Justiția băcăuană a pus cruce carierei politice a lui Stavarache. Primarul își poate pierde mandatul în următoarele luni

0

Cu ceva mai mult de jumătate de an înainte de alegerile locale, Romeo Stavarache este pe punctul de a îngroșa lista cu primari care-și pierd mandatul înainte de terminarea acestuia. Condamnarea la 3 ani de închisoare cu suspendare, în faimosul dosar „Apartamentul”, echivalează cu o lovitură de măciucă încasată de Stavarache. Cariera sa politică este pe final, în condițiile în care rămânerea definitivă a pedepsei dispusă de instanța de fond – Tribunalul Bacău – va coincide cu pierderea mandatului de primar. Deși a anunțat, deja, că-și va proba nevinovăția în faza de apel, ultima cale de atac în dosar, destinul politic al lui Stavarache pare pecetluit. Avocații contactați de Bacau.NET au asemuit situația în care se află primarul Bacăului cu cea prin care a trecut fostul primar de la Onești, Laurențiu Neghină, care și-a pierdut mandatul de primar la 19 iunie 2015. El a fost revocat din funcție prin ordin al prefectului, după ce condamnarea cu suspendare în dosarul „mită la BAC” a rămas definitivă. 

stavarache_primarTribunalul Bacău a pronunțat marți, 20 octombrie, sentința în faimosul dosar „Apartamentul”, în care DNA îl acuza pe primarul Romeo Stavarache și alți doi funcționari din cadrul municipalității Bacău, Gavril Pircu (fost șef patrimoniu) și Gheorghe Muntianu (fost șef fond locativ), de comiterea infracțiunilor de tentativă la abuz în serviciu, fals și uz de fals, respectiv conflict de interese. Stavarache a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare și o perioadă de încercare de 5 ani, în timp ce Pircu a primit 2 ani cu suspendare și o perioadă de încercare de 4 ani. Gheorghe Muntianu, care potrivit procurorilor a beneficiat ilegal de un apartament încredințat la ordinul expres al lui Stavarache, a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare și o perioadă de încercare de 7 ani. Orice infracțiune, cât de mică, ce ar fi comisă de cei trei în perioada de încercare atrage după sine revocarea caracterului suspensiv al pedepselor și transformarea lor în pedepse cu executare.

stavarache primar mandatPedeapsa de 3 ani a căzut ca un fulger peste primarul Stavarache care, pe tot parcursul judecății în faza de fond, a încercat – pe toate căile – să demonetizeze dosarul făcut de DNA și să ridiculizeze acuzația formulată de procurori. Stavarache pare a persista în tentația de a desfide acțiunea justiției, declarând pentru cotidianul Adevărul că are încredere în „justiția divină”. „Voi face apel şi îmi voi dovedi nevinovăţia. Am încredere în Justiţie şi în Justiţia Divină“, a declarat primarul citat de publicația menționată. Zbaterile lui Stavarache nu sunt, însă, gratuite, în condițiile în care primarul joacă următoarele luni cu mandatul pe masă. Conform unei decizii mai vechi pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), care a admis un recurs formulat în interesul legii, aleșii care suferă rigorile unor condamnări penale rămase definitive își pierd, automat, mandatul. Practic, dacă apelul declarat de Stavarache se va judeca cu celeritate este foarte posibil ca în primăvara anului viitor, poate chiar înainte de alegerile locale, Bacăul să rămână fără primar, odată cu revocarea din funcție a lui Stavarache, măsură ce ar trebui asumată – prin ordin – de către Instituția Prefectului.

