Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerul Justiţiei sunt „campioane“ la capitolul angajărilor făcute din toamna anului trecut până la jumătatea acestui an, raportând cu peste 3.300 de angajaţi în plus, arată o analiză a Consiliului Fiscal pe baza informaţiilor de la Ministerul de Finanţe.
Dacă la Interne noile angajări se justifică prin faptul că promoţiile de absolvenţi şcoliţi pe banii statului trebuia să fie angajaţi, la Dezvoltare, unde ministru este Liviu Dragnea, cel care este şi vicepremier, se observă o creştere cu 908 posturi în ultimele luni, în condiţiile în care „dezvoltarea“ propriu-zisă a ţării încă se lasă aşteptată în mandatul său.
De la finalul anului 2008 până în luna septembrie a anului trecut, noile angajări în administraţia publică au fost făcute numai după regula 1 la 7 (o nouă angajare la şapte plecări), în acest sens urmărindu-se reducerea cheltuielilor salariale, dar şi restructurarea aparatului bugetar, considerat supradimensionat.
Însă începând cu luna octombrie a anului trecut, guvernul a renunţat la această regulă, astfel că pentru fiecare plecare (voluntară sau prin pensionare) se putea face o nouă angajare. Acest lucru a condus la o creştere „netă“ a numărului de posturi ocupate în tot sectorul bugetar cu 2.325 de posturi în perioada septembrie 2012 – iunie 2013.
Angajaţii de la stat, mai ales funcţionarii, sunt mai bine plătiţi decât restul angajaţilor din economia privată: dacă în administraţia publică şi apărare salariul mediu net era de 2.200 de lei net în luna iunie, media la nivelul întregii economii era de doar 1.600 de lei net. Medicii şi profesorii însă sunt la polul opus, având în vedere că salariul mediu în învăţământ este de 1.500 de lei, iar cel din sectorul sănătate şi asistenţă socială este de 1.460 lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
În primele şase luni ale anului, cheltuielile de personal au crescut cu 18% faţă de anul anterior, în primul rând ca urmare a reîntregirii salariilor în sectorul bugetar, ceea ce a însemnat o depăşire a programului semestrial cu 0,6% (136 milioane lei), potrivit Consiliului Fiscal. În prezent, în economie sunt 4,3 milioane de angajaţi, iar un sfert dintre aceştia lucrează în sectorul bugetar.
Citeste mai multe in Ziarul Financiar