În municipiul Bacău a început instalarea primelor insule digitalizate pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Acestea sunt în faza de testare și instalare, urmând să fie date în folosință în perioada următoare, a anuntat Primaria Bacau. Până la finalizarea procesului, cetățenii sunt rugați să nu depoziteze deșeurile lângă containere.
După deschidere, o perioada de timp, noile platforme vor funcționa în paralel cu cele vechi. În total, 200 de locații din tot orașul vor fi modernizate. Vor fi prevăzute cu deschidere electronică. Fiecare locatar din zonă va primi câte o cartelă. Pe lângă cartelă, pubela se poate deschide și cu telefonul mobil sau prin scanarea unui cod QR, afișat pe container.
Primele platforme au fost instalate pe străzile: Ardealului, Martir Cloșca și Banca Națională. Ca prim pas, 150 de platforme de gunoi sunt betonate în această perioadă.
Prin acest proiect se va realiza înlocuirea vechilor module/pubele cu un sistem modern de colectare selectiva a deseurilor pe cinci fractii, pentru următoarele fluxuri: de deşeuri colectate separat: deşeuri de hârtie şi carton, deşeuri de plastic şi metal, deşeuri de sticlă, deşeuri biodegradabile, deșeuri reziduale.
Municipiul Bacau a optat pentru amplasarea/construirea unui număr de 200 Insule ecologice digitalizate, Tip 1, încasetate, cu containere (ansamblu de containere) preponderent în zone de blocuri de apartamente. Fiecare insula va fi încasetată cu 5 containere de câte 1.1 metri cubi (mc) pentru toate cele 5 fracții si va deservi minimum 200 de locuitori/apartamente, accesul fiind realizat pe baza unei cartele de acces per utilizator/apartament. Insulele ecologice sunt compuse dintr-un set de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, digitalizate pentru acces cu card pentru persoanele fizice arondate, conectat online, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului.
Atunci când gradul de umplere se apropie de maxim, operatorul este anunțat electronic.
Valoarea totala a proiectului: 11.825.494 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 9.839.000 lei, prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
În urma cu 2 ani de zile, în municipiul Bacău au mai fost instalate un număr de 105 module supraterane nedigitalizate, pentru colectarea separată a deşeurilor.
Comunicat de presa
deci de acum tre sa avem cartele sa mai aruncam gunoiul:))) multumim dom primar,la wc avem voie?sau cu tot cu chipul