ionita gabriel avocatAvocații contactați de Bacau.NET spun că Stavarache nu mai are nicio legitimitate să ocupe fotoliul de primar și că mandatul său, ca și cariera sa politică, se va încheia peste câteva luni, când Curtea de Apel Bacău va pronunța o sentință definitivă în dosarul „Apartamentul”. „Din punctul de vedere al avocatului, încă există prezumția de nevinovăție până la condamnarea definitivă. Din celelalte puncte de vedere, depinde care sunt criteriile morale și cum se raportează la situația dată politicianul în cauză. Mandatul va fi pierdut doar după rămânerea definitivă a sentinței”, a declarat avocatul Gabriel Ioniță (foto). Mult mai tranșant s-a dovedit avocatul Cristian Cojocaru, care a apreciat că Stavarache este obligat să demisioneze din funcție odată cu condamnarea pronunțată de instanța de fond. „Așa cum toți cei condamnați în avocat cojocaru cristianprima instanță, inclusiv subsemnatul, am făcut un pas în spate din respect pentru cetățean și pentru sistemul judiciar, așa ar trebui acum să asistăm la DEMISIA domnului primar. A interfera ca primar, după bunul plac, în destinele oamenilor sărmani care își pun speranța tocmai în Primar, prin atribuirea unui apartament unui apropiat, din punctul meu de vedere, face mai mult decât posibilă orientarea pedepsei spre maximul acesteia”, a declarat Cojocaru (foto), referindu-se la propriul dosar penal și la abandonarea carierei politice în contextul deschiderii acestuia (citește AICI).

Neghina Laurentiu OnestiSituația juridică a primarului Stavarache seamănă, leit, cu cea parcursă de fostul primar al Oneștiului, Laurențiu Neghină (foto). În noiembrie 2013, la un an și jumătate de la alegerile locale care l-au propulsat în fotoliul de edil șef al Oneștiului, Înalta Curte de Casație și Justiție respingea recursul declarat de Neghină împotriva unei decizii dată de Tribunalul Bacău, prin care edilul era condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare în faimosul dosar al Bacalaureatului de la Podu Turcului. La 8 iunie 2015, ÎCCJ admitea un recurs în interesul legii (RIL) stabilind, practic, că aleșii, indiferent de caracterul pedepsei privative de libertate primite (cu executare sau cu suspendare), își pierd mandatul. „În consecinţă, se poate concluziona în sensul că suspendarea condiţionată a executării pedepsei, ca măsură de individualizare judiciară a pedepsei, nu are ca efect modificarea calificării juridice a pedepsei aplicate, în sensul înlăturării caracterului său privativ de libertate, ci are ca efect provizoriu neexecutarea pedepsei privative de libertate pe perioada termenului de încercare”, precizează ÎCCJ în decizia de admitere a RIL. Pe 19 iunie 2015, Instituția Prefectului Bacău a emis ordinul de revocare din funcție a lui Neghină, iar Oneștiul este astăzi condus de un primar interimar (citește AICI).

stavarache IPJ arestStavarache are de furcă cu DNA într-un al doilea dosar, mult mai spinos decât „afacerea apartamentului”. Procurorii îl acuză pe primar de comiterea a 5 infracțiuni de luare de mită, totalizând un prejudiciu de 2,4 milioane lei, într-un dosar în care mai figurează drept inculpați vărul Liviu Cenușă, afaceristul Liviu Goian, cumătrul Constantin Apostol și „regele drumurilor” Costel Cășuneanu. Primarul Bacăului a fost arestat preventiv în iulie 2014, alături de complicii Liviu Cenușă și Liviu Goian. Cei trei au stat în arest preventiv timp de 2 luni, după care au fost plasați de Înalta Curte de Casație și Justiție în arest domiciliar. Din septembrie 2014, până în februarie 2015, Stavarache, Goian și Cenușă au stat în arest domiciliar, măsură preventivă înlăturată de aceeași instanță supremă care i-a eliberat sub control judiciar în primele zile ale lui februarie. Ulterior, Stavarache a revenit la muncă, în funcția de primar al municipiului Bacău. Edilul și-a amenajat, însă, un alt birou, în incinta fostei biblioteci județene, vizavi de Hotelul Decebal. Primarul trebuie să respecte mai multe obligații, una dintre cele mai importante referindu-se la interdicția de a lua legătura cu ceilalți inculpați și martori din dosar.

 

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.