Viceprimarul Bacaului, Cristian Ghinghes, a acordat un interviu pentru Bacau.NET in care a vorbit despre conflictul cu primarul Viziteu, despre primul an de mandat si despre ce poate sau nu poate face de acum inainte, din pozitia de viceprimar.
Reporter: De la ce a pornit conflictul dintre dumneavoastra si primarul Viziteu?
Viceprimar: Combinația politică pe care a făcut-o cu Pro România și inculpatul Necula este elementul principal, fiind în totală contradicție cu ceea ce le-am promis băcăuanilor și cu ceea ce ne-am asumat împreună în campanie. Nu am vrut să cedez locul de viceprimar unui membru PRO, așa că s-a gândit să îmi coacă mai multe treburi abuzive: mi-a retras atribuțiile, mi-a revocat accesul la informațiile din primărie, m-a scos din toate grupurile de lucru, mi-a mutat biroul la marginea orașului și acum mă elimină din partid.
Reporter: Ne aducem aminte ca inainte de campania de la locale, dumneavoastra postati foarte des ironii la adresa deputatului Viziteu – dupa care ati facut alianta cu el – iar acum sunteti in situatia pe care o stim cu totii. Va pare rau ca l-ati sustinut la alegerile locale?
Viceprimar: Nu numai că îmi pare rău, dar mă simt obligat să îmi cer scuze în fața celor care au avut încredere în mine când l-am prezentat pe Stanciu-Viziteu drept schimbarea pe care o doream. L-am susținut cu toții atunci pentru a-l înlătura pe Necula de la cârma orașului, nicidecum pentru a-l avea director interimar la societatea primăriei și un soi de primar din umbră. Chiar zilele trecute îmi spunea cineva că #papaNecula s-a dovedit a fi de fapt #papăNecula. După o astfel de trădare a așteptărilor n-are cum să nu îți pară rău și e natural să-ți torni niște cenușă în cap, mai ales când ai avut un rol determinant în alegerea primarului.
Reporter: Intelegem ca de acum veti urma calea instantei – atat pentru contestarea anularii atributiilor de viceprimar cat si pentru excluderea din USR. Cum ii veti reprezenta pe cetateni si ce puteti face pentru ei din fotoliul de viceprimar fara atributii ? Si ce veti face daca veti pierde procesele si automat si postul de viceprimar/consilier ?
Viceprimar: Indiferent de atribuțiile sau de funcțiile pe care le voi avea sau nu, continui să fac ceea ce am început, și anume să îmi duc la capăt proiectele locale începute încă de când eram în societatea civilă: infrastructura pentru mobilitate urbană, bursele pentru elevi, ordinea urbanistică, transparența cheltuirii banului public, politici pentru tineri etc. Chiar și acum, după ce primarul mi-a retras atribuțiile, interacționez zilnic cu cetățenii, monitorizez proiectele pe care le-am început, dar și realizarea serviciilor publice și mă asigur că nevoile și doleanțele cetățenilor sunt duse la îndeplinire la nivelul primăriei. În fond, câtă vreme sunt aici este datoria mea să fac ceea ce îmi transmit cetățenii, dincolo de atribuțiile pe care mi le trasează sau nu primarul. Cât despre calitatea de viceprimar, sunt și alte ipostaze din care mă pot implica în viața publică a orașului și vă garantez că le voi urma dacă nu voi avea succes cu demersurile din instanță.
Reporter: Mai are Bacaul sansa la dezvoltare pana in 2024 cu administratia Viziteu ? Cum caracterizati primul an de administratie USR in Bacau?
Viceprimar: Sigur că da, dar doar dacă primarul se întoarce la foaia de parcurs asumată în 2020 și dacă va înțelege că nu poate să le facă pe toate singur. Viceprimarii trebuie lăsați să își continue proiectele începute și nicidecum izolați sau chiar dați afară din primărie pentru că unul și altul strălucesc mai mult decât primarul în anumite contexte. Suntem aici ca să facem treabă, nu concurs de frumusețe și să ne punem non-stop problema că îl deranjăm pe edilul-șef. Am văzut în acest an mult heirupism, decizii haotice, angajări ilegale și o mare cumetrie imorală pe bani publici ce atinge sfera corupției politice pe care nu am ezitat să o critic. Unde este auditul promis? De ce rechinii imobiliari continuă să trântească blocuri sub geamurile locuitorilor din cartiere? Care este motivul pentru care multe dintre funcțiile publice sunt ocupate prin transfer și nu prin concurs? Și, în general, de ce atitudinea de stop-că-așa-nu-mai-merge a devenit una de tolerare a multor greșeli și comportamente gri din trecutul administrației locale? Dacă am închide aceste întrebări poate că vom începe să pășim pe drumul dezvoltării.
