dată de Onorică Palade la DNA