Jandarmii din cadrul Postului Montan Slanic Moldova vor desfasura activitati specifice de prevenire, care constau in informarea turistilor cu privire la principalele aspecte de interes referitoare la prevenirea si combaterea faptelor antisociale, modul de deplasare pe traseele montane, respectarea indicatiilor pe aceste trasee si solicitarea sprijinului in cazul unor situatii de urgenta.
Jandarmii montani actioneaza zilnic in statiunea Slanic Moldova din judetul Bacau pentru mentinerea unui climat de liniste, prevenirea si combaterea infractiunilor, precum si pentru salvarea si evacuarea turistilor aflati in dificultate.
In scopul evitarii unor evenimente nedorite si pentru cresterea gradului de siguranta pe munte, jandarmii montani sfatuiesc turistii sa aiba in vedere urmatoarele recomandari:
1.Inainte de a urca pe munte, informati-va temeinic in legatura cu itinerariul propus (daca este accesibil, marcat sau daca prezinta portiuni periculoase), prognoza meteo si conditiile climatice locale.
2.Plecati pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului. Nu trebuie sa va lipseasca lanterna, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS-ul, mijloace de aprins focul, telefonul mobil.
3.Nu riscati sa plecati singuri la drum si alegeti traseele in functie de pregatirea fizica, tehnica si psihica a celui mai slab pregatit din grup.
4.Nu hraniti animalele salbatice.
5.Nu deteriorati amenajarile turistice, marcajele sau indicatoarele.
6.Folositi numai traseele marcate. Urmariti marcajele de pe traseu.
7.Nu va abateti de la traseu si evitati scurtaturile.
8.In cazul aparitiei dificultatilor pe traseu sau al inrautatirii vremii, retrageti-va la cea mai apropiata cabana. Pe vreme rea (ceata, ger, viscol), deplasati-va in grup compact si, din nici un motiv, nu ramaneti in urma grupului.
9.Nu consumati bauturi alcoolice deoarece acestea diminueaza capacitatea de efort.
10.In cazul aparitiei unei situatii de dificultate sau de risc la adresa integritatii, sanatatii sau a vietii puteti solicita ajutorul Jandarmeriei Montane prin intermediul numarului unic pentru apeluri de urgenta 112, specificand, pe cat posibil, urmatoarele:
– datele de identificare ale persoanei care anunta;
– ce s-a intamplat;
– cate persoane au nevoie de ajutor;
– unde sunt persoanele aflate in dificultate;
– cand s-a produs accidentul.