Joi, 6 martie 2014, de la ora 12:00, are loc inaugurarea patiei de schi Nemira, de la Slanic Moldova. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007–2013, Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul major de intervenţie 5.2. „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice”.
Pârtia de schi de la Slanic se află amplasată în spatele Complexului Cerdac, pe versantul nordic al Muntelui Nemira, între altitudinile de 470 şi 720 de metri, zonă care a necesitat defrişarea a 7,2 hectare de pădure. Are o lăţime medie de 38 de metri, o lungime de 1.400 de metri, iar panta este de 17%, fiind catalogată la o categorie de dificultate medie-uşoară. Schiorii vor beneficia şi de un telescaun având o capacitate de transport de până la o mie de persoane pe oră. De asemenea, pârtia este prevăzută cu instalaţie de iluminat nocturn.
Costurile amenajării s-au ridicat la aproape şase milioane de euro, dintre care două milioane de euro constituindu-se în finanţări din fonduri europene, iar patru milioane de euro fiind asigurate de Consiliul Judeţean Bacău.
“Pârtia de schi este o investiţie fundamentală pentru viitorul staţiunii, alături de complexul balnear, complet reabilitat recent şi dotat cu aparatură modernă, precum şi sala de sport din centrul Slănicului. Aceste obiective, împreună cu izvoarele tămăduitoare situate într-o zonă reabilitată şi ea în cursul acestui an, vor asigura un flux sporit de turişti veniţi nu numai la tratament, cum se întâmpla până acum cu preponderenţă, ci pentru a se recrea, a face sport, a se bucura de aerul ozonat şi în timpul sezonului rece. Fluenţa de public va permite şi alocarea de la bugetul local a fondurilor necesare pentru cofinanţarea şi altor proiecte, edilitare şi din domeniul energiei neconvenţionale, care să facă din Slănic Moldova un centru de atracţie turistică pentru o zonă situată într-un perimetru cuprins de la 500 de kilometri în sud până la 1.200 de kilometri în nord şi est”, a declarat primarul din Slănic Moldova, Andrei Şerban
Foto : Magru Anton