Premierul Victor Ponta a spus, luni seară că salariul minim brut va creşte la 900 de lei în 2014. Codul Rutier stabileşte că amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. Un punct-amendă reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie.
Astfel, în cazul majorării salariului minim la nivelul de 900 de lei, valoarea unui punct de amendă va ajunge în 2014 la 90 de lei.
Clasele de sanctiuni sunt următoarele:
a) clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;
b) clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă;
c) clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;
d) clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;
e) clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă.
Contravenţiile prevazute la clasa a V-a de sancţiuni se aplică persoanelor juridice. Astfel, în cazul unei majorări a salariului minim la 900 de lei, cea mai mică amendă pe care o va lua un şofer care încalcă prevederile Codului Rutier va fi de 180 de lei. Aşadar, dacă nu aveţi centura pusă, vorbiţi la telefon, opriţi în loc nepermis sau depăşiţi viteza legală cu 10-20 km/h veţi scoate din buzunar în 2014 minim 180 de lei.
Primul-ministru a prezentat, luni seară, rezultatele negocierilor ce au avut loc în cursul zilei de astăzi între Guvern şi FMI. Printre acestea se numără, majorarea salariului minim brut anul viitor în două etape, respectiv de la 800 lei, în prezent, la 850 lei începând cu 1 ianuarie şi la 900 lei de la 1 iulie. Vor fi operate şi creşteri salariale individuale, dar nu pentru toţi bugetarii, ci ţintit pe profesori debutanţi şi medici rezidenţi. De asemenea, Guvernul va introduce o acciză de 7 eurocenţi la litrul de carburant, fie benzină, fie motorină, banii astfel colectaţi urmând să fie vărsaţi într-un fond special destinat investiţiilor în infrastructura rutieră.
Sursa: Capital.ro