Reporter: Ne puteti spune primele 3 lucruri – cele mai importante si urgente – care ar trebui rezolvate in municipiul Bacau in perioada urmatoare?
Viceprimar: Întâi de toate, Rezerva de apă trebuia recepționată și pusă în funcțiune. Deja a trecut un an de când am aflat că ar fi aproape gata, timp în care la urechile tuturor celor din primărie au ajuns diverse neconformități și chiar anchete penale. Dacă problemele tehnice sunt atât de mari, hai să îi tragem la răspundere pe cei responsabili și să îi punem să remedieze hibele pe banii lor. Dacă nu, ce mai așteptăm, o nouă avarie care să lase orașul fără apă?
Apoi, proiectele de mobilitate urbană durabilă trebuie să primească mai multă atenție din partea celor care le gestionează. Mă refer la coridoarele nemotorizate pentru bicicliști, proiectele de modernizare și prioritizare pentru transportului public, dar și la aplicarea unor măsuri punctuale din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă privind parcarea, resistematizarea unor cartiere și sigurantra traficului. Mai avem la dispoziție fix 2 ani până când putem să atragem cele 40 de milioane de euro pe care Uniunea Europeană ni le-a oferit pentru traficul și transportul din oraș și lucrurile trebuie accelerate dacă nu vrem să ajungem în situația în care a ajuns Necula cu Insula de Agrement.
Nu în ultimul rând, când spunem stop fondului școlii? M-am săturat să tot primesc zeci de petiții prin care elevii și părinții îmi semnalează că la școală li se bagă mână în buzunar pentru chestiuni elementare precum creta, materiale sanitare, bănci, perdele, dezinfenctanți și așa mai departe. Toate astea trebuie asigurate din bugetul local, iar directorii trebuie responsabilizați în acest sens, nicidecum trimiși la plimbare când cer mai mulți bani de la primărie. Dacă aș fi avut vreodată atribuții în ceea ce privește învățământul, problema aceasta era demult rezolvată, așa cum bursele nu ar fi devenit vreodată un subiect de scandal din cauza unui primar care a ajuns să ceară Consiliului Local dovezi că bursele sunt eficiente. Sunt o obligație legală întâi de toate și da, au un rol important pentru susținerea educației elevilor băcăuani!
Reporter: In lunile in care ati avut atributii de viceprimar, ce ati reusit sa realizati?
Viceprimar: Aș aminti câteva dintre lucrurile care mi se par reprezentative pentru cele 3 trimestre de activitate:
– resistematizarea spațiilor verzi prin desființarea gardurilor și construcțiilor care erau pe domeniul public (deja sunt multe zone care acum sunt aerisite);
– mult mai puțin praf și mizerie după campaniile în premieră de spălare mecanizată a străzilor;
– a început colectarea selectivă și efectele încep să se vadă;
– a fost deschis adăpostul pentru câini către ONG-uri prin noul regulament și au fost rezolvate lipsurile istorice semnalate de autoritățile de control;
– am inițiat noul mecanism de burse pentru peste 10.000 de elevi după 10 ani de nerespectare a legii;
– am început să luăm măsuri pentru decongestionarea traficului în Comisia de circulație la baza căreia au stat demersurile mele
+ am ținut serviciile publice pe linia de plutire în toată perioada lungă în care nu am avut un buget funcțional (până la finele iunii iulie)
Nu pot să nu amintesc eforturile din Comisia tehnică de urbanism, de unde am încercat să pun pe stop debandada urbanistică și am demarat noul Plan urbanistic general, Regulamentul de arhitectură și estetică urbană, dar și colaborarea cu Ordinul Arhitecților.
Reporter: Aveti un mesaj pentru primarul Viziteu? Dar pentru alegatorii dumneavoastra
Viceprimar: Încă nu este târziu ca Lucian Stanciu Viziteu să își dea seama că drumul pe care a apucat-o este greșit și să revină la angajamentele pe care și le-a luat în 2020 față de mine, față de parteneri, față de dumneavoastră și față de toți băcăuanii. Dacă știam că are de gând să facă o înțelegere cu inculpatul Necula și acoliții săi, niciodată nu m-aș fi retras din competiție ca să îl susțin. Alegătorilor mei, cei care mă cunosc încă de când aveam 14 ani și scriam pe blog despre problemele orașului, le transmit că rămân același și că mă pot contacta oricând pentru rezolvarea problemelor de ordin public pe care le au. Așa cum am mai am spus-o și am și demonstrat-o, politica este pentru mine nu un scop, ci un mijloc prin care să fac lucruri pentru comunitate. La fel și funcția pe care vremelnic o dețin.