Iohannis, candidatul Dreptei pentru Cotroceni

0

Propulsat peste noapte, printr-o mutare surpriză, în prima linie a războiului de uzură dintre PNL și PSD, Klaus Iohannis – care e un mai vechi colaborator al președintelui Traian Băsescu – reprezintă un veritabil cal troian, menit să toarne gaz pe focul disensiunilor de la vârful USL, în perspectiva celei mai importante mize politice a anului 2014: bătălia pentru Cotroceni.

Prin nominalizarea sibianului pentru funcția de vicepremier și ministru al Internelor – mișcare cu importante implicații strategice, menită să schimbe decisiv structura Cabinetului Ponta și să asigure strămutarea controversatului Serviciu de Telecomunicații Speciale (STS) sub o nouă pălărie politică -, Crin Antonescu pune premisele unei viitoare apropieri de Traian Băsescu. Cu alte cuvinte, în timp ce continuă să-l critice pe premier pentru semnarea pactului de coabitare – asumat în mod public -, liderul PNL lasă deschisă, pe șest, calea unei colaborări subterane cu Palatul Cotroceni.

O rocadă pro-Băsescu

Aceasta în condițiile în care, dacă se rupe USL, doar o largă alianță electorală de dreapta – alcătuită din PNL, PDL, PMP, FC, PNȚCD, poate UDMR și diverse alte fărâme – ar putea învinge un candidat al PSD, în turul doi al alegerilor pentru Cotroceni. Prin desemnarea lui Iohannis, un critic vehement al premierului Ponta și al măsurilor de stânga, Antonescu a reușit îndepărtarea lui Daniel Chițoiu – considerat „pontist” și om de casă al șefului ASF, Dan Radu Rușanu, marele partizan al parteneriatului cu PSD -, și a deschis ușa unei potențiale colaborări cu Băsescu, care urmărește o bipolarizare a scenei politice, prin unificarea forțelor de dreapta.

Iohannis, EBA și „Steaua României”

Bunele relații dintre Băsescu și Iohannis s-au cimentat încă din 2004, odată cu instalarea fostului pedist la Cotroceni, și s-au clădit întotdeauna pe diversele interese electorale avute în vedere. Din 2007, când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, legăturile au devenit din ce în ce mai strânse, cei doi întâlnindu-se de zeci de ori, atât oficial, cât și din rațiuni personale. În același an, Băsescu l-a decorat pe edil cu Ordinul Național „Steaua României”, iar, în 2009, Iohannis a susținut din umbră candidatura Elenei Băsescu la europarlamentare, într-un colegiu perfect eligibil, pregătit chiar la Sibiu.

Băsescu: „Mulțumiri lui Iohannis și regelui Cioabă!”

De asemenea, răposatul Florin Cioabă a reprezentat un liant electoral între șeful statului și Iohannis, în condițiile în care ambii s-au bucurat de voturile așa-zisei „case regale” a romilor. În campania electorală pentru prezidențialele din 2009, aflat la un miting organizat la Sibiu, Băsescu a declarat, în fața a peste 30.000 de simpatizanți: „Îi mulțumesc Sibiului și primarului Klaus Johannis pentru că ne-a găzduit, le mulțumesc celor de la PNȚCD pentru că sunt alături de noi astăzi aici, și îi mulțumesc și regelui Florin Cioabă pentru sprijin!” Chiar dacă, din octombrie 2009 – când a acceptat fără succes să fie propus premier -, Iohannis s-a poziționat într-o tabără politică rivală, el are mai multe legături cu Băsescu decât cu Antonescu, sau cu „partenerii” pesediști, pe care îi critică fără să clipească.

STS – o miză crucială

Nominalizat pentru funcția de vicepremier și ministru al Internelor, Iohannis devine o piesă esențială a viitorului joc politic. Motivul? Pe când încă nu bănuia planurile lui Antonescu, Ponta a anunțat că pregătește scoaterea STS de sub jurisdicția CSAT, pentru a-l muta în ograda MAI. Potrivit unor surse de la vârful PSD, în lumina ultimelor permutări liberale, liderii social-democrați sunt scandalizați de ideea că Iohannis poate fi omul care va avea acces la informațiile STS, mai cu seamă că decuplarea acestuia de CSAT viza tocmai scoaterea Serviciului de sub influența Cotrocenilor.

Iohannis versus Dragnea

Dacă se instalează la Interne, Iohannis va fi ministrul care organizează alegerile prezidențiale, devine omul doi în Guvern, dar și fericitul beneficiar al informațiilor STS, pârghie ce poate fi folosit chiar împotriva PSD. Adică, liberalii – și posibil Băsescu, în funcție de viitoarele evoluții politice – vor beneficia de un sistem informatic complex, care poate fi folosit din punct de vedere electoral, într-un mod asemănător celui brevetat de pesedistul Liviu Dragnea, potrivit dosarului „Fraude la referendum”. Dar atribuțiile reclamate de Iohannis modifică structura Cabinetului: Ponta i-a atribuit deja lui Gabriel Oprea coordonarea domeniului ordinii publice din postura de vicepremier. Semn că războiul dintre palate e în toi, Mihai Răzvan Ungureanu a emis o declarație halucinantă, bazată pe „propria experiență”, avertizând că STS poate frauda alegerile.

Tandem liberal

Surse liberale ne-au declarat că desemnarea lui Iohannis face parte dintr-un proiect mai vechi, gândit la începutul anului trecut: edilul urma să fie uns la cârma unui minister important și, în funcție de momentul disoluției USL, să fie fluturat, pe post de viitor premier, în tandem cu Antonescu. În ultimele două luni, Iohannis a permis plecarea mai multor experți din echipa sa de la primărie – menținută intactă timp de 14 ani! -, cărora le-a comunicat că va pleca din administrația locală pentru a intra în politica mare.

Iohannis – candidatul Dreptei unite?

Potrivit unui sondaj INSCOP, Klaus Iohannis stă mai bine la capitolul încredere decât Crin Antonescu – clasamentul fiind condus de Isărescu (44,9%), Ponta (37,4%), Oprescu (34,6%), urmat de sibian, cotat la 33,9%. Antonescu (29,7%) rămâne pe poziția a cincea. În urma ultimelor vendete de la vârful PNL, printre liberali circulă tot soiul de scenarii. Cel mai interesant e următorul: dacă se rupe USL, iar toate analizele comandate vor prognostica eșecul lui Antonescu la prezidențiale, acesta ar putea face o rocadă cu Iohannis, care s-ar transforma în unicul candidat al Dreptei.

Sursa: Ziuanews.ro

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.