Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat joi în vizită în România, a declarat că centrul de comandă de la București este un pas important pentru NATO, iar țara noastră rămâne un partener de nădejde pentru Alianță.
„Mă bucur că centrul de comandă a fost realizat rapid, este un pas important pentru NATO. NATO este aici, NATO este gata de apărare împotriva oricărui inamic. România este un aliat de nădejde al NATO. Am plantat aici trei copaci, este un simbol de noroc. Ca un copac, rădăcinile NATO în România vor crește. Trupele României sunt alături de NATO și în afara țării. România a ajutat și la promovarea stabilității în zonă. România va ajuta Republica Moldova, Georgia, să devină mai puternce.
România este o parte importantă a scutului antirachetă. NATO este puternic cu România, iar România este puternică în NATO. Solidaritatea este parte a Alianței noastre: toți pentru unul și unul pentru toți. Astăzi facem o schimbare fundamentală în dezvoltarea securității în lupta față de extremiștii din sud. Asta este una din calitățile NATO care se adaptează. Știm ce avem de făcut și mai avem multe de făcut în continuare. Vom dezvolta în continuare NATO împreună cu UE”, a declarat Stoltenberg.
Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, după discuțiile pe care le-a purtat cu secretarul general NATO că baza de la Deveselu va fi operațională până la sfârșitul anului 2015. Acesta a mai precizat că România va rămâne un aliat de nădejde pentru Alianță.
„Mulțumesc pentru că ați răspuns invitației mele pe care am făcut-o la prima noastră întâlnire în ianuarie. România a aprobat foarte recent o nouă strategie de apărare în care NATO este privită ca principal garant al securității. Mă bucur că vizita lui Jens Stoltenberg are loc chiar în acest context. Am discutat despre cooperarea noastră și activitatea României în interiorul Alianței. Așa cum am afirmat în mai multe rânduri, România își propune să nu fie doar un beneficiar de securitate ci și un furnizor de securitate într-un context complicat alături de partenerii săi. Se poate vedea astăzi că acțiunile noastre concret ca stat merg în această direcție”, a declarat președintele.
De asemenea, cei doi au abordat și subiectul legat de conflictele din regiune, dar și despre regândirea viziunii pe termen lung pentru a răspunde amenințărilor venite atât din est, cât și din sud. „Ne confruntăm cu atacuri teroriste sângeroase și cu o criză umanitară gravă în nordul Africii care amenință securitatea partenerilor din Alianță. România este puternică într-o alianță puternică. Astăzi vom vizita unitatea de integrare a forțelor stabilită în București”, a mai spus Iohannis.